Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ανάποδος Κόσμος / Ακροδεξιές εισαγωγές - εξαγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ακροδεξιές εισαγωγές - εξαγωγές

Μίχαελ Μοντρικάμεν

Του Στρατή Αγγελή

Ήταν 9 Ιανουαρίου 2017, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο δικηγόρος των Βρυξελλών Μίχαελ Μοντρικάμεν κατέθεσε αρμοδίως το καταστατικό ενός νέου ιδρύματος.

Με αρχικό κεφάλαιο 2.500 ευρώ και έδρα το σπίτι του Μοντρικάμεν, το ιδιωτικό ίδρυμα με την επωνυμία «Το Κίνημα» είχε τους εξής στόχους: την προαγωγή της εφαρμογής των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας του επιχειρείν, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των «αποτελεσματικών» συνόρων, την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, την «επιστημονική και όχι δογματική προσέγγιση των κλιματικών φαινομένων» καθώς και την υπεράσπιση του Ισραήλ ως ενός κυρίαρχου κράτους στα «ιστορικά εδάφη του».

Επί ενάμιση χρόνο το ίδρυμα δεν παρουσίασε την παραμικρή δραστηριότητα, μέχρι που "ξαφνικά", την περασμένη εβδομάδα, αναδείχθηκε σε κέντρο του «τραμπισμού» στην Ευρώπη. Ο Βέλγος δικηγόρος υποστήριξε ότι είχε βάλει το Κίνημα στον «πάγο» καθώς επιχειρούσε -ανεπιτυχώς, όπως δήλωσε στο Reuters- να καλλιεργήσει επαφές με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε φροντίσει όμως να βάλει στο Δ.Σ. του ιδρύματός του τη Λορί Φεράρι, μια «καλή φίλη» του «ιππότη» του Brexit Νάιτζελ Φαράτζ.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα ο Φάρατζ είχε γνωρίσει τη Φεράρι το 2007 όταν δούλευε ως σερβιτόρα, την προσέλαβε στο γραφείο του πρώτα στην Ευρωβουλή και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Τα σκανδαλοθηρικά βρετανικά ταμπλόιντ ξόδεψαν μπόλικο μελάνι για τη "συγκατοίκηση" του 53χρονου Φάρατζ και της 37χρονης Φεράρι, η οποία ανέλαβε εν τω μεταξύ επικεφαλής του Ινστιτούτου Άμεσης Δημοκρατίας στην Ευρώπη (IDDE), μιας δεξαμενής ακροδεξιάς σκέψης.

Ασφαλώς το θέμα δεν είναι η προσωπική ζωή του Φάρατζ, αλλά οι διασυνδέσεις και η διείσδυση της Ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή. Ο Φάρατζ ήταν εκείνος που «προσκάλεσε» τον Μοντρικάμεν -σύμφωνα με δήλωση του δεύτερου- να μεταβεί στο Λονδίνο, όπου συνάντησε τον πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του Τραμπ και «γκουρού» της αμερικανικής Ακροδεξιάς, τον Στιβ Μπάνον. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να ενισχυθεί το «Κίνημα» και να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός μεγάλου, ευρωπαϊκού ακροδεξιού φορέα, ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019.

Σε αυτό το ραντεβού «όλα έγιναν πολύ γρήγορα», είπε ο Μοντρικάμεν, ο οποίος όμως έχει και άλλες δραστηριότητες πέραν της δικηγορίας. Είναι επίσης ιδρυτής και ηγέτης -από το 2009- του μικρού γαλλόφωνου Λαϊκού Κόμματος (PP). Υπέρμαχος της «μηδενικής ανοχής», ο Μοντρικάμεν έχει αποκλειστεί από τη βελγική τηλεόραση από το 2014 εξαιτίας της ρατσιστικής ρητορικής του απέναντι στο ισλάμ και την προσφυγική κρίση.

Αυτό δεν εμπόδισε τον αποκαλούμενο και «Βέλγο Σαρκοζί» να μεταφέρει τα ακροδεξιά κηρύγματά του στη Σικελία, στη Μόσχα, στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην Ουάσιγκτον, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2016, όταν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί χλεύαζαν τις προεκλογικές εμφανίσεις του Τραμπ, ο Μοντρικάμεν ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο με το οποίο καλούσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο «για να μην γίνει η Αμερική σαν τις Βρυξέλλες». Την ίδια χρονιά στο συνέδριο του κόμματός του εμφανίστηκε κραδαίνοντας μια σκούπα για να καθαρίσει -όπως είπε- τη βελγική πολιτική.

Η «απόβαση» Μπάνον στην Ευρώπη δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα μεθοδευμένων κινήσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL