Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ένα UFO στη γαλλική πολιτική σκηνή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα UFO στη γαλλική πολιτική σκηνή...

Η διαφορά μεταξύ των 160 χιλιάδων ατόμων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, και των... 17 χιλιάδων, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι μεγάλη. Τόση όση και μεταξύ των πολλών και ετερογενών ομάδων και γκρουπούσκουλων που πήραν μέρος σε μια πρωτόγνωρη διαδήλωση που αναστάτωσε το κέντρο του Παρισιού την περασμένη Κυριακή, από τη Βαστίλλη ως τις Invalides. Το μόνο που ένωνε τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ήταν ένα σύνθημα: «Ολάντ παραιτήσου». Τα αιτήματά τους ποικίλα. Διαδήλωσαν κατά της αύξησης της φορολογίας, της ανεργίας, του γάμου για όλους, για τον περιορισμό έκφρασης ενός ρατσιστή και αντισημίτη καλλιτέχνη, του... εξισλαμισμού της Γαλλίας κ.ά.

Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε έκπληξη δεν ήσαν τόσο τα αιτήματα -γνωστά τα περισσότερα από αυτά-, όσο το ετερόκλητο, μακριά από κάθε είδους οργανωμένη έκφραση και πολιτικό σχηματισμό, της διαδήλωσης. Μιας διαδήλωσης που έμοιαζε να είναι η συνέχεια εκείνων των «κόκκινων σκούφων» στη Βρετάνη, συντηρητικής (και εργοδοτικής) έμπνευσης, που στρέφονταν κατά της κεντρικής εξουσίας.

Αυτή τη φορά βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού υπέρμαχοι της «παραδοσιακής οικογένειας», μικροβιοτέχνες, άνθρωποι όπως ο συγγραφέας Ρενώ Καμί, που πιστεύουν ότι η Γαλλία απειλείται με εξισλαμισμό, ακροδεξιά γκρουπούσκουλα, νέοι, οπαδοί της επιστροφής της βασιλείας, άνθρωποι που διαδήλωναν κατά της νομοθεσίας του «γάμου για όλους» καθώς και πολλοί που είχαν οργανωθεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως για παράδειγμα οι «συνοριακοί εργάτες με την Ελβετία», «οργισμένοι καθολικοί», «αντίπαλοι της μητροπολιτικής Γαλλίας», μικρές ομάδες που κατήγγειλλαν τους μασόνους, τους Εβραίους, τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ κ.ο.κ. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί διαδήλωναν για πρώτη φορά στη ζωή τους... Τρίτο χαρακτηριστικό ήταν η ποικιλία των νεοναζιστικών ομάδων που έκαναν δυναμική εμφάνιση, αρνούμενες να εκθέσουν δημόσια τα αιτήματά τους και προκαλώντας μικροεπεισόδια.

Ωστόσο τίποτε από αυτά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους διαδηλωτές της «ημέρας οργής» (η οποία παραπέμπει στην Αποκάλυψη και την οργή του Θεού) κατά του προέδρου, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος της διαδήλωσης που διοργανώθηκε κυρίως χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα σε μόλις 3 μήνες, 13.000 οπαδοί της ομώνυμης σελίδας στο Facebook, 2.000 στο Twitter. Και ένα μανιφέστο. «Έχουμε τουλάχιστον έναν λόγο να είμαστε οργισμένοι ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση, που δεν ακούει τον λαό, πλήττει τους φορολογούμενους, οδηγεί στην πείνα τους αγρότες μας, θάβει τον στρατό μας, απελευθερώνει τους εγκληματίες, αποπροσανατολίζει τα παιδιά μας, διαστρέφει το σχολικό μας σύστημα, μειώνει τις ελευθερίες μας, δολοφονεί την ταυτότητά μας, καταστρέφει τις οικογένειές μας»... Διοργανωτές «ανώνυμοι πολίτες»... Ωστόσο ο πυρήνας των διοργανωτών, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ήταν εκείνος που διοργάνωσε επί εβδομάδες τις διαδηλώσεις κατά του «γάμου για όλους» και της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά, ως ότου ψηφίστηκε ο νόμος.

Θα υπάρχει άραγε συνέχεια; Και τι είδους; Και κατά πόσο θα μπολιάσουν αυτές οι υπερσυντηρητικές, φοβικές ιδέες και θεματολογίες τον δημόσιο διάλογο και κυρίως την οργανωμένη έκφρασή του, το δεξιό UMP του Φρανσουά Κοπέ, που συχνά - πυκνά φλερτάρει με ακραίες ιδέες αλλά και την ακροδεξιά Λεπέν; Με δεδομένη την επιτυχία του εγχειρήματος στην πρωτεύουσα, το UFO της ετερόκλητης, συντηρητικής, μη πολιτικά οργανωμένης διαδήλωσης μάλλον θα κάνει και νέες «πτήσεις»... Ήδη δεξιά και ακροδεξιά επιτελεία σκύβουν επάνω του με ενδιαφέρον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL