Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η Ρωσία στην εποχή των (νέων) εξοπλισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η Ρωσία στην εποχή των (νέων) εξοπλισμών

Προωθήθηκε στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα το τελικό σχέδιο του προγράμματος εξοπλισμών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την περίοδο 2018-2027. Προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 273 δισ. ευρώ (!) για νέο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου για τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Οι πληροφορίες προέρχονται από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κομερσάντ”, που επικαλείται πηγή της ρωσικής προεδρίας, ωστόσο ο επίσημος εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να το διαψεύσει λέγοντας πως “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ρώσος Πρόεδρος έχει υπογράψει το σχέδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας που ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα εξοπλισμών για την επόμενη δεκαετία βρισκόταν υπό επεξεργασία τα τελευταία τρία χρόνια. Επρόκειτο αρχικά να εγκριθεί το 2016, αλλά ο Πούτιν ανέβαλε την απόφασή του για δύο χρόνια λόγω της ασταθούς κατάστασης της ρωσικής οικονομίας. “Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν βεβαίως, αλλά η πολιτική κατάσταση υπαγορεύει τους δικούς της κανόνες” ανέφερε χαρακτηριστικά επίσημη πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα της “Κομερσάντ”.

Για τη ρωσική πλευρά έχει καταστεί σαφές τα τελευταία χρόνια πως δίχως την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και του εξοπλισμού των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν “πιθανές απειλές” στο μέλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα λάβει χρηματοδότηση περίπου 273 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού FSB, οι μυστικές υπηρεσίες εξωτερικού SVR και η ρωσική εθνοφρουρά θα λάβουν περισσότερα από 8,2 δισ. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Τατιάνα Σέβτσοβα θα διατεθούν άλλα 273 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών με σκοπό την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δίνει έμφαση στα συστήματα πυρηνικής αποτροπής, σε οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, σε όπλα που βασίζονται σε “νέες φυσικές αρχές” και στην ανάπτυξη δυνάμεων γενικού σκοπού.

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας θα εφοδιαστούν με νέα συστήματα αεράμυνας, με αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-90 και T-14 Armata, θωρακισμένα οχήματα Kurganets-25 και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Boomerang. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση του ρωσικού στρατιωτικού δυναμικού στην περιοχή της Αρκτικής, μια από τις στρατηγικές πλέον επιδιώξεις της Μόσχας, με την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 V4 και Tor-M2.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να προμηθεύεται πυραύλους αέρος - εδάφους τύπου “Κρουζ”, βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχια και αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες διηπειρωτικών πυραύλων. Οι ρωσικές δυνάμεις θα εξοπλιστούν επίσης με νέους στρατηγικούς πυραύλους στερεών καυσίμων RS-26 Rubezh και πυραύλους βαρέων υγρών καυσίμων RS-28 Sarmat.

Το πρόγραμμα επεκτείνεται και στην αεροπορία με την προμήθεια νέων μαχητικών πολλαπλού ρόλου Su-30SM και Su-35, Su-57 και MiG-35, τακτικών βομβαρδιστικών Su-34 καθώς και των αναβαθμισμένων στρατηγικών βομβαρδιστικών νέας γενιάς Tu-160M2.

Η εμπορική παραγωγή των αντιαεροπορικών πυραύλων S-500 "Prometey", η εξέλιξη των S-300, και των μέσου βεληνεκούς Buk-M3 θα αρχίσει μαζί με την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και ενός νέου συστήματος διαστημικής οπτικοηλεκτρονικής αναγνώρισης.

Το ρωσικό πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και την υλοποίηση του “σχεδίου 955Β” για την ανάπτυξη νέας γενιάς πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τύπου Borei-B εξοπλισμένων με στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους. Θα συνεχιστούν επίσης ο εκσυγχρονισμός των πολεμικών πλοίων, οι προμήθειες αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας για την αεροπορία του ναυτικού και η ανάπτυξη παράκτιων πυραυλικών συστημάτων.

Καντάφι, η επιστροφή

Ο 45χρονος Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι από τη δεύτερη σύζυγό του Σάφια, όχι μόνον επέζησε της βιαίας θύελλας που σάρωσε την οικογένειά του και του μίσους που ξέσπασε πάνω της μετά την ανατροπή του 40χρονου δικτατορικού καθεστώτος του πατέρα του, όχι μόνον κατόρθωσε να μην γίνει ο ίδιος στόχος αυτού του μίσους, όχι μόνον άντεξε τα χρόνια της φυλακής μετά τη σύλληψή του το 2011 και την καταδίκη του σε θάνατο το 2015, αλλά ελεύθερος πια -από τον περασμένο Ιούλιο- και με πλήρη αμνήστευση από την "εξόριστη" κυβέρνηση του Τομπρούκ, ετοιμάζει την επάνοδό του στον πολιτικό στίβο της Λιβύης!

Φέρεται μάλιστα να είναι επικεφαλής πολιτοφυλακής που μάχεται κατά “του Ισλαμικού Κράτους, των διακινητών μεταναστών και της μαφίας που λυμαίνεται το πετρέλαιο”. Όπως λένε οι άνθρωποί του, μάχεται καθ΄οδόν προς την Τρίπολη. Οι αναλυτές πάντως αμφιβάλλουν για το κατά πόσον είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετούς πιστούς οπαδούς ώστε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση του Τομπρούκ υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που μάχεται για την κατάληψη της Τρίπολης, υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στόχος του Χαφτάρ είναι να εκδιώξει την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη και, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, από τις ΗΠΑ “κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης” του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Ο τελευταίος συναντήθηκε την 1η Δεκεμβρίου με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, αλλά φαίνεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος τον άδειασε αρνούμενος να ικανοποιήσει το αίτημά του για ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στη λιβυκή κρίση και για παροχή εγγυήσεων για την προσωπική ασφάλειά του και της κυβέρνησής του.

Στο λιβυκό παζλ φαίνεται εσχάτως να επιδιώκει ρόλο και η Ρωσία συγκεντρώνοντας μια μικρή στρατιωτική δύναμή της στη δυτική Αίγυπτο και ερχόμενη σε συμφωνία με το Κάιρο (στις αρχές του μήνα) για τη χρήση του αιγυπτιακού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

“Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ παραμένει στη Λιβύη τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε σε όλους τους Λίβυους το 2011 ότι θα υπερασπιστεί το έδαφός της πατρίδας ή θα πεθάνει σαν μάρτυρας γι’ αυτό” δήλωσε πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωπός του. Όπως έγραψε μάλιστα η εφημερίδα “Egypt Today”, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό του Μπασέμ Αλ Χασίμι αλ Σουλ, ο Σαΐφ θα είναι και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που πιθανώς θα διεξαχθούν στη Λιβύη στα μέσα του 2018!

Το πλάνο του υιού Καντάφι είναι σχετικά απλό: να καταλήξει σε συμφωνία με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου -στον οποίο βυθίστηκε η χώρα μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση του 2011- και να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της. Το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό και έχει τις ευλογίες των υπόλοιπων ισχυρών παραγόντων της περιοχής παραμένει άγνωστο για την ώρα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, ο Σαΐφ “ασχολείται με την πολιτική από νεαρή ηλικία” και είχε εκπροσωπήσει επανειλημμένα τον πατέρα του Μουαμάρ σε διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Αλ Φατέχ της Τρίπολης, του αρχαιότερου της Λιβύης, και του London School of Economics, o Σαΐφ ζούσε κάποτε μια γεμάτη ζωή, μιλούσε στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, είχε ιδρύσει ένα διεθνές ταμείο συνεργασίας στον τομέα της φιλανθρωπίας και βεβαίως, ως άνθρωπος του στενού κύκλου του Μουαμάρ Καντάφι, συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση μελών διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών που είχαν πιαστεί όμηροι.

Τον Ιούνιο του 2011 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον ίδιο, τον πατέρα του και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης Αμπντουλάχ Αλ-Σανούσι με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL