Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Υπό αυξανόμενη πίεση το Ριάντ να δώσει εξηγήσεις για τον Κασόγκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό αυξανόμενη πίεση το Ριάντ να δώσει εξηγήσεις για τον Κασόγκι

Κλοιός "αποκλεισμού" επικοινωνιακού -για την ώρα- χαρακτήρα σφίγγει το Ριάντ τα τελευταία 24ωρα, με κορυφαίους αξιωματούχους της Δύσης να αποφασίζουν την ύστατη στιγμή να μποϊκοτάρουν το Future Investment Initiative, τη σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει κάθε χρόνο το σαουδαραβικό βασίλειο -αποκαλούμενο και «Νταβός της ερήμου»- ως αντίδραση στην «εξαφάνιση» και, κατά τα φαινόμενα, δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε σχέση μ’ αυτήν την εξέλιξη είναι ότι μεταξύ εκείνων που δεν θα πάνε στο αραβικό «Νταβός» είναι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ενώ μέχρι πρότινος η συμμετοχή του θεωρούνταν δεδομένη. Δεν θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας και ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Βρετανίας. Αν και η στάση ανοχής του Τραμπ απέναντι στην κυβέρνηση του Ριάντ δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ουσιαστικά, η απουσία του Αμερικανού υπουργού απ’ το συνέδριο στέλνει μήνυμα δυσφορίας στους Σαουδάραβες, κυρίως ως προς την καθυστέρηση της αναγγελίας της επίσημης εκδοχής τους για την τύχη του δημοσιογράφου.

Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει τόσο μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που πήγε την Τρίτη στο Ριάντ και συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα Σαλμάν, όσο και μέσω άλλων καναλιών ότι θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η υπόθεση καθώς επίκειται η εφαρμογή των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που στόχο έχουν τον οικονομικό στραγγαλισμό του με τη διακοπή όλων των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία καλείται να παίξει ρόλο - κλειδί σ’ αυτό το σχέδιο καθώς θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της για να καλυφθεί το έλλειμμα ώστε να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα ύψη. Μάλιστα είναι τέτοια η προσκόλληση του Λευκού Οίκου στο δρομολογημένο πλάνο που χθες, διά στόματος Πομπέο, ο Τραμπ έδωσε νέα πίστωση χρόνου στο Ριάντ να εξηγήσει στον κόσμο τι απέγινε ο δημοσιογράφος, ο οποίος μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο αλλά ουδέποτε βγήκε από αυτό...

Τραμπ, Μνούτσιν και Πομπέο συναντήθηκαν στο οβάλ γραφείο και στη συνέχεια ο δεύτερος ανακοίνωσε πως, καθώς οι σαουδαραβικές αρχές δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν «πλήρη και ενδελεχή έρευνα», οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν διορία «λίγων ακόμη ημερών» στη Σαουδική Αραβία ώστε να παράσχει εξηγήσεις για την «εξαφάνιση» του Κασόγκι. Ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε πάντως ότι προσπαθεί να καλύψει το Ριάντ, αποκάλυψε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία την ηχητική καταγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο σαουδαραβικό προξενείο στις 2 Οκτωβρίου. «Θέλω μόνο να ξέρω τι γίνεται», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι περιμένει να λάμψει η αλήθεια μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η υπόθεση αρχίζει σαφώς να διεθνοποιείται, με τρεις από τις πλέον σημαντικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, τη Διεθνή Αμνηστία, την Human Rights Watch, τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα αλλά και την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων να καλούν την Τουρκία να ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για πιθανή δολοφονία του Κασόγκι.

Τις αποστάσεις του από την υπόθεση αλλά και την πιθανότητα ψύχρανσης των σχέσεων της χώρας του με το σαουδαραβικό βασίλειο πήρε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτοντας μάλιστα μέρος της ευθύνης για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ, καθότι διέμενε εκεί. "Οι ΗΠΑ φέρουν μια κάποια ευθύνη για ό,τι του συνέβη", υποστήριξε ο Πούτιν αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η υπόθεση να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Μόσχας - Ριάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL