Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Συνάντηση εφ' ολης της υλης Τραμπ - Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο / SOS, Ευρώπη καλεί Αμερική... (ακούει κανείς;)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση εφ' ολης της υλης Τραμπ - Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο / SOS, Ευρώπη καλεί Αμερική... (ακούει κανείς;)

Οι συνθήκες... ωρίμασαν -αν και όχι εντελώς- και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον για μια "ιστορική" συνάντηση τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Θα τεθεί επί τάτητος -τι άλλο;- η εμπορική κόντρα με την Ευρώπη που προκλήθηκε με ευθύνη του μεγιστάνα πλανητάρχη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πνεύματα θα ηρεμήσουν και η διένεξη θα διευθετηθεί. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο με την κυβέρνηση Τραμπ, της οποίας η έντονη "μεταβλητότητα" και οι ξαφνικές μεταπτώσεις καθιστούν δύσκολη και απρόβλεπτη την επικοινωνία. Και απ' την ευρωπαϊκή πλευρά πάντως υπάρχει δυσπιστία, αν κρίνει κανείς απ' το χτεσινό tweet - καρφί του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι "η Αμερική είναι μεγαλύτερη απ' τον Λευκό Οίκο (και) ο Τραμπ δεν θα το αλλάξει ούτε αυτό όσα tweets κι αν ανεβάσει"...

Η μύχια αμερικανική ευρω-αντιπάθεια πιθανώς ανάγεται σε μια άλλη εμβληματική περσόνα του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου, τον αποκαλούμενο "μάγο" της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσιγκερ, ο οποίος κάποτε είχε αναρωτηθεί: "Σε ποιον να τηλεφωνήσω αν θέλω να τηλεφωνήσω στην Ευρώπη;". "Τώρα πια οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τον τηλεφωνικό αριθμό μας, αλλά είναι η σειρά μας να ρωτήσουμε: Ποιον να καλέσουμε αν θέλουμε να μιλήσουμε με την Ουάσιγκτον", δήλωσε δηκτικά η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Αμερικανό Πρόεδρο κυριαρχούσε σαφώς το ζήτημα της ανακωχής -αν όχι ειρήνευσης- στον αμερικανο-ευρωπαϊκό δασμολογικό πόλεμο καθώς και η κλιματική πολιτική Τραμπ, η "εχθρική" στάση του απέναντι στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και η υπέρμετρη φιλικότητα που επιδεικνύει εσχάτως προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από tweet σε tweet

Άνθρωποι, πάντως, από το στενό περιβάλλον των Βρυξελλών που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις λένε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να τα βρουν με την κυβέρνηση Τραμπ αλλά δεν... ξέρουν με ποιον πρέπει να διαπραγματευτούν. "Δεν είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κάποιος στην αμερικανική διοίκηση που μπορεί να μιλήσει λογικά στον Πρόεδρο με τρόπο που να τον κάνει να αλλάξει τις απόψεις του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόνι Σίμπερφελντ, διευθυντής του προγράμματος διατλαντικών σχέσεων του γνωστού γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann.

Κάτι ανάλογο άφησε να εννοηθεί κι ο ίδιος ο Γιούνκερ που μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε πως δεν είναι «ιδιαίτερα αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. «Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε εχθροί των ΗΠΑ, έχουμε ένα κοινό παρελθόν, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. (Όμως) δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ που συνοδεύει τον Γιούνκερ στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «αποκλιμάκωση», ωστόσο τα τελευταία tweets του Αμερικανού Προέδρου- επικριτικά της Ευρώπης για άλλη μια φορά- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Αυτό που μας κάνει η Ε.Ε. είναι απίστευτο. Φαίνονται ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί», τουΐταρε από το Κάνσας Σίτι ο Τραμπ. "Πρότεινε" μάλιστα προς όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ να καταργήσουν αμοιβαία "όλους τους δασμούς, όλα τα μη δασμολογικά εμπόδια και τις επιδοτήσεις". "Αυτό θα ήταν πραγματικά ελεύθερο εμπόριο! Ελπίζω ότι θα το κάνουν, είμαστε έτοιμοι, όμως δεν θα το κάνουν!», έγραψε ο Πρόεδρος στο Twitter.

Άμεση ήταν η απάντηση της Μάλμστρεμ που χαρακτήρισε την "πρόταση" Τραμπ "μη σοβαρή" δεδομένου ότι η αμερικανική νομοθεσία κατοχυρώνει τις επιδοτήσεις για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών. Μόλις προχθές άλλωστε η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους Αμερικανούς αγρότες που πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλαν σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα η Ε.Ε., η Κίνα και ο Καναδάς ως αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL