Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Το νέο λαϊκό προφίλ του Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο λαϊκό προφίλ του Μακρόν

Της Ελένης Τσερεζόλε

Τη φωτιά που άναψε με τη δήλωσή του «ορισμένοι, αντί να τα κάνουν μπουρδέλο, καλό θα ήταν να πάνε να δούνε αν υπάρχουν δουλειές», στο περιθώριο επίσκεψής του στην περιοχή Κορέζ, απευθυνόμενος σε απολυμένους της εταιρείας GM&S, την Τετάρτη, επιχειρεί να σβήσει από την Πέμπτη ο Πρόεδρος Μακρόν, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τη φράση του. Η αιτία είναι ο αρνητικός αντίκτυπος: το 71% των ατόμων που ρωτήθηκαν θεωρούν πως αυτός ο τρόπος ομιλίας λειτουργεί αρνητικά ως προς το έργο του Προέδρου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Η φράση του Προέδρου διχάζει την κοινή γνώμη. Περίπου έξι στους δέκα Γάλλους δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από τις λέξεις του Μακρόν. Από την άλλη, περίπου το 43% δηλώνουν ότι δεν τους έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η φρασεολογία του Μακρόν.

Με δεδομένο ότι η φράση αυτή δεν ήταν τυχαία, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ήταν επιλογή του Προέδρου - σε αντίθεση με την αντίδραση του Σαρκοζί στην Αγροτική Έκθεση, όταν έβρισε έναν πολίτη που αρνήθηκε να του δώσει το χέρι του. Ο Μακρόν ήταν απόλυτα ήρεμος όταν έκανε τη δήλωσή του. Γνώριζε καλά ότι υπήρχαν παντού κάμερες και μικρόφωνα, άρα γνώριζε τη δημοσιότητα που επρόκειτο να λάβουν τα λόγια του. Μήπως αυτή η απόφαση, του επιτρέψει να εμφανιστεί περισσότερο ως «μέσος Γάλλος», μακριά από την εικόνα του «τραπεζίτη μέλος της ελίτ»; Μήπως επιδιώκει να χτίσει μια άλλη εικόνα; Μήπως επιδιώκει να απευθυνθεί σε ένα δεξιό κοινό; Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας, Φιλίπ Μορό - Σεβρολέ.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έσπευσε να δικαιολογήσει μια φράση που «αντιστοιχεί σε φράσεις που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι». «Έχει δίκιο που μιλάει όπως όλοι οι Γάλλοι». Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας άφηναν να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε οικειότητα, όταν «πίστευε ότι δεν τον τραβούσαν οι κάμερες» και ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Οι καρτ ποστάλ είναι καλές. Αλλά χρειάζονται και λόγια. Πρέπει να μιλάει με τους Γάλλους». Το σχόλιο ανήκει σε σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος και σηματοδοτεί τη νέα φάση στην επικοινωνία του Προέδρου και της κυβέρνησής του. Παράλληλα, βουλευτές του κόμματος Μακρόν θεωρούν πως αυτός είναι ένας τρόπος για «να λέει ο πρόεδρος τα πράγματα με το όνομά τους». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στην Αθήνα, ο Μακρόν είχε υπογραμμίσει την «απόλυτη αποφασιστικότητά του» αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είχε τότε προσθέσει: «Δεν θα κάνω καμία παραχώρηση ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς, ούτε στους ακραίους. Και σας ζητώ να έχετε κάθε μέρα την ίδια αποφασιστικότητα». Τότε ο πρώτος που αντέδρασε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς ήταν ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Τον Μάιο του 2016, όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομίας, στην παρατήρηση δύο συνδικαλιστών του συνδικάτου CGT, που του είπαν ότι δεν έχουν χρήματα να πάρουν μια ακριβή γραβάτα, ο Μακρόν τους είχε απαντήσει ότι «το μόνο που μπορούν να κάνουν για να αποκτήσουν ακριβές γραβάτες είναι να δουλέψουν». Το 2014, όταν έκανε την πρώτη του παρέμβαση ως υπουργός, είχε αναφερθεί σε «αγράμματους μισθωτούς». Τότε είχε ζητήσει συγγνώμη. Σήμερα όχι. Απλά επιχειρεί να διαχειριστεί τις διαμαρτυρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL