Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η εκδίκηση του Μπέρνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εκδίκηση του Μπέρνι

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι εδώ. Όχι βέβαια με τη φυσική παρουσία του, αλλά με το στίγμα του. Ως πολιτικός μέντορας μιας γενιάς -της αποκαλούμενης “γενιάς του μιλένιουμ”- που έρχεται να υπενθυμίσει στη “νομενκλατούρα” του Δημοκρατικού Κόμματος ότι η πολιτική γίνεται στη βάση της πυραμίδας, όχι στην κορυφή της.

Αυτή η βάση ήταν που προκάλεσε και τον χθεσινό σεισμό στο κομματικό σύστημα ψηφίζοντας μαζικά υπέρ της 28χρονης Πορτορικανής ακτιβίστριας Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτές στις προκριματικές για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την έδρα της 14η εκλογικής περιφέρειας της Νέα Υόρκης. Αντίθετα έριξε μαύρο στον “εγκεκριμένο” από το κομματικό κατεστημένο αντίπαλό της, τον 56χρονο βουλευτή Τζο Κρόουλι, έναν από τους “δεινόσαυρους” των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, η συντριπτική και απρόσμενη ήττα του τελευταίου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στον κομματικό μηχανισμό όχι μόνον σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά το BBC, “η προοδευτική Αριστερά της Αμερικής μόλις έριξε προειδοποιητικές βολές σε όλη την πλώρη του κατεστημένου του Δημοκρατικού Κόμματος”.

Η Οκάσιο - Κορτές επικράτησε του Κρόουλι με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%. Σημειωτέον ότι ο Κρόουλι είναι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία του Κουίνς και τέταρτος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μάλιστα προαλειφόταν για τη θέση του προέδρου της Βουλής με την ελπίδα ότι οι Δημοκρατικοί θα κατορθώσουν να ανακτήσουν την πλειοψηφία του σώματος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Οκάσιο - Κόρτες θα αναμετρηθεί τώρα για την έδρα της 14ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης με τον ελληνικής καταγωγής υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Άντονι Πάπας. Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιη η εκλογή της καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια, που καλύπτει και πολλές περιοχές όπου ζουν Ελληνοαμερικανοί, μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος της Αστόριας, η συντριπτική πλειονότητα των εκλογέων ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Υπάλληλος σε καφέ

Η νεαρή ισπανόφωνη, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες εργαζόταν ως υπάλληλος πίσω από τον πάγκο ενός καφέ μπαρ για να βοηθάει οικονομικά την καθαρίστρια μητέρα της, ήταν ένα από τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς στις προεδρικές εκλογές του 2016. Έχει πτυχίο στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και λέει ότι αυτό που την παρακίνησε να κατέβει υποψήφια ήταν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Στο επίκεντρο της δικής της εκστρατείας βρίσκονταν η κοινωνική πολιτική, η κατάργηση των αντιμεταναστευτικών μέτρων, η θέσπιση ενός καθολικού συστήματος υγείας και η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

“Γεννήθηκα σε ένα μέρος όπου ο ταχυδρομικός κώδικας καθορίζει τη μοίρα σου” είχε πει σε ένα αυτοβιογραφικό βίντεο που ανέβασε στα social media. Παρότι ο αντίπαλός της δαπάνησε πολλαπλάσια χρήματα -σχεδόν 3,5 εκατ. δολάρια έναντι μόλις 300.000- η Κορτές κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατορθώνοντας να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι της έδωσαν τελικά τη νίκη. Ο Τζο Κρόουλι ειρωνευόταν το νεαρό της ηλικίας της λέγοντας ότι “δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ψηφίζει”, αλλά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχε το ρεύμα με το μέρος της.

Την ήττα του Κρόουλι χαιρέτισε και ο Πρόεδρος Τραμπ με ένα πικρόχολο tweet του: “Ουάου! Ο Μεγάλος Αντιπαθών του Τραμπ, κοινοβουλευτικός Τζο Κρόουλι, που πολλοί περίμεναν ότι θα πάρει τη θέση της Νάνσι Πελόζι, μόλις ΕΧΑΣΕ στις προκριματικές εκλογές. Με άλλα λόγια, είναι εκτός! Ίσως θα έπρεπε να έδειχνε περισσότερο σεβασμό στον Πρόεδρό του!”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL