Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Μαίνεται ο αμερικανοκινεζικός πόλεμος των δασμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαίνεται ο αμερικανοκινεζικός πόλεμος των δασμών

Μαίνεται σε πλήρη εξέλιξη και με κλιμακούμενη ένταση ο ακήρυχτος αμερικανοκινεζικός «πόλεμος των δασμών», με τους Κινέζους να θεωρούν πως η προεδρία Τραμπ σηματοδοτεί απλά την αρχή αυτής της διαμάχης, η οποία δεν πρόκειται να τελειώσει ανώδυνα και, κυρίως, σύντομα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για είκοσι χρόνια.

Το καινούργιο στοιχείο που προέκυψε από το τελευταίο επεισόδιο της κόντρας είναι η εμφανής προσπάθεια του Τραμπ να «χοντρύνει» το παιχνίδι, κατηγορώντας ανοιχτά το Πεκίνο ότι επιδιώκει να «παρέμβει» και να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Κι όλα αυτά επειδή οι Κινέζοι αποφάσισαν να απαντήσουν με τη σειρά τους στο νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο μεγιστάνας Πρόεδρος. Την ανακοίνωση των μέτρων συνόδευε η από Twitter «διαβεβαίωσή» του προς τον αμερικανικό λαό ότι... μόνο αυτός μπορεί να σταματήσει την οικονομική μεγέθυνση και επέκταση της Κίνας.

Plan C

Ως γνωστόν, ο Τραμπ πέρασε στο plan B και επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νέο δασμολόγιο ύψους 10% θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει ώς το τέλος του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθεί στο 25%. Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διατυπώνεται μάλιστα η απειλή πως αν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων στοχεύοντας σε αμερικανικά αγροτικά ή βιομηχανικά προϊόντα, τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν «αμέσως στην τρίτη φάση» και στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η «τρίτη φάση» δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τα προϊόντα τεχνολογίας της Apple που κατασκευάζονται στην Κίνα και ουσιαστικά εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Σε αντίποινα για τα νέα αμερικανικά δασμολογικά χαράτσια, το Πεκίνο προχώρησε με τη σειρά του όχι μόνο στην επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί με την αμερικανική πλευρά για την επίλυση της εμπορικής διένεξης.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, καθώς η νέα ομοβροντία μέτρων Τραμπ "εντείνει την αβεβαιότητα". Οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται "στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης". "Όμως αυτό που μόλις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δεν μαρτυρά καμία ειλικρίνεια, καμία καλοπιστία" είπε ο Κινέζος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτους" τους νέους δασμούς. Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας "South China Morning Post", που επικαλείται κινεζική κυβερνητική πηγή, το Πεκίνο επανεξετάζει τη συμμετοχή του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, όμως δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις.

"Κινεζικός δάκτυλος"

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τραμπ έριξε χθες κι άλλο λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας ανοιχτά και ευθέως την Κίνα ότι "επιχειρεί να επηρεάσει" τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις κατά των ΗΠΑ! "Η Κίνα δηλώνει ανοιχτά ότι προσπαθεί ενεργά να επηρεάσει και να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών μας, εξαπολύοντας επίθεση στους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους και τους βιομηχανικούς εργάτες επειδή είναι πιστοί σε μένα" έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος. Δεν παρουσίασε πάντως καμία απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλλοδαπών οι οποίοι προσπαθούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί απόπειρες παρέμβασης εκ μέρους όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας και άλλων χωρών.

"Η Κίνα επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα επί πολλά χρόνια. Ξέρουν επίσης ότι εγώ είμαι εκείνος που γνωρίζω πώς να το σταματήσω αυτό" συνέχισε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet του. "Θα υπάρξουν μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Κίνας αν στοχοποιηθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και/ή οι βιομηχανικοί εργάτες μας" πρόσθεσε.

Εικοσαετής "πόλεμος"

Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξη για την πορεία της εμπορικής κόντρας με την Αμερική του Τραμπ, θεωρώντας πως ο πόλεμος που άρχισε ο τελευταίος θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Ο πρόεδρος της Alibaba, του κινεζικού "ισοδύναμου" της αμερικανικής Amazon, Τζακ Μα, που πρόκειται σύντομα να αποχωρήσει από τη θέση του, δήλωσε σχετικά ότι οι εμπορικές προστριβές ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να διαρκέσουν ώς και δύο δεκαετίες, προκαλώντας παγκόσμιο «χάος» λόγω των αδύναμων κανόνων που διέπουν το διεθνές εμπόριο.

Οι δηλώσεις του Κινέζου μεγιστάνα έγιναν μερικές ώρες αφότου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το νέο πακέτο δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Ο Μα ανέφερε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα επηρεάσουν τις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις άμεσα και αρνητικά, ενώ προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν τους δασμούς. «Μπορείς να κερδίζεις τη μάχη, αλλά να χάνεις τον πόλεμο. Μεσοπρόθεσμα, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες» είπε.

«Ακόμα κι αν αποσύρονταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νέος Πρόεδρος θα τον αντικαθιστούσε και αυτό θα συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε επομένως νέους εμπορικούς κανόνες. Χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL