Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Άχεντ, το νέο πρόσωπο-σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άχεντ, το νέο πρόσωπο-σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα

Δεν φοράει μαντίλα, δεν είναι μελαχρινή, δεν μοιάζει με τ’ άλλα 17χρονα κορίτσια της ηλικίας της στην κατεχόμενη πατρίδα της, όμως έχει θάρρος και πυγμή. Έγινε το νέο σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, ή μάλλον καλύτερα, το πρόσωπο που ξανάφερε στο προσκήνιο μ’ έναν απροσδόκητο τρόπο τον αγώνα της Παλαιστίνης για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Ένα τεράστιο γκράφιτι με το πορτρέτο της, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Τζόριτ Άγκοχ, κοσμεί από την περασμένη εβδομάδα το ισραηλινό τείχος στη Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκαλώντας την οργή των αρχών που προχώρησαν σε συλλήψεις δύο μελών του ιταλικού συνεργείου με την κατηγορία του... "βανδαλισμού".

Για τους Παλαιστίνιους είναι η ηρωίδα που αψήφησε την παντοδυναμία της ισραηλινής πολεμικής μηχανής και δεν δίστασε να τα βάλει με δύο πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες έξω απ' το σπίτι της. Για τους Ισραηλινούς είναι απλά ένα “ακόμη” παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη βολική πεποίθησή τους ότι οι Παλαιστίνιοι “διδάσκουν” στα παιδιά τους το μίσος απέναντί τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έντονος ισραηλινός φόβος για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ιστορία της σε έναν καταπιεσμένο λαό, αλλά και η σταδιακή ενίσχυση ενός ακόμη διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης υπέρ της κατεχόμενης Παλαιστίνη, μέτρησαν τελικά υπέρ της 17χρονης.

Η Άχεντ Ταμίμι, η έφηβη Παλαιστίνια που πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή επειδή είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα επεισόδιο που είχε καταγραφεί σε βίντεο και είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή από την ισραηλινή φυλακή στην οποία κρατούνταν απ' τον Δεκέμβριο του 2017 μαζί με τη μητέρα της, Ναριμάν.

Φαίνεται πως ο χρόνος της φυλακής μόνον να “συνετίσει” την Άχεντ δεν κατάφερε και η εξάντληση της αυστηρότητας του ισραηλινού νόμου σε βάρος της, μάλλον έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα: “Έμαθα πολλά στη φυλακή. Έμαθα πώς να έχω υπομονή και πώς να ανήκω σε μια ομάδα. Έκανα το παν για να αξιοποιήσω τον χρόνο μου για να μελετήσω. Βγήκα πιο μορφωμένη και καταλαβαίνω τώρα τον κόσμο καλύτερα”, δήλωσε η Ταμίμι μετά την αποφυλάκισή της. Σκοπεύει μάλιστα τώρα να σπουδάσει νομικά για να μηνύσει το εβραϊκό κράτος στα διεθνή δικαστήρια με τις κατηγορίες των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλήματων πολέμου! “Φυσικά και δεν πρόκειται να ξεχάσω τον σκοπό του παλαιστινιακού αγώνα, αλλά θα επενδύσω στις σπουδές μου, διότι η γνώση είναι το ισχυρότερο όπλο για έναν αγωνιστή”, τόνισε η έφηβη.

Η Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 16 ετών λίγες ημέρες αφότου το βίντεο που την έδειχνε να χτυπά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στο Διαδίκτυο. Στο βίντεο φαινόταν μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ Ταμίμι να πλησιάζουν τους δύο στρατιώτες που ακουμπούσαν σε έναν τοίχο στην αυλή του σπιτιού της, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Οι δύο κοπέλες τούς ζήτησαν να φύγουν από το σπίτι τους και μετά άρχισαν να τους κλωτσούν και να τους χαστουκίζουν.

Στις 21 Μαρτίου, η Άχεντ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον της. Η έφηβη με τα μακριά, ξανθά μαλλιά γιόρτασε τα 17α γενέθλιά της στη φυλακή. Προέρχεται από μια οικογένεια αγωνιστών κατά της ισραηλινής κατοχής και πριν απο το συγκεκριμένο συμβάν είχε εμπλακεί σε πολλά επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες. Σημειωτέον ότι στην Άχεντ επιβλήθηκε ποινή σχεδόν ίση μ' εκείνη στην οποία καταδικάστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά (εννέα μήνες φυλάκιση) ο οποίος σκότωσε έναν τραυματισμένο και αναίσθητο Παλαιστίνιο.

«Δεν μπορείς να πάρεις μια μικρή τρομοκράτισσα και να την κάνεις ηρωίδα, όμως αυτό ακριβώς κάναμε», σχολίασε εν είδει αυτοκριτικής ο Ορέν Χάζα, βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα σας πουν ότι θα ήθελαν να τη δουν στη φυλακή για 20 χρόνια", συμπλήρωσε ο Χάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL