Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
ΛΟΥΙΤΖΙ ΝΤΕ ΜΑΤΖΙΣΤΡΙΣ, δήμαρχος της Νάπολης: / Λουίτζι Ντε Ματζίστρις: Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ενάντια στον ρατσισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΟΥΙΤΖΙ ΝΤΕ ΜΑΤΖΙΣΤΡΙΣ, δήμαρχος της Νάπολης: / Λουίτζι Ντε Ματζίστρις: Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ενάντια στον ρατσισμό

“Εάν ένας υπουργός χωρίς καρδιά αφήνει να πεθάνουν στη θάλασσα έγκυες, παιδιά, γέροι, το λιμάνι της Νάπολης είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί. Εμείς είμαστε άνθρωποι με μεγάλη καρδιά. Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς λεφτά, να σώσει ανθρώπινες ζωές” τόνισε ο κινηματικός δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις καλώντας τους 629 πρόσφυγες του Aquarius της ΜΚΟ Sos Mediterraneè να βρουν καταφύγιο στην πόλη του.

“Αυτοί είμαστε εμείς, η πόλη μας και οι άνθρωποί της. Μιλήσαμε πρώτοι, αλλά δεν ήμαστε ποτέ μόνοι μας. Υπάρχει και μια Ιταλία πολύ διαφορετική”, τόνισε στην “Αυγή” ο δήμαρχος Ντε Ματζίστρις αναγνωρίζοντας ότι η γενναία τοποθέτησή του ξύπνησε τα ανακλαστικά της δημοκρατικής και προοδευτικής Ιταλίας και κυρίως αυτά δεκάδων δημάρχων που οι πόλεις τους μοιράζονται την ίδια θάλασσα.

“Λέμε όχι στις πολιτικές με γεύση φασισμού" του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι, συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Μεσσήνης Ακορίντι καλώντας το πλοίο με τους μετανάστες “να δέσει στο λιμάνι μας”. “Το Παλέρμο το λέει και στο όνομά του ότι είναι ‘Όλο ένα λιμάνι’ και είναι πάντα έτοιμο να σώζει ζωές” συμπλήρωσε από την άλλη πλευρά της Σικελίας ο δήμαρχος του Παλέρμο Ορλάντο. “Εμείς παραμένουμε άνθρωποι και περιμένουμε το πλοίο” δήλωσε ο δήμαρχος του Ρέτζιο Καλάμπρια Φαλκοματά.

Την ώρα που το μικρό Aquarus αντιμετώπιζε κύματα ύψους 4 με 5 μέτρων ανοικτά της Σαρδηνίας και ανέμους 35 - 40 κόμβων και με πολλούς από τους μετανάστες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ο ρατσιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι προκαλούσε και προσέβαλλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μιλώντας για “κρουαζιέρα” των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Λίγα μίλια από τη Σικελία το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Trenton αναγκάστηκε να πετάξει στη θάλασσα τις σορούς 12 μεταναστών, γιατί ο Σαλβίνι και ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι δεν έδιναν την άδεια ελλιμενισμού του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι. Ο καπετάνιος του Trenton είχε κάνει το λάθος, εκτός από την περισυλλογή των πνιγμένων, να σώσει και 40 ανεπιθύμητες ψυχές.

Αυτές τις ώρες θα τελειώσει η σύγχρονη Οδύσσεια των 629 προσφύγων και μεταναστών, που αναμένεται να φθάσουν σήμερα Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια για να τους υποδεχθούν η νέα ισπανική κυβέρνηση του Σάντσεθ, ο αριστερός δήμαρχος της πόλης Ριμπό με το σύνθημα “Δεν θέλουμε άλλους Αϊλάν” και η αριστερή αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Ότρα. Τη φιλοξενία του Aquarius είχε ζητήσει και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου. Η αλληλεγγύη στη νότια Ευρώπη, από τη Νάπολη, τη Μεσσήνη και το Παλέρμο έως την Βαλένθια και τη Βαρκελώνη, έχει για σημαία της τις αξίες, τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό της Αριστεράς.

Ο ακραίος ρατσισμός του Σαλβίνι βρήκε ανταπόκριση στη Βιέννη, που στοιχηματίζει να συμπεριλάβει σε μια τριπλή συμμαχία και τη Γερμανία παρά τις αντιστάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ στον υπουργό Εσωτερικών της που προέρχεται από τη Δεξιά της Βαυαρίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε απέφυγαν το “διπλωματικό επεισόδιο”, με τη Γαλλία να προσπαθεί να αποτρέψει τον εναγκαλισμό της Ρώμης με τις χώρες του Βίσεγκραντ και να βρει πιθανώς έναν σύμμαχο για να φρενάρει τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Πως όμως θα τα καταφέρει όταν ο Σαλβίνι είναι επιστήθιος σύμμαχος της Λεπέν;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Πήρατε μια θαρραλέα απόφαση ζητώντας να υποδεχθείτε τους πρόσφυγες του Aquarius στη Νάπολη, που έχει «μεγάλη καρδιά», αλλά «δεν έχει χρήματα»...

Πρώτα απ' όλα είναι θέμα ανθρωπιάς και φροντίδας. Πριν από κάθε πολιτική και οικονομική συζήτηση, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προέχουν οι άνθρωποι, ιδίως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, που πρόκειται να πεθάνουν. Εάν δεν σώσεις τις ζωές των ανθρώπων, δεν ανήκεις στην κατηγορία των έντιμων ανθρώπων, των ατόμων με ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Εάν δεν σταθείς στο πλευρό τους, πέρα από την απόδειξη της απουσίας αξιοπρέπειας και ηθικής διαπράττεται -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ένα αδίκημα και ένα έγκλημα. Το να θέτεις σε κίνδυνο την φυσική ακεραιότητα των ανθρώπων στη θάλασσα αποτελεί έγκλημα, ένα έγκλημα για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσεις.

Μπροστά σε αυτή την εκκωφαντική σιωπή, στη θεσμική βία της ιταλικής κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσα ότι το λιμάνι της Νάπολης είναι ανοικτό. Είπα απλώς να φέρουν τους πρόσφυγες στη Νάπολη και εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για να τους υποδεχθούμε. Για εμάς οι άνθρωποι δεν πρέπει να πεθαίνουν στη θάλασσα, αλλά να βοηθούνται και να τους υποδεχόμαστε. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνουμε.

* Η συναίνεση προς τον Σλαβίνι όμως αυξάνεται;

Αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να υποτιμάται. Γιατί σε μια ιστορική στιγμή που χάνονται αξίες, χάνονται ιδανικά, δημιουργούνται φόβοι και υπάρχει μια γενική ανασφάλεια, που υπάρχουν προβλήματα για την ασφάλεια, που υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, η Ιστορία μας διδάσκει ότι μπορεί να πάρει διαφορετικές διαδρομές.

Μπορείς να πάρεις ένα δρόμο προσποιούμενος ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να συνεχίσεις προς το βάραθρο. Ή να πάρεις τον δρόμο της αλλαγής με άξονα τις συνταγματικές αξίες, τα ιδανικά, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αδελφότητα και την αλληλεγγύη, που στην Ιταλία το επιδιώκουμε πολλοί, συμπεριλαμβανομένων εμάς στη Νάπολη. Ή να πάρεις τον δρόμο του φόβου, του μίσους, του εγωισμού, των τοίχων, του συρματοπλέγματος, του ρατσισμού και της καταπίεσης. Ένας δρόμος που ο κόσμος τον έχει ήδη γνωρίσει στην Ιταλία, στην Ελλάδα, που είναι γνωστός στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Οι στιγμές που περνάμε είναι πολύ δύσκολες, αλλά και γεμάτες με ευκαιρίες για την αλλαγή.

* Η Ευρώπη τι ρόλο έπαιξε και παίζει;

Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Αν σήμερα έχουμε απέναντί μας μια ανθρωπιστική τραγωδία, ένα τόσο ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα, πολλούς πρόσφυγες και πολλές βάρκες στη θάλασσα, η Ευρώπη έχει μια τεράστια ευθύνη τόσο γιατί υιοθέτησε μέτρα για την μεταναστευτική πολιτική και την αλληλεγγύη εντελώς ανεπαρκή όσο και γιατί έχει βοηθήσει αντισυνταγματικούς, παράνομους και άδικους πολέμους, που τροφοδότησαν τη φτώχεια και τους εμφυλίους πολέμους και συνεπώς τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα.

Η Ευρώπη δεν έχει εξωτερική πολιτική και ούτε μια πολιτική για την αποκεντρωμένη και επαρκή διεθνή συνεργασία. Υπάρχει και η Ευρώπη της μεγάλης υποκρισίας. Είναι σαφές σήμερα ότι η Ισπανία κάνει καλά που λέει στην ιταλική κυβέρνηση ότι έκανε λάθος σε αυτή την περίπτωση. Αλλά να ακούμε να μας μιλάνε αυτοί που δεν έκαναν τίποτε αυτά τα χρόνια ή και που ακόμη χειρότερα το τελευταίο διάστημα υιοθέτησαν τις ίδιες άσχημες, κακές και αποτρόπαιες πολιτικές, σαν αυτές που υιοθέτησε η Γαλλία, μας δείχνει ότι στο τέλος υπερέχει μια Ευρώπη που δεν είναι σε τίποτε αλληλέγγυα, ενωμένη, ομόσπονδη. Βλέπουμε μια Ευρώπη όπου συνεχίζονται οι εγωισμοί, οι εθνικισμοί, στους οποίους προστέθηκε και η Ιταλία κλείνοντας ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα.

* Υπάρχει κάποια αντίδραση στην Ιταλία;

θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό που κάνουμε εμείς στη Νάπολη από το να πω γενικά για την αντιπολίτευση, μιας και κυβερνάμε στη Νάπολη με διαμετρικά αντίθετες από τις κυρίαρχες θέσεις. Εμείς προτείνουμε μια εναλλακτική κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο κάνοντας μια αντιπολίτευση που θα στηρίζεται στις αξίες, το περιεχόμενο, τα ιδανικά, την κοινωνική πρακτική, με όλα αυτά που κάνουμε στη Νάπολη για να οικοδομήσουμε μια αλληλέγγυα κοινωνία, μια κοινότητα που να στηρίζεται σε πολιτικές αξίες, μια κοινότητα που να βασίζεται στην πολιτιστική αναγέννηση, στη θέληση να αγωνιστεί για τα κοινά και κοινωνικά αγαθά, στην εφαρμογή του συντάγματος.

Πρέπει να δρομολογήσουμε δράσεις που θα οικοδομήσουν μια πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική εναλλακτική λύση. Μια σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνουμε και την κάνουμε στη Νάπολη, αλλά και εκτός.

* Είπατε ότι η Νάπολη έχει μια μεγάλη καρδιά, αλλά δεν έχει χρήματα. Τι ρόλο έπαιξε η κρίση;

Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη ενάντια στο άδικο χρέος, εναντίον των φιλελεύθερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εναντίον του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Πολλοί από αυτούς τους νόμους ψηφίστηκαν και από τον Σαλβίνι όταν κυβερνούσε μαζί με τον Μπερλουσκόνι.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη θέση, αντιστεκόμαστε, υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να προέχει το ανθρώπινο κεφάλαιο από το χρηματοοικονομικό, προσπαθούμε να προωθήσουμε τις ιδέες και τις αξίες, τους αγώνες μας, αλλά είναι φανερό ότι η αντίσταση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, σαν ένα οχυρό περικυκλωμένο, από τακτικούς και ισχυρούς στρατούς, ενώ σε εμάς αρχίζουν να λείπουν τρόφιμα και πυρομαχικά.

Στη μάχη που δίνουμε έχουμε πολύ πάθος, πολλή ενέργεια, πολλή δύναμη, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε έξω, να δημιουργήσουμε δίκτυο, να επιχειρήσουμε μια αντεπίθεση, να αναπτύξουμε διαδραστικές αντιστάσεις, διαφορετικά η χρηματοοικονομική καταστολή από τη μια πλευρά, και το ξέρετε καλά στην Ελλάδα, και οι κεντρικές κυβερνήσεις από την άλλη θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Η κυβέρνηση του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο δεν έχει τίποτα διαφορετικό από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η κυβερνητική ομάδα αποτελεί τον τέλειο συνεχιστή της πολιτικής αυτού του τύπου.

* Μετά από εσάς και άλλοι δήμαρχοι δήλωσαν ότι θα ανοίξουν τα λιμάνια τους...

Είχαμε μια πολύ ισχυρή απάντηση και μας έδωσε μεγάλη εμπιστοσύνη και κίνητρα. Ζούμε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών. Όπως σε όλες τις μεγάλες αλλαγές, οι δρόμοι που μπορεί να πάρουν είναι διαφορετικοί. Μπροστά στην “κυβέρνηση της αλλαγής”, ας την πούμε έτσι, του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο, υπάρχει κάτι το θετικό που κινείται στην Ιταλία και είναι η ιδέα ότι υπάρχει ένας μεγάλος χώρος για να οικοδομηθεί μια εντελώς διαφορετική Ιταλία και Ευρώπη. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

Η περιπέτεια των ανοικτών λιμανιών και του Aquarius έδειξε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία. Στην αρχή μπορεί κανείς να μην είχε το θάρρος να μιλήσει πρώτος. Μίλησε πρώτη η Νάπολη και αυτό μετατρέπει τη Νάπολη σε μια πόλη που είναι διαρκώς και περισσότερο σημείο αναφοράς και μια πρωτεύουσα της Μεσογείου. Για εμάς είναι σημαντικό το ότι μας ακολούθησαν πάρα πολλοί. Δεν αισθανθήκαμε ποτέ μόνοι, όπως δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ μόνους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

"Πριν από κάθε πολιτική και οικονομική συζήτηση, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προέχουν οι άνθρωποι, ιδίως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, που πρόκειται να πεθάνουν. Εάν δεν σώσεις τις ζωές των ανθρώπων, δεν ανήκεις στην κατηγορία των έντιμων ανθρώπων, των ατόμων με ένα ανθρώπινο πρόσωπο"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL