Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πανηγυρικό tweet του Αμερικανού Προέδρου / Νόμιμη η ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, ουάου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανηγυρικό tweet του Αμερικανού Προέδρου / Νόμιμη η ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, ουάου!

"Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ. Ουάου!”. Όχι, δεν ήταν η αντίδραση κάποιου κατώτερου υπαλλήλου του Λευκού Οίκου στο Twitter. Ούτε πανηγυρισμός εκπροσώπου αντιμεταναστευτικού λόμπι ήταν, ούτε όμως και κάποιου φανατικού οπαδού του. Το πανηγυρικό tweet ήταν του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου. Χαιρέτισε -όπως αυτός συνηθίζει- την επικύρωση, χθες, από το Ανώτατο Δικαστήριο του διατάγματος που είχε εκδώσει ο ίδιος στην αρχή της θητείας του, με το οποίο απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ ταξιδιωτών προερχόμενων από μουσουλμανικές -στη συντριπτική πλειονότητά τους- χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που είχε ανοίξει μέτωπο με τους δικαστές επειδή δεν του άρεσαν μια σειρά αποφάσεις τους, θεωρώντας τις "πολιτικά υποκινούμενες", οι δικαστές ήταν εν τέλει εκείνοι που του πρόσφεραν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές νίκες της μέχρι τώρα προεδρικής θητείας του. Και δεν ήταν μόνον η απόφαση για την ταξιδιωτική απαγόρευση. Το ίδιο δικαστήριο, το Ανώτατο, έκρινε επίσης χθες “αντισυνταγματικό” τον νόμο της πολιτείας της Καλιφόρνιας που επέβαλλε σε κλινικές να ενημερώνουν τις έγκυες πελάτισσές τους ότι μπορούν να υποβληθούν σε άμβλωση ή να λάβουν αντισυλληπτικά μέσα δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές από επιδοτούμενους απ’ το κράτος οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 1973, ωστόσο το κίνημα εναντίον τους παραμένει πάντα μαχητικά ενεργό στο πλαίσιο του συντηρητικού στρατοπέδου, με όλους τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους να επιδιώκουν να κερδίσουν την εύνοιά του για ψηφοθηρικούς λόγους

“Δικαίωση”

Τα προεδρικά tweets για την επικύρωση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης συνεχίστηκαν βεβαίως και πέραν του άνωθεν “ουάου!”. Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε και επίσημη ανακοίνωση μιλώντας, αν μη τι άλλο, για “δικαίωση” και για “νίκη του αμερικανικού λαού”, ενώ δεσμεύτηκε να “υπερασπιστεί” τις αμερικανική εθνική κυριαρχία. "Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά μια τεράστια νίκη για τον αμερικανικό λαό και το σύνταγμα. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί επίσης μια στιγμή πλήρους δικαίωσης μετά από πολλούς μήνες υστερικών σχολιασμών από τα μέσα ενημέρωσης και τους Δημοκρατικούς πολιτικούς οι οποίοι αρνούνται να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ασφαλίσουν τα σύνορά μας και τη χώρα μας" ανέφερε ο Πρόεδρος σε ανακοίνωσή του. "Όσο θα είμαι Πρόεδρος θα υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού και θα αγωνιστώ για ένα μεταναστευτικό σύστημα που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και των πολιτών τους" υπογράμμισε.

Πάντως, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το ότι και οι δύο χθεσινές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθησαν με οριακή πλειοψηφία, μια σαφής ένδειξη του διχασμού που επικρατεί στους κόλπους του, όπου η παραδοσιακή ισορροπία μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών δικαστών φαίνεται να κλίνει πλέον προς την πλευρά των πρώτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο αποφάσεις -για την ταξιδιωτική απαγόρευση και τον νόμο για τις αμβλώσεις- ελήφθησαν με ψήφους 5 έναντι 4, χωρίς να υπάρξει καμία “διαρροή” και από τις δύο ομάδες.

Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ απαγορεύει μόνιμα την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από έξι χώρες, εκ των οποίων οι πέντε είναι μουσουλμανικές (Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σομαλία και Β. Κορέα). Στο σκεπτικό της απόφασης που συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης. Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του το χαρακτήρισαν "αντιμουσουλμανικό", μια κατηγορία που όμως ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του διατάγματος δεν απέδειξαν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ ή την πρώτη τροπολογία του συντάγματος, που απαγορεύει στην κυβέρνηση να διάκειται ευνοϊκά έναντι κάποιας θρησκείας επί κάποιας άλλης. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι η απαγόρευση μπορεί να παραμείνει σε ισχύ και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει και άλλες χώρες σε αυτήν.

Ν. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL