Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Από τον Τραμπ στο Κογκρέσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Τραμπ στο Κογκρέσο

Στο Κογκρέσο μεταφέρεται τώρα η πολιτική μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική που τα τελευταία 24ωρα έφερε τον Λευκό Οίκο του Τραμπ στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός Πρόεδρος να υπογράψει το βράδυ της Τετάρτης διάταγμα που θέτει τέλος στην απάνθρωπη πρακτική χωρισμού των μεταναστών, οι οποίοι συλλαμβάνονται στα σύνορα, από τα παιδιά τους.

Η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε πάντως το εκτελεστικό διάταγμα υπογραμμίζοντας ότι "αντικαθιστά μια μορφή κακοποίησης παιδιών με μιαν άλλη".

Όπως τόνισε, το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να "ανοίγει τον δρόμο για την κράτηση οικογενειών για μακρύ χρονικό διάστημα υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες των φυλακών". Η Ν. Πελόσι κατηγόρησε επίσης τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο ότι "χρησιμοποιεί τρομοκρατημένα μικρά παιδιά σαν εργαλείο".

Και φυσικά για τον Τραμπ το εργαλείο χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η λύση που ο ίδιος επιθυμεί, ένα νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που να συνδέεται με τη χρηματοδότηση του τείχους που ο ίδιος θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί προβλέπει τον τερματισμό του χωρισμού των οικογενειών και παρέχει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος του Τραμπ και την ενισχυμένη συνοριοφυλακή. Υπάρχει επίσης και μια ρύθμιση για τους περιβόητους dreamers, τους ανήλικους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών κατέθεσε πάντως χωριστό νομοσχέδιο, που κλείνει τον δρόμο στην πολιτογράφηση των νεαρών μεταναστών.

Δεν είναι βέβαιο την ίδια στιγμή αν το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ έχει αναδρομική ισχύ, επιτρέποντας έτσι την επανένωση των 2.300 παιδιών που κρατούνται από τον Μάιο σε ειδικά κέντρα κράτησης με τους γονείς τους.

Ο Τραμπ ήταν εξάλλου σαφής ότι η υπογραφή τού διατάγματος δεν σηματοδοτεί κάποια στροφή στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του. "Όλοι θέλουμε οι οικογένειες να παραμείνουν ενωμένες. Την ίδια στιγμή θέλουμε να είμαστε ισχυροί στα σύνορά μας, διαφορετικά εκατομμύρια θα έρθουν. Όχι χιλιάδες όπως είναι σήμερα, αλλά εκατομμύρια που θα καταλάβουν τη χώρα μας" σημείωσε.

Πέρα από την ξενοφοβική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου, το διάταγμα έχει επίσης αρκετά "παραθυράκια" για τη συνέχιση της απάνθρωπης πρακτικής. Όταν οι αρχές κρίνουν ότι υπάρχει "κίνδυνος για την πρόνοια ενός παιδιού", οι ανήλικοι θα μεταφέρονται σε χωριστά κέντρα κράτησης.

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων είχε χθες την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα από τα τρία καταφύγια "τρυφερής ηλικίας" που η κυβέρνηση Τραμπ έχει στήσει στο νότιο Τέξας. "Συνήθως τα παιδιά κάνουν θόρυβο και κινούνται πολύ. Είδαμε μόνο ένα παιδί να φωνάζει και να κλαίει. Τα υπόλοιπα παρέμεναν σιωπηλά" τόνισε η Κολίν Κραφτ, χαρακτηρίζοντας τα κέντρα κράτησης ως παράδειγμα "κρατικής κακοποίησης παιδιών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL