Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Κλιματική αλλαγή και αρχαιολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Κλιματική αλλαγή και αρχαιολογία

Μυστηριώδη μνημεία της Νεολιθικής Εποχής, καταυλισμοί της Εποχής του Σιδήρου, αρχαίοι τάφοι, μια αγροικία Ρωμαϊκής Εποχής είναι μερικά από τα τελευταία ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών στη Βρετανία. Δεν πρόκειται για ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, αλλά αποτέλεσμα ερευνών από… αέρος σε περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από την πρωτόγνωρη ξηρασία.

Οι αρχαιολόγοι πέταξαν με αεροπλάνο πάνω από τη βρετανική εξοχή και φωτογράφισαν τα περίεργα ίχνη στους αγρούς. Το κύμα της ζέστης προσέφερε τις τέλειες συνθήκες ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να δουν "μέσα από το έδαφος" εξήγησε ο Ντάνκαν Ουίλσον, γενικός διευθυντής του Historic England, ενός κρατικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ίδιος εξήγησε πως η κλιματική αλλαγή, μέσα σε όλες τις καταστροφές που προκαλεί στον πλανήτη, έκανε και ένα καλό.

Τα σημάδια εμφανίζονται στα χωράφια όταν υπάρχουν ερείπια που επηρεάζουν τη γονιμότητα του εδάφους: εκεί όπου υπήρχαν τείχη, τα οποία καλύφθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, οι πέτρες συγκρατούν στην επιφάνεια την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία δεν αντέχουν κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. Αντίθετα, τα χαντάκια που είχαν σκαφτεί προτού επιχωματωθούν με το πέρασμα των αιώνων προσφέρουν ένα πιο γόνιμο έδαφος, επιτρέποντας στις καλλιέργειες να είναι ανθεκτικότερες για πολύ περισσότερο.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αρχαιολόγοι δείχνουν εκτάσεις όπου το χορτάρι έχει κιτρινίσει από τη ζέστη δημιουργώντας εμφανείς κύκλους και άλλα σχήματα, που αποκαλύπτουν τις θέσεις των κτισμάτων. Τα ερείπια εμφανίζονται ως διαφορές στο χρώμα ή στο ύψος των καλλιεργειών ή του χορταριού. Από την ανάλυση των φωτογραφιών προέκυψαν εντυπωσιακά στοιχεία.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε αγρούς στο Μίλτον Κέινς (νεολιθικά μνημεία, 3600-3000 π.Χ.), στην Κορνουάλη (προϊστορικός οικισμός και καταυλισμός Εποχής Σιδήρου), στο Γιόρκσιρ (νεκροταφείο Εποχής Σιδήρου), στο Ντέρμπισιρ (ίχνη προϊστορικού οικισμού και ταφικό μνημείο της Εποχής του Χαλκού), στο Σάφολκ (προϊστορικός οικισμός ή νεκροταφείο), στο Σόμερσετ (προϊστορικός καταυλισμός), στο Ντέβον (ρωμαϊκή αγροικία), στο Όξφορντσιρ (ταφικά μνημεία και ίχνη καταυλισμού που υπολογίζονται από το 4000 π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ.). Για ορισμένους από τους χώρους ήταν γνωστό ότι είχαν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά χάρις στην ξηρασία έγινε δυνατή η καλύτερη αποτύπωσή τους.

«Είναι συναρπαστικό το ότι είχαμε μια τόσο μακρά περίοδο ζέστης. Η τελευταία φορά ήταν το 2011 και είχαμε ανακαλύψει 1.500 χώρους, κυρίως στην ανατολική Αγγλία» δήλωσε η Έλεν Ουίντον, υπεύθυνη της υπηρεσίας ερευνών και χαρτογράφησης. Ο υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις αεροφωτογράφισης Ντάμιαν Γκρέιντι δήλωσε ότι ήταν οι αποδοτικότερες εργασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς έγιναν ανακαλύψεις σε περιοχές όπου σπάνια εμφανίζονταν σημάδια στους αγρούς.

Δεν είναι ανάγκη βέβαια να ψηνόμαστε από τον καύσωνα για να προοδεύσει η αρχαιολογία. Διότι, όπως πάμε, με την κλιματική αλλαγή ίσως χρειαστεί να μετοικήσει η ανθρωπότητα σε άλλο πλανήτη για να επιβιώσει. Τότε όλος ο πλανήτης Γη θα είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, προς έρευνα, προς γνώση και συμμόρφωση των επόμενων γενεών.

Κίνητρα για γιατρούς

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) αποφάσισε να καταργήσει τα δίδακτρα για την Ιατρική, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί στη μεγαλούπολη, εν μέρει διότι τα παιδιά από τις φτωχές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν για να σπουδάσουν. “Ένας τόσο πολύχρωμος πληθυσμός όπως ο δικός μας χρειάζεται γιατρούς από όλες τις τάξεις” τόνισε ο κοσμήτορας της Ιατρικής στο NYU Ρόμπερτ Γκρόσμαν.

Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος των σπουδών στην Ιατρική στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα 200.000 δολάρια. Μάλιστα, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως το NYU μπορεί να ξεπεράσουν και τα 300.000. Γι' αυτό οι μη έχοντες φοιτητές χρεώνονται μέχρι τον λαιμό για να σπουδάσουν και στη συνέχεια επιλέγουν τις ειδικότητες που θεωρούνται προσοδοφόρες, όπως η παιδιατρική και η γυναικολογία. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ, υποστηρίζει το NYU.

Η Αρίθα στ’ αστέρια

“Είμαστε λυπημένοι από την απώλεια της Αρίθα Φράνκλιν. Ο Αστεροειδής 249516Aretha, που ανακαλύφθηκε από την αποστολή μας NEOWISE και πήρε το όνομά του από την τραγουδίστρια για να τιμηθεί η βασίλισσα της σόουλ, θα συνεχίσει να περιστρέφεται πέρα από τον Άρη” έγραψε η ΝΑSΑ. Αυτή ήταν μια από τις πιο λιτές και συγκινητικές νεκρολογίες για την Αρίθα Φράνκλιν, τον ζωντανό θρύλο της λαϊκής μουσικής των ΗΠΑ και μια από τις σπουδαιότερες φωνές στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Η «βασίλισσα της σόουλ», όπως την αποκαλούσαν, ερμήνευσε σπουδαία και κλασικά πλέον τραγούδια, όπως τα «Respect» και «I Say a Little Prayer». Βραβεύτηκε με 18 Γκράμι και τιμήθηκε με 25 χρυσούς δίσκους, ενώ οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια αντίτυπα. Με 112 τραγούδια στα τσαρτ του Billboard, ήταν η τραγουδίστρια με τη μεγαλύτερη παρουσία στους πίνακες επιτυχιών των ΗΠΑ. Είναι από τις λίγες που θα συνεχίσουν να ζουν στ’ αστέρια. Κυριολεκτικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL