Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τερέζα Μέι: "Είμαστε ακόμα ζωντανοί"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τερέζα Μέι: "Είμαστε ακόμα ζωντανοί"...

Το μήνυμα “είμαστε εδώ και συνεχίζουμε” στέλνει προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός Βρετανίας η Τερέζα Μέι μετά τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκε η κυβέρνησή της -και η αξιοπιστία της- από τις δύο διαδοχικές παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της τις τελευταίες ημέρες: Του Ντέιβιντ Ντέιβις την Κυριακή, αρμόδιου για το Brexit και προχθές του φανατικού Brexiter Μπόρις Τζόνσον, υπουργού Εξωτερικών και επίδοξου δελφίνου των Τόρηδων.

“Έχουμε μια γεμάτη εβδομάδα μπροστά μας” έγραψε χθες στο Twitter η πρωθυπουργός κάτω από μια μεγάλη “σέλφι” όλου του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε υπό την νέα του σύνθεση. Σημειωτέον ότι στη “γεμάτη εβδομάδα” που έχει μπροστά της η Μέι περιλαμβάνεται και η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο, την Πέμπτη. Τα tweets-καρφιά του τελευταίου ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αναταραχή και εναπόκειται στον λαό του αν η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός”, μόνον απαρατήρητα δεν πέρασαν.

Πάντως για την ώρα δεν φαίνεται να μπαίνει θέμα διαδοχής. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της πρωθυπουργού επιδεικνύουν τη δέουσα πολιτική σωφροσύνη είτε διότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη είτε διότι δεν θέλουν να εκτεθούν πολιτικά ανοίγοντας σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία το κεφάλαιο της αλλαγής ηγεσίας. Η ίδια η πρωθυπουργός δεν έχει πάψει να επισείει τον “κίνδυνο” οι εσωκομματικές έριδες να φέρουν στην εξουσία τον Τζέρεμι Κόρμπιν και πράγματι ο φόβος αυτός, που γίνεται ολοένα και πιο έντονος και εκδηλωτικός, δείχνει να κρατά υπό έλεγχο το ρεύμα αμφισβήτησής της στο κόμμα.

Άλλωστε, ο διορισμός του Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι πρότινος υπουργού Υγείας -του μακροβιότερου μάλιστα σ’ αυτό το απαιτητικό πόστο-, έφερε με ανέλπιστο τρόπο έναν στενό και έμπιστο σύμμαχο εκ δεξιών της, αλλά δεν είναι και λίγοι εκείνοι που λένε πως ο 51χρονος Χαντ έχει βλέψεις ακόμα και για... πρωθυπουργός.

"Με την πρωθυπουργό μας"...

Έχει υπηρετήσει στο υπουργείο Υγείας για περισσότερα από πεντέμισι χρόνια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων την εντεινόμενη αγανάκτηση των πολιτών για τη φειδωλή κρατική χρηματοδότησή του. Ο Τζόνσον ήταν ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του Brexit, ενώ, αντίθετα, ο Χαντ στήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016. Αργότερα όμως άλλαξε κι αυτός στρατόπεδο και συντάχθηκε ανοιχτά με τους Brexiters, εν μέρει, όπως εξήγησε, λόγω της “απογοητευτικής αλαζονείας” που διέκρινε στη συμπεριφορά της Ε.Ε.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι είναι “ανάρμοστο” επιχειρήσεις όπως η Airbus να προειδοποιούν ότι θα εγκαταλείψουν τη Βρετανία αν η χώρα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να στηρίξουν τη Μέι για να αποσπάσει μια “καλή συμφωνία” για το Brexit. Μετά τον διορισμό του έγραψε στο Twitter: «Τεράστια τιμή να διορίζομαι υπουργός Εξωτερικών αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε την πρωθυπουργό μας για να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία για το Brexit, τώρα ή ποτέ!”.

Πάντως, για την "πέτρα του σκανδάλου", τον Μπόρις Τζόνσον, το μένος και η οργή για τα πολιτικά "καπρίτσια" του εκφράστηκαν με τυπική αγγλική αθυροστομία από το αντίπαλο στρατόπεδο. Το ότι φωτογραφήθηκε στο γραφείο του να υπογράφει την επιστολή παραίτησης του από τη θέση του υπουργού προκάλεσε αλγεινή εντύπωση διότι είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στα βρετανικά πολιτικά ήθη. "Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να φωτογραφηθεί υπογράφοντας την επιστολή παραίτησής του για τα πρωτοσέλιδα μάς δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για εκείνον", έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. "Νάρκισσος, κενός ουσίας, εγωμανής, νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και για την καριέρα του. Στα τσακίδια", συμπλήρωσε ο Εργατικός βουλευτής.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL