Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η αμερικανοτουρκική κρίση έφερε την Άγκυρα πιο κοντά στην Ε.Ε. / Η ψυχραιμία απέδωσε καρπούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αμερικανοτουρκική κρίση έφερε την Άγκυρα πιο κοντά στην Ε.Ε. / Η ψυχραιμία απέδωσε καρπούς

Βρυξέλλες. Χριστίνα Βασιλάκη

Σε νέα φάση ενδέχεται να μπαίνουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με φόντο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Για τις Βρυξέλλες, η ένταση των τελευταίων ημερών αλλά και οι επιπτώσεις των αμερικανικών πιέσεων στην τουρκική οικονομία -αν και με “άγριο τρόπο”- φαίνεται πως απέδειξαν στη γειτονική χώρα ότι η Ευρώπη είναι ο πιο σταθερός και στρατηγικός σύμμαχός της.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν πως εντάσσεται και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες κράτησαν μια συντονισμένη στάση απέναντι στην Άγκυρα, που τώρα φαίνεται πώς δικαιώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αντιδράσει άμεσα στα νέα της επιστροφής των δύο στρατιωτών στην Ελλάδα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δηλώνοντας “ευτυχής” και υπενθυμίζοντας την προσωπική του συμβολή προς αυτό το αποτέλεσμα. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, με κάθε ευκαιρία αλλά και συγκεκριμένα στη σύνοδο της Βάρνας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυε σε κάθε τόνο ότι η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να διατηρεί καλές και σταθερές σχέσεις με την Ευρώπη.

Αν και οι προσδοκίες των Βρυξελλών είναι σαφώς συγκρατημένες λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα των τουρκικών αντιδράσεων, είναι σαφές ότι οι ιθύνοντες της Ε.Ε. βλέπουν με θετικό μάτι τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζοντας παράλληλα μια σχετική ανακούφιση.

Ευρωπαϊκές πηγές υπενθύμιζαν στην “Α” ότι όταν πριν από λίγους μήνες υπήρχαν φωνές, προερχόμενες κυρίως από την Αυστρία και την Ουγγαρία, που ζητούσαν πλήρη ρήξη Ευρώπης - Τουρκίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επέλεξαν να κρατήσουν μια ψύχραιμη, διπλωματικά, στάση. “Όλο αυτό απέδωσε καρπούς” έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο ευρωτουρκικός διάλογος παρέμεινε ενεργός, με την ευρωπαϊκή πλευρά να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς την Άγκυρα, εξασφαλίζοντας έτσι την τουρκική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το δεύτερο πακέτο των 3 δισ. για τους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας, ενώ ανοιχτό μένει μόνο το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, το οποίο όμως έχει ξεκαθαριστεί ότι συνδέεται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο στην Τουρκία.

Επιπλέον, για τις Βρυξέλλες πολύτιμη ήταν και η στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα, η οποία στήριξε την πολιτική μη όξυνσης της Ε.Ε. Εκτιμούν δε πως θετικά μέτρησε και η ρύθμιση για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων της Θράκης με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, άλλωστε, και το Βερολίνο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να προσφέρει στήριξη στον Τούρκο Πρόεδρο, έχοντας ξεκάθαρη πρόθεση αναθέρμανσης των γερμανοτουρκικών σχέσεων με φόντο την οικονομική κρίση που απειλεί την Άγκυρα.

Πέρα, πάντως, από το μεταναστευτικό, εκτιμάται πως οι Βρυξέλλες, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς η όποια ρήξη της με τη Δύση ισοδυναμεί με ένα βήμα πιο κοντά στη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL