Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο θάνατος μιας νέας κοπέλας στο Στρασβούργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο θάνατος μιας νέας κοπέλας στο Στρασβούργο

Στο προσκήνιο ήλθε η υπόθεση μιας νέας γυναίκας που πέθανε στο Στρασβούργο στα τέλη του 2017, ύστερα από την άρνηση της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών να της προσφέρουν βοήθεια. Η νεαρή Ναόμι Μουσενγκά είχε καλέσει τα Επείγοντα Περιστατικά στις 29 Δεκεμβρίου 2017, δηλώνοντας ότι πονάει σε όλο της το σώμα, για να εισπράξει τις ειρωνείες των δύο τηλεφωνητριών υπηρεσίας και να πεθάνει από καρδιακή προσβολή έξι ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί από την οργάνωση Γιατροί SOS. Η υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα ύστερα από τη δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε διαμειφθεί μεταξύ 22χρονης μητέρας ενός παιδιού και των τηλεφωνητριών των Επειγόντων Περιστατικών, το πρωινό της 29ης Δεκεμβρίου πέρσι. Από το ηχητικό ντοκουμέντο προκύπτει ότι οι δύο τηλεφωνήτριες ειρωνεύονταν την κοπέλα, η οποία ακούγεται να λέει ότι έχει έντονους πόνους στην κοιλιά και μετά «σε όλο το σώμα». Οι τηλεφωνήτριες, στην έκκληση της κοπέλας «αισθάνομαι ότι πεθαίνω», ακούγονται να της απαντούν «όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα» και «να πάρετε τηλέφωνο τους Γιατρούς SOS». «Τι; Δεν μπορείτε; Μπορείτε να πάρετε τους Πυροσβέστες αλλά μάλλον δεν μπορείτε ούτε αυτούς...». Στην έκκληση της κοπέλας για βοήθεια, η απάντηση είναι: «δεν μπορώ να σας βοηθήσω, δεν ξέρω τι έχετε».

Παρά την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν, η Ναόμι Μουσενγκά καταφέρνει να επικοινωνήσει με τους Γιατρούς SOS, που κινητοποιούνται άμεσα και τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Στη διαδρομή υπέστη δύο ανακοπές καρδιάς και τελικά εκπνέει στις 5.30 το απόγευμα στο νοσοκομείο.

Η δημοσιοποίηση των διαλόγων με τις τηλεφωνήτριες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ένας λογαριασμός στο Twitter δημοσιοποίησε, ψευδώς, στοιχεία τριών υπαλλήλων των Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίες δέχθηκαν κύμα ύβρεων ακόμη και θανατικών απειλών. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένες δεν ήσαν εκείνες που απάντησαν στη Μουσενγκά. Από την πλευρά της, η οικογένειά της δίνει τον δικό της αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα, οικογένεια, φίλοι και γνωστοί της Μουσενγκά διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία του Στρασβούργου, την πλατεία Κλεμπέρ, πορεία με τίτλο «Δικαιοσύνη για τη Ναόμι Μουσενγκά», με στόχο την απόδοση τιμής «με αξιοπρέπεια και σεβασμό» στη μνήμη της νεαρής κοπέλας. «Αυτή η κινητοποίηση είναι το πρώτο στάδιο του αγώνα μας στο πλευρό της οικογένειας για δικαιοσύνη και αλήθεια», τόνισε μία από τις διοργανώτριες, η Αν Λι Ανάνγκ. Μία από τις αδελφές της κοπέλας, που μίλησε στην εκδήλωση, παρατήρησε ότι αυτή η πορεία «μας συγκινεί». Οι γονείς της Ναόμι παραμένουν «εξοργισμένοι» από τη συμπεριφορά των τηλεφωνητριών, ωστόσο έκαναν έκκληση για ηρεμία, προκειμένου να μπει τέλος στις υβριστικές συμπεριφορές προς τις υπαλλήλους των Επειγόντων που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

«Δεν αποδίδεται δικαιοσύνη σπάζοντας κάτι ή πλήττοντας έναν άνθρωπο», είπε η μητέρα της Ναόμι, Ονορίν Μουσενγκά. Το κύμα απειλών κατά των υπαλλήλων των Επειγόντων ήταν τέτοιο, που μία μετακόμισε άρον - άρον σε άλλη επαρχία. «Μου εύχονται να πεθάνω απανθρακωμένη στο αυτοκίνητό μου, να με δείρουν μέχρι θανάτου, να πεθάνω σαν ζώο», τόνισε μία από τις υπαλλήλους στην εφημερίδα «Μοντ». Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Στρασβούργου σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι οι «υπάλληλοι των Επειγόντων Περιστατικών που βρέθηκαν στο επίκεντρο κακόβουλων τουίτ δεν εμπλέκονται στο ηχητικό ντοκουμέντο».

Η οικογένεια Μουσενγκά έχει προσφύγει στον εισαγγελέα για να μάθει τα αίτια θανάτου της κόρης τους και αν μια έγκαιρη αντίδραση της υπηρεσίας των Επειγόντων Περιστατικών, θα μπορούσε να της είχε σώσει τη ζωή. «Όταν κάποιος καλεί τις Πρώτες Βοήθειες, θέλει να σωθεί! Αλλά αν τις παίρνει τηλέφωνο για να τον φτύνουν, είναι σοκαριστικό», είπε η Λουάνζ Μουσενγκά, αδελφή της Ναόμι, στο δεύτερο δημόσιο κανάλι της τηλεόρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL