Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ο Σαλβίνι επιμένει στο φακέλωμα των Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι επιμένει στο φακέλωμα των Ρομά

“Πρώτα οι Ιταλοί και η ασφάλειά τους. Δεν κάνω πίσω για τους Ρομά” επιμένει απειλητικός ο Ματέο Σαλβίνι, βρίσκοντας στήριξη από τον ιδρυτή του Κ5Α Γκρίλο και έχοντας μετατρέψει τη Λέγκα στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Στις έντονες αντιδράσεις των συλλόγων και των κοινοτήτων των Ρομά στην Ιταλία προστέθηκε ο αποτροπιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προειδοποίησε ότι “δεν μπορούν να γίνουν απελάσεις με εθνικά χαρακτηριστικά”. Από το Βατικανό έφθασε και η διάψευση για συνάντηση του Πάπα με τον Σαλβίνι, που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών.

“Απογραφή των Ρομά και έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Εάν το προτείνει η Αριστερά, όλα καλά. Όταν το προτείνω εγώ, είναι ρατσισμός. Εγώ δεν κάνω πίσω και θα πάω εμπρός! Πρώτα οι Ιταλοί και η ασφάλειά τους”, διαμήνυσε από το νέο υπουργικό όργανό του, το Twitter, ο Σαλβίνι.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι “αντιστέκεται” να σχολιάσει “δηλώσεις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές”, προειδοποιώντας ότι η ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα εξασκήσει όλες τις αρμοδιότητές της στο επίμαχο θέμα.

Για τον ιδρυτή του Κ5Α και “πατέρα” του πιο φτηνού λαϊκισμού Γκρίλο, απλώς “ο Σαλβίνι έχει δυνατούς τρόπους να πει κάτι, αλλά είναι ένας τρόπος έκφρασης, τίποτα το ουσιαστικό”.

Ο “πράσινος” ρατσισμός...

Τα νέα ρατσιστικά ήθη και έθιμα που έφερε στην ιταλική κυβέρνηση ο Σαλβίνι φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος σε βάρος της συναίνεσης, με τη Λέγκα να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κόμμα, φτάνοντας στο 29,2%, το Κ5Α να υποχωρεί στο 29%, το Δημοκρατικό Κόμμα να παραμένει στο 18,8%, την Φόρτσα Ιτάλια στο 9,2% και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας να φθάνουν στο 4,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Swg για το κανάλι La7.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos, το 68% των Ιταλών στοιχήθηκε με τον Σαλβίνι σε όμτι αφορά την “κρουαζιέρα”, όπως αποκάλεσε την Οδύσσεια των 629 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο όταν έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια για να βρουν καταφύγιο στην Ισπανία του Σάντσεθ, ενώ μόλις το 17% είχε το θάρρος και την αξιοπρέπεια να δηλώσει αντίθετο στις απάνθρωπες ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών της γείτονος.

Η Λέγκα του Βορρά αναμένεται ότι θα βγει πρώτο κόμμα στον δεύτερο γύρο των μερικών δημοτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον Λουίτζι Ντι Μάιο, που τόνισε ότι “αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ, ξεπερνά κάθε όριο. Δεν θα αντέξουμε”. Ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον Σαλβίνι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του για “αντισυνταγματικό δημοτολόγιο” για τους Ρομά για να εισπράξει νέες προκλητικές και ρατσιστικές αναφορές από τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που “καθησύχασε” την κοινή γνώμη ότι δεν θα παίρνει "δακτυλικά αποτυπώματα”. “Χθες οι πρόσφυγες, σήμερα οι Ρομά, αύριο πιστόλια σε όλους. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι κακός”, σχολίασε ειρωνικά ο πρώην πρωθυπουργός Τζεντιλόνι.

...και οι κοινωνικές ανισότητες

Στην Ιταλία πάντως αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat, οι “πλούσιες” οικογένειες δαπανούν 5,2 φορές περισσότερο από τις φτωχές, με τις δαπάνες των τελευταίων να έχουν μειωθεί κατά 5% την τελευταία διετία και των πιο πλουσίων να έχουν αυξηθεί κατά 4,3%. Η περιουσία των ατόμων που επένδυσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ το 2017 αυξήθηκε κατά 10,6%, και η περιουσία των 274.000 πιο πλούσιων Ιταλών φθάνει τα 70 δισ. ευρώ. δηλαδή 9% παραπάνω από το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL