Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει στη Ράκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει στη Ράκα

Των Erica Solomon και Amhad Mhidi

Έμοιαζε με την Ημέρα της Κρίσης. Οι άνθρωποι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, πολλοί με τα νυχτικά τους. Παιδιά έκλαιγαν, αυτοκίνητα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο.

Ο πανικός στη Ράκα, την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε όταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ανακοίνωσαν ότι χτυπήθηκε το φράγμα που βρίσκεται κοντά στην πόλη από τις δυνάμεις του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού. Τα σπίτια στην de facto πρωτεύουσα του ISIS θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Έπειτα από λίγες ώρες οι τζιχαντιστές είπαν ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό και διέταξαν τους κατοίκους να επιστρέψουν. Αλλά καθώς υποχωρούσε το χάος οι κάτοικοι της Ράκα συνειδητοποίησαν ότι κάτι είχε αλλάξει. Η «κρατική» δομή του Ισλαμικού Κράτους, που τους εξουσιάζει για περισσότερα από τρία χρόνια, άρχισε να διαλύεται.

«Ξαφνικά κατάλαβα ότι σχεδόν δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε πια hisba (αστυνομία ηθών) και όλοι οι κρατούμενοί της είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Οι οδοκαθαριστές, οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρικό δίκτυο, οι φοροεισπράκτορες, όλοι είχαν σταματήσει να δουλεύουν» είπε ο Ομάρ, ένας μαγαζάτορας που μας μίλησε από ένα internet cafe, το οποίο αστυνόμευαν αυστηρά στο παρελθόν οι τζιχαντιστές για να περιορίσουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν έγινε μεμιάς, αλλά σταδιακά, θυμάται ο Ομάρ, ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο, γιατί φοβάται για την ασφάλειά του, όπως και άλλοι που μας έδωσαν συνέντευξη. Αλλά μετά την υστερία για το φράγμα, η διαφορά έγινε πολύ έντονη. «Οι τζιχαντιστές ήταν σαν τα ποντίκια. Τους έβρισκες παντού. Νόμιζα πως σύντομα θα τους έβρισκα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Τώρα είναι σαν τους λαγούς. Δεν τους βλέπεις σχεδόν πουθενά».

Η Ράκα θα είναι το επόμενο πεδίο μάχης του διεθνούς συνασπισμού με το ISIS. Η οργάνωση αγωνίζεται να κρατήσει υπό τον έλεγχό της τις τελευταίες συνοικίες στο άλλο πολύτιμο προπύργιό της, την ιρακινή πόλη της Μοσούλης, την οποία είχε καταλάβει το 2014, όταν εξαπλώθηκε ραγδαία στη Συρία και στο Ιράκ. Η Ράκα, το πρώτο και το πιο συμβολικό προπύργιό της στη Συρία, έχει σχεδόν περικυκλωθεί από κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μοσούλη υπέστη ένα άγριο κύμα καταπίεσης κατά τις τελευταίες ημέρες κυριαρχίας της οργάνωσης, αλλά στη Ράκα οι ντόπιοι περιγράφουν ένα είδος αναρχίας, υποστηρίζοντας πως ακόμα και οι μαχητές που λένε ότι θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου γνωρίζουν ότι η κυριαρχία τους φτάνει στο τέλος της. «Όλοι ξέρουν ότι η Ράκα είναι τελειωμένη υπόθεση» είπε ο Άχμαντ, ένας άλλος κάτοικος.

Μερικοί άνδρες καπνίζουν στον δρόμο, λέει, έπειτα από χρόνια απαγόρευσης και τιμωρίας των παραβατών με μαστίγωση και φυλάκιση. Λιγοστές από τις γυναίκες, που αναγκάζονταν να καλύπτονται από την κορυφή ώς τα δάχτυλα των ποδιών, αψηφούν την απαγόρευση και αποκαλύπτουν τα μάτια τους. Ορισμένοι λένε ότι τώρα εκδικούνται και κοροϊδεύουν τους συγγενείς τους που είχαν ακολουθήσει το Ισλαμικό Κράτος. “Βλέπεις τώρα τους συγγενείς ενός μέλους του ISIS να τον προσβάλλουν, λέγοντας: Εσείς δεν είστε που φτιάξατε κράτος; Εσείς δεν είστε που είχατε σύνθημα πως θα μείνετε εδώ για πάντα;» είπε ο Άχμαντ. «Η οικογένειά μου το έκανε αυτό σε έναν συγγενή μας. Τον έβαλαν στη μέση του δωματίου και τον κορόιδευαν. Ήταν σαν να βρήκαν την ευκαιρία για να κοροϊδέψουν τον ίδιο τον Μπαγκντάτι» είπε αναφερόμενος στον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάτι ο οποίος πιστεύεται ότι μετακινείται κάπου στην έρημο μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Η ηχώ μιας έκρηξης φτάνει από μακριά. Υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας πριν από την καταιγίδα. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν στην πόλη, αλλά έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επικείμενη μάχη, ενώ τα διοικητικά στελέχη του φεύγουν μαζί με τις οικογένειές τους σε ασφαλείς περιοχές, όπως είπαν κάτοικοι της Ράκα καθώς και δύο μαχητές που μίλησαν στους “Financial Times”.

Το Ισλαμικό Κράτος άδειασε τα νοσοκομεία, μετέφερε εξοπλισμό σε άλλα προπύργιά του. Μια γυναίκα που ζήτησε να την αποκαλούμε Ράσα είπε ότι η οικογένειά της πήγε σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά δεν βρήκε ούτε έναν γιατρό για να φροντίσει έναν άρρωστο συγγενή. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους πιστεύουν ότι η υστερία για το φράγμα ήταν κατασκευασμένη, ώστε μέσα στον πανικό να ξεφύγουν «εμίρηδες» και άλλοι ηγέτες του ISIS που αναμείχθηκαν με τους άμαχους.

Οι ντόπιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής. Τρομοκρατήθηκαν από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού στη Μοσούλη και γύρω από τη Ράκα, φοβούνται ότι και εκείνοι θα γίνουν «παράπλευρες απώλειες». Οι δρόμοι προς τις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ναρκοθετηθεί. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ράκα που φεύγουν στην ύπαιθρο παίρνουν μαζί τους κονσέρβες και άλλα τρόφιμα, προτιμούν να στήνουν αντίσκηνα στα χωράφια και αποφεύγουν τα χωριά για τον φόβο βομβαρδισμών.

Δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους είπαν ότι ο λόγος που μετακινούνται τόσο πολλοί μαχητές είναι ότι η οργάνωση υιοθέτησε μια καινούργια στρατηγική, με την οποία καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό ανδρών που θα παραμείνουν και θα πολεμήσουν σε μια περιοχή. Οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι να μετακινούνται μέχρι να τους καλέσουν οι διοικητές τους και οι περισσότεροι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία Ντεΐρ Αλ Ζορ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, παραμένει υπό τον σταθερό έλεγχο του ISIS και θεωρείται από πολλούς ως η περιοχή όπου θα δώσουν την τελευταία μάχη.

Κάτοικοι και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους υπολογίζουν ότι στη Ράκα παραμένουν περίπου 2.000 πολεμιστές. Μερικοί εκτιμούν πως η σταδιακή μείωση του αριθμού των πολεμιστών σημαίνει πως ο ISIS δεν θα πολεμήσει τόσο σκληρά όσο αναμενόταν. Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πόλη τους δεν θα πέσει εύκολα. «Η μάχη θα κρατήσει πολύ καιρό» είπε η Ράσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL