Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
El Pais / Η Μέρκελ επιδιώκει την υποστήριξη της Μαδρίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

El Pais / Η Μέρκελ επιδιώκει την υποστήριξη της Μαδρίτης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στην Ισπανία την Κυριακή και πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη χώρα με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης στις πολιτικές λιτότητας που δέχονται όλο και περισσότερες επικρίσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αντάλλαγμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιδιώκει την υποστήριξη της Μέρκελ για τον διορισμό δύο συμπατριωτών του σε ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα. Ο Ραχόι θέλει ο πρώην υπουργός Άμυνας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε να αναλάβει ένα σχετικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος να τεθεί επικεφαλής του Eurogroup, της ομάδας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Η Μέρκελ δέχεται το τελευταίο διάστημα πιέσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία να τροποποιήσει τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας στην Ε.Ε. Η Ιταλία ιδίως, που διαθέτει αριστερή κυβέρνηση, αντιτίθεται σε μέτρα που χώρες όπως η Βρετανία έχουν απορρίψει και τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν αντικείμενο έντονου διαλόγου.

Τώρα, η Γερμανία παρουσιάζει την Ισπανία ως πρότυπο εξαιτίας της πιστής υιοθέτησης μέτρων λιτότητας και σημαντικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Ο Ραχόι και η Μέρκελ, που συζητούν μέσω διερμηνέων, εμφανίστηκαν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και περπάτησαν μαζί τα πέντε χιλιόμετρα που απαιτεί η διαδρομή για το προσκύνημα του Camino de Santiago προτού δειπνήσουν μόνοι σε εστιατόριο πολυτελείας στην πρωτεύουσα της Γαλικίας.

Ωστόσο, το δημόσιο αίσθημα για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ δεν είναι τόσο θετικό όσο ο συντηρητικός ηγέτης της Ισπανίας. Εξω από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τη Γερμανίδα καγκελάριο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές για να την αποδοκιμάσουν για τα μέτρα της, για τα οποία οι περισσότεροι Ισπανοί θεωρούν ότι πλήττουν αντί να βοηθούν την οικονομία της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την οικονομική πολιτική, την ανάπτυξη, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την κρίση στην Ουκρανία μεταξύ άλλων ζητημάτων. Η Μέρκελ έφτασε στην Ισπανία από το Κίεβο, όπου προηγουμένως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Οι ίδιες πηγές παραδέχτηκαν πάντως ότι η κατανομή της εξουσίας αποτέλεσε επίσης θέμα - κλειδί της διήμερης συνάντησης που έρχεται μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση των Βρυξελλών, που θα κρίνει ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος των κοινοτικών επιτρόπων (εκτός από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, που θα ανακοινωθεί αργότερα).

Παρά την πίεση για να προωθήσει μια γυναίκα, ο Ραχόι επιμένει στην υποστήριξη του Αρίας Κανιέτε για τη θέση του επιτρόπου ακόμη κι αν ο υποψήφιός του ενδέχεται να συναντήσει προβλήματα στη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από τα σχόλιά του για τον σεξισμό, τα οποία αργότερα έσπευσε να διορθώσει.

Τα τελευταία χρόνια, η επιρροή της Ισπανίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υποχωρήσει. Πρόσφατα έχασε τη θέση της στην εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

El Pais

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL