Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πολιτικά σύννεφα πάνω από το Άουσβιτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικά σύννεφα πάνω από το Άουσβιτς

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από όταν οι άνδρες του Κόκκινου Στρατού απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Όταν τα μάτια τους αντίκρισαν την απόλυτη φρίκη του τόπου όπου «η εργασία απελευθερώνει», του τόπου όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί, από το καλοκαίρι του 1940 μέχρι την τελευταία μέρα, την 27η Ιανουαρίου του 1945.

Έξω από τον τόπο του μαρτυρίου, που ακόμη και σήμερα κάνει τον επισκέπτη να ανατριχιάζει, χωρίς καν να χρειαστεί να μπει στο εσωτερικό του στρατοπέδου, μαζεύτηκαν χθες οι ελάχιστοι επιζήσαντες του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας και μαζί τους πολλοί πολιτικοί για να συμμετάσχουν σε μια σεμνή τελετή μνήμης.

Ο γηραιός Πολωνός ιστορικός Μάριαν Τούρσκι, που επέζησε από τη χιτλερική βαρβαρότητα έστειλε το δικό του επίκαιρο μήνυμα πάνω από τους τάφους του χθες: «Όταν κάποιος σήμερα ταπεινώνει έναν Ρομά, έναν Εβραίο, έναν Βόσνιο, έναν Τούρκο, έναν Παλαιστίνιο, έναν χριστιανό, έναν μουσουλμάνο ή έναν άθεο, τότε το Άουσβιτς αρχίζει πάλι από την αρχή» είπε.

Τα τελευταία χρόνια η τελετή μνήμης στο Άουσβιτς είχε ενωτικό χαρακτήρα. Οι απόγονοι των θυτών, των θυμάτων και των απελευθερωτών έσκυβαν τα κεφάλια τους πλάι - πλάι έδιναν, έστω με μια δόση υποκρισίας, τον κοινό όρκο «Ποτέ πια Άουσβιτς».

Φέτος, όμως, αυτή η συναίνεση μπροστά στη φρίκη έκανε φτερά, λόγω Ουκρανίας. Πρώτον, διότι ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γκρέγκορ Σκετίνα δήλωσε την προηγούμενη μέρα ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από Ουκρανούς στρατιώτες -ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ η ενιαία Σοβιετική Ένωση κι ο Κόκκινος Στρατός της που γονάτισε τον Χίτλερ. Η δήλωση αυτή εξαγρίωσε, όπως ήταν φυσικό, τη Μόσχα.

Δεύτερον, διότι ο απόγονος των απελευθερωτών, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν παρευρέθηκε στην τελετή, καθώς δεν έλαβε πρόσκληση, σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου του. Η απουσία του Πούτιν συζητήθηκε έντονα, με άλλους να κατηγορούν κι άλλους να υποστηρίζουν την απόφασή του.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε η κυβέρνηση της Πολωνίας θα τον ήθελε χθες στο έδαφός της -το Άουσβιτς βρίσκεται στην Πολωνία- ούτε ο Πούτιν θα ήθελε να συναντηθεί, έστω κατά λάθος, με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Εξίσου αλήθεια είναι όμως ότι φέτος δεν στάλθηκαν επίσημες προσκλήσεις για την τελετή του Άουσβιτς. Στόχος των διοργανωτών ήταν να πέσουν οι προβολείς στους επιζήσαντες, όσο υπάρχουν ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL