Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Paradise Papers: Σημείο χωρίς επιστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Paradise Papers: Σημείο χωρίς επιστροφή

Μια αποκάλυψη, το ουσιαστικό περιεχόμενο της οποίας θα μπορούσε να συνοψιστεί απλώς στο οξυδερκές σχόλιο του Αμερικανού ιστορικού και πολιτικού αναλυτή Τόμας Φρανκ, στον “Guardian”: "Αυτό που μάθαμε από τα Paradise Papers είναι ο κλινικός ορισμός της λέξης ‘ανισότητα’. Οι φορολογικοί παράδεισοι των τροπικών νησιών δεν αντιπροσωπεύουν κάποιες πλευρές του δυτικού καπιταλισμού αλλά μια κεντρική πραγματικότητά του. Όλα αυτά τα κρυμμένα δισεκατομμύρια είναι σαν ένας αόρατος πλανήτης που ασκεί τη βαρύτητά του στην πολιτική και την οικονομία μας. Επιτέλους αρχίσαμε να κατανοούμε με τί μοιάζει αυτός ο αχαρτογράφητος πλανήτης, αρχίσαμε να κατανοούμε τη μάζα και τη δύναμή του (...) Καταλαβαίνω πως ό,τι κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι και οι διασημότητες είναι νόμιμο, επωφελήθηκαν απλώς από το σύστημα. Είναι λοιπόν αυτό το σύστημα κι ο τρόπος που κατασκευάστηκε έτσι για να επιτυγχάνει τους απαίσιους στόχους του, που πρέπει να γίνουν ο στόχος της μανίας μας”.

Πράγματι, αυτή τη φορά οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν σε οργισμένες φραστικές καταδίκες και ηθικοπλαστικού περιεχομένου αφορισμούς. Πάρθηκαν μέτρα. Αλλά τελειώνει εδώ η ιστορία; Το 2018 θα είναι φορολογικά δικαιότερο; Οι ανισότητες θα αμβλυνθούν; Θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η φοροαποφυγή και η "βιομηχανία" που την συντηρεί; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Όπως επεσήμανε ο Φρανκ, "οι φοροπαράδεισοι αποτελούν μια κεντρική πραγματικότητά του δυτικού καπιταλισμού" και ως τέτοια δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με μέτρα που δεν θα υποστηρίζονται από ανάλογη πολιτική βούληση να εφαρμοστούν.

Η Ε.Ε. υιοθέτησε τη μαύρη λίστα με τους παγκόσμιους φοροπαραδείσους και ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των υπόλογων χωρών τι πρέπει να κάνουν για να βγουν από αυτή, ανάμεσά τους και το να αποδεχθούν την υποβολή αναφορών στον ΟΟΣΑ και στο σύστημα "αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών". Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν τα βήματα ανεπαρκή και τονίζουν τη σημασία της ισχυρής βούλησης στην εφαρμογή των όποιων μέτρων. "Ο κατάλογος αυτός αποτελεί ουσιαστική πρόοδο. Ωστόσο, παραμένει μια ανεπαρκής απάντηση στην κλίμακα της φοροδιαφυγής που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο", παραδέχθηκε ο ίδιος ο Μοσκοβισί και κάλεσε την Ε.Ε. να είναι αμείλικτη: "Οι χώρες που έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους νόμους πρέπει να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν", διεμήνυσε.

Δίχως καμία διάθεση να υποτιμηθεί ή να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα των πολιτικών ηγεσιών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, και θεωρώντας δεδομένο τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι' αυτό, το σημαντικότερο στοιχείο της ιστορίας των Paradise Papers είναι άλλο: χάρη και σ' αυτή την αποκάλυψη η υπόθεση των φοροπαραδείσων και της "βιομηχανίας" απόκρυψης πλούτου έχει αναχθεί σήμερα σε κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση, και φυσικά σε ζήτημα διεθνούς πολιτικής. Η πολιτική διαδικασία για τη διευθέτησή του σε πολυμερές επίπεδο, έχει ξεκινήσει και δεν έχει επιστροφή. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα ενός υπαρκτού προβλήματος. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL