Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος απορρίπτουν συνεργασία με το Κ5Α / Το Κίνημα Πέντε Αστέρων σε αναζήτηση εταίρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος απορρίπτουν συνεργασία με το Κ5Α / Το Κίνημα Πέντε Αστέρων σε αναζήτηση εταίρων

Ο Ντι Μάιο δεν αποκλείει κανέναν για κυβερνητική συνεργασία

Σε συστημικότερο των συστημικότερων πολιτικών αρχηγών μετατράπηκε ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων προτείνοντας σε όλα τα κόμματα 10 προγραμματικά σημεία για να ξεκινήσει ο διάλογος για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος, όπως άλλωστε και ο ρατσιστής Μ. Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, “ελπίζουν” σε μια συνεργασία με ένα Δημοκρατικό Κόμμα που θα έχει “αποκεφαλίσει” από την ηγεσία του τον Ματέο Ρέντζι. Παρά τον εμφύλιο πόλεμο για τον Ρέντζι, στο Δ.Κ. υπάρχει μια γενική σύμπλευση: καμία συνεργασία με το Κ5Α ή την Κεντροδεξιά.

O Ντι Μάιο σε άρθρο του στην πρώτη σελίδα της χθεσινής “Ρεπούμπλικα” και με δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης έκανε σαφές ότι στοχεύει σε μια συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται άλλωστε και η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κ5Α.

“Δεν μπορείτε να σταματήσετε τον άνεμο με τα χέρια. Αλλάξτε μέθοδο, το Κ5Α είναι έτοιμο για διάλογο με όλους” μήνυσε από τη “Ρεπούμπλικα” ο Ντι Μάιο ζητώντας από όλους να εγκαταλείψουν τα “θεατράκια” και “τα παιχνιδάκια της εξουσίας”, γιατί “έφθασε η ώρα που περιμέναμε εδώ και τριάντα χρόνια”.

“Πάντα έλεγα ότι η κυβέρνηση για εμάς θα μπορούσε να σχηματιστεί με βάση τις συγκλίσεις σε συγκεκριμένα θέματα και είναι η γραμμή που θα ακολουθήσω. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δείξουν ευθύνη με αυτή την έννοια” συνέχισε ο ηγέτης του Κ5Α, εκτιμώντας ότι η ψήφος της Κυριακής αποτέλεσε μια ανατροπή για την Ιταλία. “Δεν ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μια ψήφος για τα προβλήματα της χώρας” συνέχισε ο Ντι Μάιο, ενώ λίγες ώρες πιο πριν είχε προειδοποιήσει με απειλητικούς τόνους από το Πομιλιάνο έξω από τη Νάπολη: “Χωρίς εμάς δεν θα ξεκινήσει η θητεία της Βουλής. Είμαστε η δύναμη του έθνους... Δεν είμαστε μια περιφερειακή δύναμη, όπως η Λέγκα, αλλά μια εθνική δύναμη και είμαστε αναπόφευκτα προσανατολισμένοι για την κυβέρνηση”. Αναφερόμενος στον “ξεμπροστιασμένο“ Σαλβίνι ο Ντι Μάιο προειδοποίησε επίσης: “Οι άλλοι πρέπει να έρθουν για να μιλήσουν με το Κ5Α”.

Την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος Οικονομίας της Λέγκας του Βορρά Μπόργκι ξεκαθάρισε ένα πολύ λεπτό προς το παρόν σημείο: “Προσοχή, ο Σαλβίνι απέκλεισε την υπόθεση μιας κυβέρνησης ανάμεσα στη Λέγκα και το Κ5Α. Μια κυβέρνηση ανάμεσα στην κεντροδεξιά και το Κ5Α θα ήταν ένα άλλο πράγμα”.

Η πλήρης σύνθεση του κοινοβουλίου θα έχει γίνει γνωστή στα τέλη της εβδομάδας, ενώ χθες ανακοινώθηκαν οι έδρες των Ιταλών του εξωτερικού, με 7 να πηγαίνουν στο Δ.Κ., 5 στην Κεντροδεξιά και μόλις 1 έδρα στο Κ5Α.

“Πογκρόμ” εναντίον του Ρέντζι στο Δ.Κ.

Η αντίθεση σε μια συμμαχία με το Κ5Α φαίνεται να αποτελεί το μόνο ενωτικό στοιχείο στο Δημοκρατικό Κόμμα, που ταλανίζεται από μια πραγματική εξέγερση της μειοψηφίας και τμημάτων της πλειοψηφίας που ζητούν την άμεση παραίτηση του Ματέο Ρέντζι μετά την εικονική του παραίτηση για να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στα ηνία του κόμματος. Ο φόβος μιας νέας ήττας την άνοιξη στις μερικές αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνει την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας και εικόνας του κόμματος.

Οι “εξεγερμένοι” εναντίον του Ρέντζι απαιτούν να μην παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Διεύθυνσης του κόμματος τη Δευτέρα το απόγευμα και να αναθέσει την εισήγηση στον Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ένα είδος β' γραμματέα, τον οποίο πολλοί βλέπουν πια ως τον άνθρωπο που μπορεί να εγγυηθεί για να ανοίξουν διαδικασίες για ένα συνέδριο ανοικοδόμησης του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, οι υπουργοί Μινίτι, Φινοκιάρο και Φραντσεσκίνι, ο πρόεδρος των γερουσιαστών του κόμματος Ζάντα και ηγετικά στελέχη της μειοψηφίας, όπως ο Ορλάντο και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας Εμιλιάνο, ζητούν το κεφάλι του Ρέντζι, ενώ μόνο τρία ηγετικά στελέχη του κόμματος, ο Εμιλιάνο, ο Μπότσια και ο Τσιαμπαρίνο, ζητούν ανοίγματα προς το Κ5Α.

“Θα ήταν ανεύθυνο να στηρίξουμε μια κυβέρνηση των εξτρεμιστών” τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Κ. Ορφίνι, ενώ ο β' γραμματέας Μαρτίνα εκτιμά πως “μετά από πέντε χρόνια οι εκλογείς έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι άλλοι θα έχουν την τιμή και το κόστος να οδηγήσουν την Ιταλία”. “Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν δυνατόν να σχηματίσουμε κυβέρνηση με το Κ5Α και ακόμη χειρότερα με τη Δεξιά” τόνισε ο υπουργός Φραντσεσκίνι, ενώ ο υπουργός Καλέντα, που έγινε μόλις την Τρίτη μέλος του Δ.Κ., προειδοποίησε ότι “εάν το Δ.Κ. συνεργαστεί με το Κ5Α θα είμαι το πιο σύντομο μέλος στην ιστορία του”.

Ο ηγέτης της... αριστερής μειοψηφίας Ορλάντο προειδοποίησε ότι “το 90% είναι κατά της συνεργασίας με το Κ5Α... η ευθύνη μια τέτοιας ήττας δεν μπορεί να χρεωθεί μόνο στον Ρέντζι. Δεν φθάνει να αλλάξουμε γραμματέα για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Ας αφήσουμε τα ανέκδοτα, γιατί η στιγμή είναι σοβαρή, δεν υπάρχουν “κυβερνητικοί” με κάθε κόστος και αντιπολιτευόμενοι σκληροί και καθαροί, σε συνεχή επιφυλακή εναντίον συνδιαλλαγής για την εξουσία”.

Το άμεσο πρόβλημα για το ηττημένο Δημοκρατικό Κόμμα είναι ποιοι θα είναι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής και της Γερουσίας, που μαζί με την προαιρετική παρουσία του αρχηγού του κόμματος, θα πρέπει να επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Προφανώς ο Ρέντζι θέλει να κρατήσει τα ηνία του κόμματος αυτές τις δύσκολες στιγμές και ιδίως μέχρι σήμερα που κανείς δεν ξέρει την πλήρη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων, που θα γίνει γνωστή προς τα τέλη της εβδομάδας.

Στο Τρέντο κοντά στα ιταλοαυστριακά σύνορα μια βόμβα εξερράγη έξω από την έδρα της φασιστικής CasaPound, ενώ οι αυτουργοί άφησαν την υπογραφή τους σε έναν τοίχο: "Νόνη χρήσιμη ψήφος ο αντιφασισμός, πάντα".

Σαβιάνο και Τοσκάνι εναντίον του Σαλβίνι

Ο Σαλβίνι στον απόηχο της εκλογικής του νίκης άρχισε να επιτίθεται εναντίον των υποτιθέμενων “εχθρών” βάζοντας στο στόχαστρο δημοσιογράφους, συγγραφείς και άλλους παράγοντες του πολιτισμού και των τεχνών, για να εισπράξει όμως και τις απαντήσεις τους.

Ο γνωστός γελοιογράφος Βάουρο σχολίασε μια φωτογραφία του Σαλβίνι που πίνει λευκό κρασί με τη λεζάντα: “Διάολε, να πού κατέληξαν τα ούρα για τις αναλύσεις μου”.

Ο διάσημος συγγραφέας Σαβιάνο παραφράζοντας φράσεις από το Γκομόρα στη διάλεκτο της Νάπολης: “Ματέο, κάνε με να καταλάβω εάν μπορώ να σε εμπιστευτώ”, ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος εβραϊκής καταγωγής Λέρνερ ευχαρίστησε τον Σαλβίνι “για την τιμή που μου έκανε να με βάλει με καλή παρέα”. Ο διάσημος φωτογράφος Τοσκάνι επανέλαβε άλλη μια φορά”: “Ντρέπομαι που ο Σαλβίνι είναι Ιταλός... Είναι καθυστερημένος”, εκφράζοντας παράλληλα και σκληρή κριτική εναντίον των ψηφοφόρων της Λέγκας: “Έχουν καθυστερήσει απέναντι στην ανθρωπότητα, όπως οι φασίστες την εποχή του φασισμού ήταν καθυστερημένοι, αλλά στην εξουσία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL