Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Πονοκέφαλος Νο2 για Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Πονοκέφαλος Νο2 για Μακρόν...

Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αλεξίς Κολέρ, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει το σκάνδαλο Μπεναλά. Είναι φανερό ότι κάποια «κατάρα» έχει βαλθεί να χαλάσει τις διακοπές του Μακρόν... Οι νέες καταγγελίες αφορούν «άσκηση επιρροής» και «κατάχρηση συμφέροντος». Τα «βέλη» αφορούν στενές σχέσεις του Κολέρ με τον ιταλοελβετικό εφοπλιστικό κολοσσό Mediterranean Shipping Company, το Νο 2 παγκοσμίως. Οι σχέσεις αυτές έχουν να κάνουν με οικογενειακή συγγένεια: η μητέρα του είναι εξαδέλφη του κύριου μετόχου της εταιρείας. Αλλά και με επαγγελματική: ο Κολέρ βρέθηκε στη διοίκηση ως οικονομικός διευθυντής. Πλέον, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί κατά πόσο ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή, ανακατεύοντας ρόλους και αρμοδιότητες... Ωστόσο, ήδη η αδιαφάνεια που περιβάλλει την υπόθεση αλλά και οι μισές αλήθειες έχουν αρχίσει να δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό σκηνικό.

Η αλήθεια είναι ότι τη διετία 2010 - 2012 ο Κολέρ, τότε ανώτατος δημόσιος λειτουργός στο υπουργείο Οικονομικών, μετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυπηγείου του Σαν Ναζέρ (στο κεφάλαιο του οποίου το Δημόσιο μετέχει κατά το 1/3), του οποίου ο μεγαλύτερος και μοναδικός πελάτης ήταν η Mediterranean Shipping Company. Οι συνάδελφοί του αγνοούσαν τους συγγενικούς δεσμούς του, όπως και οι πολίτες. Τους αποκάλυψε πρόσφατα ο ιστότοπος Mediapart.

Τον Ιούνιο του 2012, ο Κολέρ έγινε αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Πιέρ Μοσκοβισί, τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, έχοντας ενημερωθεί για τις διασυνδέσεις και τους συγγενικούς δεσμούς, τον κράτησε μακριά από κάθε υπόθεση που σχετιζόταν με την επιχείρηση Mediterranean Shipping Company. Ακολούθως, ο Μακρόν τον έκανε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κατά το σύντομο πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομίας, από το 2014 ώς το 2016. Και ο Μακρόν τότε ακολούθησε την ίδια τακτική, κρατώντας τον μακριά από τις επίμαχες υποθέσεις...

Τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Μοσκοβισί γίνεται Ευρωπαίος επίτροπος, ο Κολέρ σκέφτεται να μεταπηδήσει στη Mediterranean Shipping Company ωστόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας του Δημοσίου τον απέτρεψε. Του υπενθύμισε μια βασική αρχή: ότι απαγορεύεται στον δημόσιο λειτουργό να ασκεί δραστηριότητα σε μια επιχείρηση της οποίας έχει την εποπτεία ή την επιτήρηση. Τουλάχιστον αν δεν περάσουν τρία χρόνια (ώς το 2007 η περίοδος αυτή ανερχόταν σε πέντε χρόνια). Έτσι, ο Κολέρ βρέθηκε (ξανά) στον κύκλο του Μακρόν και έγινε μάλιστα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του... Τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο, όταν ο Μακρόν εγκατέλειψε τον κυβερνητικό θώκο, έγινε οικονομικός διευθυντής στη Mediterranean Shipping Company, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί έντονα κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν το 2017. Και ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του αυτές, καθώς πλέον είναι γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας...

Τη σύγκρουση συμφερόντων ανέδειξε με μήνυσή της η οργάνωση Anticor, που ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την «αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, την προώθηση της ηθικής στην πολιτική, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής». Στις κατηγορίες, η Προεδρία της Δημοκρατίας απαντά ότι ο γ.γ. «είχε ενημερώσει την ιεραρχία του για τις συγγενικές του σχέσεις». Κάτι που δεν πείθει όμως την οργάνωση, που ανταπαντά ότι «η οικογενειακή του κατάσταση ήταν άγνωστη στους πολίτες». Και η υπόθεση δεν θα σταματήσει εδώ καθώς δυσαρέσκεια εκφράζουν ήδη βουλευτές και στελέχη του προεδρικού κινήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL