Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Άνα Γκόμες, ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας / Άνα Γκόμες: Η Δεξιά ήταν πιο τροϊκανή από την τρόικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνα Γκόμες, ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας / Άνα Γκόμες: Η Δεξιά ήταν πιο τροϊκανή από την τρόικα

“Η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο στη θέση του πρόεδρου του Eurogroup αποτέλεσε την επιβράβευση της πολιτικής για την Ευρώπη της οικονομικής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Η Πορτογαλία βγήκε από το Μνημόνιο, επέστρεψε στην ανάπτυξη, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, στήριξε τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, μειώνει τις ανισότητες και αυξάνει σήμερα και τον κατώτερο μισθό" δήλωσε σε συνέντευξή της στην “Αυγή” η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Άνα Γκόμες. Από τους πιο θεσμούς υποστηρικτές της συμμαχίας σοσιαλιστών και Αριστεράς στη Λισσαβώνα, η Γκόμες τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα πρέπει να συνεχίσει αυτό το έργο για "να αλλάξουμε την Πορτογαλία και την Ευρώπη, να αντιστρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη πορεία της και να αντιπαλέψουμε τη Δεξιά, την Ακροδεξιά, το λαϊκισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία”.


* Στην Ελλάδα υποδεχθήκαμε με μεγάλη ευχαρίστηση την εκλογή του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας Σεντένο στη θέση του προέδρου του Eurogroup...

Η εκλογή του Σεντένο αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας και είχε προετοιμαστεί από καιρό με πολύ χαμηλούς τόνους. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέφευγε να αναφερθεί στο γεγονός, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση επέμενε ότι ήταν αδύνατον να γίνει, ότι δεν υπήρξε καμία πιθανότητα και ότι θα ήταν τρέλα. Πρέπει όμως να αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό την εκλογή αυτή. Ο Σεντένο είναι ένας πάρα πολύ καλός υπουργός Οικονομικών και αγωνίζεται κατά της λιτότητας, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι περιθώρια θα υπάρξουν. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο ίδιος είναι ένα άτομο που καλλιέργησε στο πρόσωπό του την αξιοπιστία.

Αυτά τα χρόνια διαψεύσαμε τις αθλιότητες της Δεξιάς ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λιτότητα. Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι μπορούμε να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και να ελέγξουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα υιοθετώντας την ίδια στιγμή μια πολιτική ανάκτησης των δικαιωμάτων που είχαν χάσει οι πολίτες από την αρχή της κρίσης. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τη μία, αλλά σταδιακά αρχίσαμε την αντίστροφη μέτρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αποτέλεσε ένα μεγάλο ψυχολογικό μήνυμα στην κοινωνία μας. Η δεξιά είχε κατατρομοκρατήσει το λαό μας με τις πολιτικές λιτότητας. Η Δεξιά ήταν πιο τροϊκανή από την τρόικα. Αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία αυξάνεται ο κατώτερος μισθός και μειώνεται η φτώχεια.

Σεβόμαστε το δημοσιονομικό σύμφωνο, αλλά δίνουμε πίσω αυτά που έχασαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, όλα αυτά που μας έκλεψαν. Την ίδια στιγμή, στοιχηματίζουμε στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Και μόνο το ψυχολογικό γεγονός της αλλαγής της κυβέρνησης με την απομάκρυνση της Δεξιάς αποτέλεσε μια βαθιά ανάσα για τον λαό μας. Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και των ιδιωτών επενδυτών. Η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις εγχώριων και ξένων επενδυτών, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης οδήγησε στη δημιουργία 260.000 νέων θέσεων εργασίας σε δύο χρόνια.


* Όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση μειοψηφίας...

Ξέραμε από την αρχή ότι προχωρούμε σε ένα νέο εγχείρημα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό. Η Δεξιά πάντα κατάφερνε να δημιουργήσει συνασπισμούς, ενώ η Αριστερά δεν το είχε καταφέρει ποτέ. Ήταν πολύ θετική η συνεργασία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί έγινε κατανοητό ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε τη Δεξιά που κατέστρεφε τη χώρα μας. Ξέραμε από την αρχή ότι θα είχαμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την κοινοβουλευτική στήριξη των δύο άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Ξέραμε από την αρχή, και δεν το κρύψαμε ποτέ, ότι θα υπήρχαν και πράγματα που δεν συμφωνούμε. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέγραψε μια συμφωνία με το κάθε ένα κόμμα της Αριστεράς και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να σώσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτή είναι η πολιτική και μάλιστα η πολιτική που τίθεται στην υπηρεσία του κόσμου. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αποδείχθηκαν αξιόπιστοι και ειλικρινείς σύμμαχοι. Εμείς είμαστε σοσιαλιστές, οι άλλοι ανήκουν στον κομμουνιστικό χώρο και στη ριζοσπαστική Αριστερά και ο καθένας μας έχει τις ιδιαίτερες απόψεις του. Η διαφορετικότητα δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί και οι τρεις μαζί στηρίζουμε στη Βουλή την έξοδο της χώρας μας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

* Η εκλογή του Σεντένο αποτέλεσε καρπό της αλλαγής νοοτροπίας και ισορροπιών στο Eurogroup;

Τα πράγματα άλλαζαν στο Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ δεν ήταν τόσο προκλητικός και επιθετικός, ιδιαίτερα μετά το μεγάλο κύμα διαμαρτυριών που ακολούθησε εκείνες τις άθλιες δηλώσεις του εναντίον των λαών του ευρωπαϊκού Νότου, ότι μόνο πίνουν και είναι γυναικάδες. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δέχθηκαν μεγάλες προσβολές από αυτή την πολιτική. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Η Γερμανία στην αρχή έβλεπε με καχυποψία τη νέα πορτογαλική κυβέρνηση, πιεζόμενη και από την πορτογαλική Δεξιά, που έκανε τα πάντα για να ακυρώσει τις προσπάθειες μας για να βγούμε από την κρίση. Η γερμανική και η πορτογαλική Δεξιά στοιχημάτισαν στην αρχή ότι η κυβέρνησή μας δεν θα επιβίωνε και ότι γρήγορα θα επέστρεφε η δεξιά ξανά στην εξουσία. Μετά κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση είχε τη συναίνεση του κόσμου και μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που οδηγεί την χώρα έξω από την κρίση με τη δική της πολιτική και σεβόμενη τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τα ελλείμματα, πραγματοποιώντας την πρώτη μείωση του χρέους μετά από πολλά χρόνια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Ντάισελμπλουμ έπαιρνε τις διαταγές του από τη Γερμανία. Όταν είδαμε να μαλακώνει την πολιτική του, καταλάβαμε από πού προερχόταν αυτό. Πιθανώς ο Σόιμπλε να έψαχνε κάποιο διαφορετικό παράδειγμα, αρχίζοντας να κάνει κάποια θετικά σχόλια για την Πορτογαλία, όπως όταν για παράδειγμα, είχε πει πριν από μήνες ότι ο Σεντένο είναι ένα είδος Ρονάλντο στο Ecofin. H γνώμη της Ευρώπης και της Γερμανίας προς την Πορτογαλία είχε αλλάξει και ήταν πλέον σαφές ότι η συνταγή της Δεξιάς δεν μπορούσε να λειτουργήσει γιατί σκότωνε τον ασθενή, ενώ η συνταγή της κυβέρνησής μας και των κομμάτων που την στηρίζουν κατάφερνε να βρει την κατάλληλη θεραπεία και τα κίνητρα για να βγούμε από την κρίση χωρίς να υποφέρουμε άλλο.


* Η εκλογή του Σεντένο θα έχει συνέπειες και στο εσωτερικό των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών, διευκολύνοντας την επιστροφή τους σε περισσότερο “κλασικές¨αντιλήψεις της σοσιαλδημοκρατίας, απομακρύνοντάς τους από τις σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού;

Το ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε γι' αυτό. Ο Σεντένο έκανε ένα σημαντικό σχόλιο, που μου φαίνεται ότι δείχνει τι ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει μέσα στο Eurogroup υποστηρίζοντας την ανάγκη σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών και της συνοχής των κοινωνιών μας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει όταν ένας υπουργός Οικονομικών του ευρωπαϊκού Νότου αναφέρεται σε αυτό το επίμαχο θέμα, γιατί η τρόικα παραβίασε αυτόν ακριβώς τον στόχο. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια στράφηκε εναντίον των λαών της Ευρώπης, της ίδιας της Ευρώπης και του ευρώ. Τώρα πρέπει να εργαστούμε για τη σύγκλιση. Αυτή είναι η πρόκληση για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Η σύγκλιση και η συνοχή φαίνεται ότι θα αποτελέσουν βασικές επιδιώξεις του Σεντένο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια νομισματική πολιτική, αλλά σε κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων.


* Είδαμε τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να κάνει ορισμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Επανέφερε το θέμα της θεσμοθέτησης ενός υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, η Ελλάδα, για παράδειγμα, προτείνει τη θεσμοθέτηση και ενός υπουργού Κοινωνικής Προστασίας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, που να φθάνει ακόμη και στις συμφωνίες της;

Δε νομίζω να υπάρχουν οι ισορροπίες για μια αλλαγή των συμφωνιών, γιατί δεν υπάρχει η πολιτική θέληση. Η θεσμοθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιο εύκολη. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν λειτουργικές και αποτελεσματικές αλλαγές και κυρίως αυτό που επείγει είναι η αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να ανακτήσουμε στην Ευρώπη τα δικαιώματά μας, όπως το δικαίωμα στην απεργία και τα εργασιακά διακαιώματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.


* Η Κομισιόν αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των χωρών που δεν σεβάστηκαν τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες, ενώ άρχισε και ένας περιορισμένος πόλεμος εναντίον των φορολογικών παραδείσων...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να είχε προσφύγει πρωτύτερα εναντίον των χωρών που αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Δεν παραβίασαν μόνο τις συμφωνίες που είχαν γίνει, αλλά τις ίδιες τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές μας αξίες. Μπορούμε να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει στην Ουγγαρία ή την Πολωνία; Τι πλήγματα δέχεται το κράτος δικαίου; Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανέχεται τους φορολογικούς παραδείσους, γιατί αυτοί κατέστρεψαν τον πλούτο των λαών μας, απομυζούν τον εθνικό μας πλούτο, ξεπλένουν το βρόμικο χρήμα, καλύπτουν τους φοροφυγάδες. Πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή στα Panama Papers. Είναι σκανδαλώδες ότι την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασαν μια λίστα φορολογικών παραδείσων αφήνοντας έξω μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μετατραπεί σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ολλανδία ή η Μάλτα.


* Η δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη φοβάται ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση της Δεξιάς και κυρίως της Ακροδεξιάς, των λαϊκιστών, των ξενοφοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων...

Την ενίσχυση της Ακροδεξιάς και των ρατσιστών την τροφοδότησαν οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, ο φόβος των κοινωνιών και των ανθρώπων μπροστά στην ανεργία, την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας, η γενικευμένη αβεβαιότητα για το μέλλον και οι εξευτελιστικές σχέσεις εργασίας και κυρίως αυτές που αφορούν τους νέους και τις νέες. Την ευθύνη δεν την έχει μόνο η νεοφιλελεύθερη Δεξιά αλλά και προοδευτικές δυνάμεις που υιοθέτησαν αυτές τις πολιτικές. Το είδαμε ξεκάθαρα στη Γερμανία. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Ο χρόνος είναι λίγος μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του Σεντένο, του προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι και του επιτρόπου Οικονομικών Μοσκοβισί. Πρέπει να επενδύσουμε σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, ένα όραμα δημοκρατικό, που να χωρά όλους τους πολίτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL