Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Παγκόσμια καταστροφή ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια καταστροφή ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος

Οι δυσοίωνες προοπτικές για τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες, υπό το βάρος των εξελίξεων που έχει δρομολογήσει η κλιμάκωση των καπιταλιστικών ανταγωνισμών στο παγκόσμιο σύστημα, απασχολούν ήδη σοβαρά τους ιθύνοντες πρόβλεψης και αποτροπής κινδύνων που εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών και άλλων γραφείων. Η πιθανότητα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, όπως εκείνη που συγκλόνισε τον κόσμο το 2008 πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και οδηγώντας στην αποκαλούμενη “κρίση χρέους” στην Ευρωζώνη, επανέρχεται. Τα σενάρια είναι ζοφερά. Ένας γενικευμένος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, αν τελικά ξεσπάσει, θα κοστίσει ακριβά σε όλους ανεξαιρέτως μεγέθους και “εκτοπίσματος": ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε.

Όμως, οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα φαίνεται πως είναι τόσο απρόβλεπτες, τόσο πολύπλοκες ή τόσο ανθεκτικές, ώστε, ενώ ο πλανήτης απειλείται ανοιχτά από έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, την ίδια στιγμή είναι δυνατόν τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν, η ανεργία στην Ισπανία να επιστρέφει στα επίπεδα του 2008 (!), η Fed να μην αφήνει “μετεξεταστέα” καμιά από τις αμερικανικές τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests της, αλλά η τουρκική λίρα να συνεχίζει να καταρρέει ανεξέλεγκτα...

Στη δεκαετία του 1930

Στη Γαλλία το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα μελλούμενα στην οικονομία, έκανε χθες μερικές πολύ ανησυχητικές επισημάνσεις. Μάλιστα, η έμμεση αναφορά του στη δεκαετία του 1930 και στο κλίμα προστατευτισμού της εποχής δεν πέρασε απαρατήρητη. Ένας κανονικός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία όσο η ύφεση του 2008-2009, προειδοποιούν οι Γάλλοι ειδικοί. Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να χάσουν ανεπανόρθωτα το 3% του ΑΕΠ τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση το 4%. Ειδικά για την Ε.Ε. αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως ανά κάτοικό της.

Ως γενικευμένος εμπορικός πόλεμος ορίζεται η επιβολή αύξησης 60 ποσοστιαίων μονάδων στους δασμούς σε προϊόντα μεταποίησης μεταξύ των βασικών παγκόσμιων εμπορικών εταίρων. Κατά τον επικεφαλής του Συμβουλίου Φιλίπ Μαρτέν, οι αυξήσεις δασμών αυτού του μεγέθους αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έγιναν τη δεκαετία του 1930. Οι οικονομικές απώλειες από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο θα είναι σαφώς χειρότερες, άνω του 10% του ΑΕΠ, για σχετικά μικρές οικονομίες, που είναι όμως “ενταγμένες” στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα και παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως π.χ. ο Καναδάς, η Ιρλανδία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Ελβετία. Όμως, ακόμα και σ’ έναν περιορισμένο εμπορικό πόλεμο -δηλαδή με αυξήσεις δασμών 25% σε όλες τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές- ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος για τους δύο ισχυρότερους παγκόσμιους παίκτες, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το διμερές αμερικανο-κινεζικό εμπόριο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση να συρρικνωθεί κατά 60%!

Σύμφωνα με το συμβουλευτικό όργανο της γαλλικής κυβέρνησης, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ως μια “πολιτική ασφαλείας” έναντι ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Ωστόσο, για να γίνουν αποδεκτές αυτές οι συμφωνίες, θα πρέπει η χώρα - εταίρος να έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και επίσης να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διασυνοριακή φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Το νέα αρνητικά δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο αποτυπώνονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο και στον όγκο των αμερικανο-κινεζικών ανταλλαγών, ο ρυθμός αύξησης του οποίου επιβραδύνεται. Οι εξαγωγές αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ κατέγραψαν ετήσια αύξηση μόλις 5,4% το πρώτο εξάμηνο του 2018, έναντι 19,3% την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μόλις 3,8% έναντι 27,6% (!) τον ίδιο μήνα του 2017.

Οι αγορές στον... κόσμο τους

Παρ' όλα αυτά, οι αγορές βρίσκονται στον δικό τους... κόσμο και -τουλάχιστον για την ώρα- δείχνουν να μην πτοούνται από όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο. Οι μετοχές επανήλθαν χθες σε ανοδική τροχιά παρά τους κακούς οιωνούς και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό ήταν τόσο οι ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και το τριήμερο ανοδικό σερί στην Wall Street. Στην Ασία όμως, και ειδικά στην Κίνα, η αβεβαιότητα για την έκβαση της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ φρενάρισε κάθε προπτική ανόδου.

Το ανοδικό κλίμα στην Wall Street διαμορφώθηκε από την αισιοδοξία των επενδυτών για καλές αποδόσεις από τη Σίλικον Βάλεϊ ενόψει της περιόδου ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των εταιρειών του κλάδου που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. Στην Ευρώπη, αντίθετα, η αισιοδοξία αποκαταστάθηκε χάρις στη συμφωνία εντός της γερμανικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Η προοπτική του εμπορικού πολέμου και η συνεχής εξασθένηση του γουάν -έχει υποχωρήσει 5% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κοντά σε χαμηλό εντεκαμήνου- φέρεται να οδήγησαν τις κινεζικές αρχές σε παρέμβαση μέσω των κρατικών τραπεζών. Το Χονγκ Κονγκ έκανε βουτιά έως και 3,3% και βρέθηκε σε χαμηλό εννεαμήνου, εν μέρει και λόγω των αμερικανικών περιορισμών στην China Mobile.

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε κινήσεις που θα εμποδίσουν την εν λόγω εταιρεία να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών προσανατολιζόμενη στην απόρριψη της αδειοδότησής της με το σκεπτικό ότι ενέχει “κινδύνους για την εθνική ασφάλεια”. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε κι αυτό σε χαμηλό διετίας, αλλά έκλεισε υψηλότερα καθώς το γουάν ανέκαμψε.

Εξανεμίζεται η αξία της τουρκικής λίρας

Σε άμεση σχέση με τις αρνητικές εξελίξεις στο ευρύτερο σύστημα -ή ενδεχομένως ασχέτως με αυτό- η τουρκική οικονομία βυθίζεται όλο και βαθύτερα στα πυκνά νέφη των οικονομικών αναταράξεων με τον πληθωρισμό να επιστρέφει στα επίπεδα της αρχής της ερντογανικής περιόδου και την αξία τις λίρας να εξανεμίζεται. Σε υψηλό 14 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες οδηγώντας σε πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και ασκώντας πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εντός του μήνα.

Ο πληθωρισμός τρέχει πλέον με 15,39% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 2004, όταν εφαρμόστηκε μια νέα μέθοδος υπολογισμού των αυξήσεων των τιμών. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,61% -ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Η κεντρική τράπεζα (CBRT) έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά σχεδόν 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο σε μια προσπάθειά της να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας κατά 18% και παρά την αντίθεση του ίδιου του Ερντογάν. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε πρόσκαιρα χθες στις 4,6973 λίρες ανά δολάριο από τις 4,6215, που έπεσε λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL