Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ανυπότακτη Γαλλία - ΚΚΓ: από την ψυχρότητα στις εχθροπραξίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανυπότακτη Γαλλία - ΚΚΓ: από την ψυχρότητα στις εχθροπραξίες...

Εδώ και πολύ καιρό ήταν κοινό μυστικό, αλλά τηρούνταν κάποια προσχήματα. Πλέον όμως έχουμε περάσει από την ψυχρότητα των σχέσεων σε σαφείς εχθροπραξίες. Ο λόγος για τις σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας με το κίνημα του Ζαν Λικ Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία.

Το απόγευμα της Πέμπτης, με επίσημη ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του Μελανσόν ανακοίνωναν ότι δεν πρόκειται να παρευρεθούν στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, της πολιτικής, της οικολογίας, που αποτελεί η γιορτή της "Ουμανιτέ" στην Κουρνέβ, λίγο πιο έξω από το Παρίσι.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της γιορτής που ξεκίνησε την Παρασκευή. Η αιτιολογία της μη συμμετοχής των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας στις εκδηλώσεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, της μεγάλης γιορτής είναι οι... προβοκάτσιες! Έτσι τουλάχιστον εξήγησαν στην ανακοίνωσή τους, όπου έκαναν λόγο για πιθανές “προκλήσεις και περιστατικά”...

Φυσικά αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της συστηματικής επιδείνωσης των σχέσεων των δύο πολιτικών χώρων της Αριστεράς. Η ένταση μεταξύ τους βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Για παράδειγμα το περασμένο σαββατοκύριακο ο Ιάν Μπροσά, αντιδήμαρχος Παρισιού και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΓ στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αντάλλαξε σκληρές κουβέντες στο Twitter με τον Μανουέλ Μπομπάρ, τον ομόλογό του από πλευράς Ανυπότακτης Γαλλίας, αλλά και με τον βουλευτή της, Αντριέν Κατενέν. Το θέμα της σύγκρουσης ήταν το μεταναστευτικό φαινόμενο.

Ο Μπροσά (και όχι μόνο αυτός, αλλά και άλλοι, όπως ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, πρώην επικεφαλής του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος) θεωρεί ότι ο Μελανσόν έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τη σαφή στήριξη των μεταναστών και κινείται πλέον στη γραμμή της νέας κίνησης της Σάρα Βάγκενκνεχτ (προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Die Linke στη Γερμανία), που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ανυπότακτη Γαλλία.

Η Βάγκενκνεχτ ασκεί κριτική σε μια πολιτική “ανοικτών συνόρων” στους μετανάστες υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση ενισχύει την Ακροδεξιά. Μια θέση που ο εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας για διεθνή θέματα Ντόρντιε Κουζμανοβίτς υποστήριξε σε συνέντευξή του στον "Νουβέλ Ομπσερβατέρ".

Ωστόσο ο Μελανσόν έσπευσε να τονίσει ότι “πρόκειται για αυστηρά προσωπικές θέσεις”. “Η άποψή του για το μεταναστευτικό είναι απολύτως προσωπική, δρομολογεί πολεμικές που δεν είναι δικές μου”. Όπως και να είναι, πάντως, οι σχέσεις των δύο χώρων κάθε άλλο παρά αρμονικές είναι και δεν προϊδεάζουν για ευρύτερες συνεργασίες.

Άλλωστε η ηγεσία του ΚΚΓ έχει ήδη κάνει την επιλογή της για τις ευρωεκλογές: αυτόνομη κάθοδος. Παρ' ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που της ασκούν κριτική, μιλώντας για εσπευσμένη επιλογή του Μπροσά, στις αρχές Ιουνίου, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο.

Το πόσο κακές είναι οι σχέσεις ΚΚΓ - Ανυπότακτης Γαλλίας φάνηκε πάντως και από το ότι την Τετάρτη το ΚΚΓ δεν κατέβασε υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών του να προτιμήσει την αποχή από την ψήφο στη Ματίλντ Πανό της Ανυπότακτης Γαλλίας...

Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι αθεράπευτα αισιόδοξοι, όπως η βουλευτής Κλεμαντίν Οτέν (εκλέχθηκε με τη στήριξη της Ανυπότακτης Γαλλίας και του ΚΚΓ), που παρατήρησε ότι “στο μέλλον θα είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε μαζί”. “Δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι είναι εχθρικά μεταξύ τους” δήλωσε, προσθέτοντας όμως με νόημα: “Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα γίνεται επένδυση στο μίσος”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL