Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Και εμπάργκο καυσίμων στη Γάζα από το Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και εμπάργκο καυσίμων στη Γάζα από το Ισραήλ

“Μαύρο” καλοκαίρι ζουν για άλλη μια φορά οι μαρτυρικοί κάτοικοι της Γάζας καθώς το Ισραήλ έσφιξε κι άλλο τον κλοιό του αποκλεισμού στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα εμποδίζοντας από προχθές τις παραδόσεις καυσίμων μέσω του μοναδικού εν λειτουργία σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ. Οι αρχές έκλεισαν το πέρασμα στις 9 Ιουλίου επιτρέποντας αρχικά μόνον την τροφοδοσία της Γάζας με τρόφιμα, είδη υγιεινής, ιατρικά εφόδια, καύσιμα, ζωοτροφές και ζώα εκτροφής. Ωστόσο, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι παραδόσεις καυσίμων και αερίου αναστέλλονται και ότι η διέλευση θα παραμείνει ανοιχτή μόνο για τις κατά περίπτωση παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση μείωσε στα τρία ναυτικά μίλια, από έξι, την αλιευτική ζώνη στις ακτές της Γάζας μόλις μια εβδομάδα αφότου την περιόρισε από τα 12 στα 6.

Ο ΟΗΕ και το Νομικό Κέντρο για την Ελευθερία της Μετακίνησης χαρακτήρισαν τις ισραηλινές ενέργειες ως πράξη συλλογικής τιμωρίας, ενώ για τη Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, το κλείσιμο του μοναδικού περάσματος συνιστά “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να περιγράψουμε αυτό το μέτρο πέραν της συλλογικής τιμωρίας. Η προσποίηση ότι γνωρίζουμε τι χρειάζεται η Γάζα και προσπαθούμε να ‘διαχειριστούμε την κατάσταση’ επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες επαναλήψεις του αποκλεισμού είναι ηθικά καταστρεπτική και αποτελεί εκούσια πράξη ύβρεως”, τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Κέντρου.

Το Ισραήλ κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ότι “στέλνουν” εμπρηστικά μπαλόνια στο έδαφός του προκαλώντας πυρκαγιές σε λιβάδια και καλλιέργειες. Σύμφωνα με την ισραηλινή Πυροσβεστική, περίπου 750 πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα έχουν αποτεφρώσει 2.600 εκτάρια γης προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ισραηλινή οικονομία.

Η κλιμάκωση του αποκλεισμού της Γάζας ακολουθεί τη σοβαρότερη ανταλλαγή πυρών το περασμένο Σάββατο μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων, μετά τον τελευταίο αιματηρό πόλεμο του 2014 που επί 51 ημέρες συγκλόνισε τον πολιορκημένο θύλακο. Η βία του Σαββάτου ήταν το αποκορύφωμα του πολύμηνου κύματος διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων για τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τουλάχιστον 137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, στις 30 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL