Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΕU OBSERVER.COM / Eu Observer.com: Oι ευρωβουλευτές θέλουν να "εκβιάσουν" την Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕU OBSERVER.COM / Eu Observer.com: Oι ευρωβουλευτές θέλουν να "εκβιάσουν" την Κομισιόν

Του Νίκολα Νίλσεν


Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού θέλουν οι μελλοντικοί επίτροποι να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή αναφορικά με το πώς τα κράτη - μέλη ξοδεύουν τους πόρους της Ε.Ε. Λένε πως αυτό θα είναι το κλειδί της αξιολόγησης των νέων επιτρόπων, οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους το φθινόπωρο.

O κεντροδεξιός Γερμανός Μάρκους Πίπερ, υπεύθυνος για την αξιολόγηση του πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξόδευε τα χρήματά της το 2012, είπε στην ιστοσελίδα μας την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου) πως οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα "εχθρικό" περιβάλλον αν δεν δεσμευθούν να κόψουν τις περιττές δαπάνες μιας ομάδας οκτώ κρατών - μελών που είναι "μαύρα πρόβατα". "Αν η επιτροπή δεν εκπληρώσει τους όρους που θέτουμε, τότε χρειαζόμαστε πιο ισχυρή πολιτική πίεση επί της επιτροπής" είπε. Οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Με τις πενταετούς διάρκειας θητείες των 28 επιτρόπων της Ε.Ε. να τελειώνουν σύντομα, τα κράτη - μέλη καλούνται να επιλέξουν νέα ομάδα. Πρώτα, όμως, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να ελεγχθεί και να δοκιμαστεί από τους ευρωβουλευτές.

Ο Μ. Πίπερ είπε πως η στρατηγική "εκβιασμού" που ακολουθεί ο υποψήφιός του έχει ήδη λάβει τη στήριξη όλων των σκιωδών εισηγητών. Ο κύκλος των ευρωβουλευτών οι οποίοι εργάζονται για τη μελέτη στοχεύουν να ασκήσουν πιέσεις ώστε να προωθήσουν την ιδέα να απορριφθεί όποιος υποψήφιος δεν εκπληρώνει τα κριτήρια.

Ο Μάρκους Πίπερ δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν επιχειρεί να μειώσει τα ποσοστά λαθών στα εγχειρήματα και στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και θέλει ο επικεφαλής των Βρυξελλών να ελέγχει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύονται οι πόροι της Ε.Ε.

Τα ποσοστά λαθών έχουν αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ελεγκτών, μάλιστα το 80% των προβλημάτων έρχονται μόνο από τα οκτώ κράτη - μέλη. Τα περισσότερα από αυτά τα λάθη θα έπρεπε να έχουν αποκαλυφθεί από τις εθνικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το δικαστήριο. Όμως ο Μ. Πίπερ λέει πως δεν υπάρχει κίνητρο ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό, καθώς πρόκειται "για λεφτά της Ε.Ε.".

Αν ένα εγχείρημα / πρόγραμμα αναγνωρίζεται ότι έχει λάθη, καθιστώντας το ακατάλληλο να λάβει πόρους από την Ε.Ε., τότε τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κράτος - μέλος για κάποιο άλλο πρότζεκτ. "Μέχρι τώρα είναι δυνατόν να αντικατασταθεί ένα πρόγραμμα από ένα άλλο και κατά τη γνώμη μας αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό" είπε. Όταν χρήματα σπαταλιούνται λάθος, θα πρέπει να πυροδοτείται μια αυτόματη διαδικασία που θα μπορούσε να αφαιρεί ένα ποσό από τα εθνικά ταμεία, επισημαίνει.

Η επιτροπή εκπονεί την ανάλυση κινδύνου για τα ποσοστά λάθους, βασιζόμενη, εν μέρει, σε εθνικές ελεγκτικές εκθέσεις που της παρέχουν τα ίδια κράτη - μέλη. "Κατά τη γνώμη μας, η Επιτροπή εμπιστεύεται τα κράτη - μέλη περισσότερο απ' όσο πρέπει και αυτός είναι ένας λόγος που εμείς έχουμε τις αντιρρήσεις μας για την επόμενη περίοδο" είπε ο Μ. Πίπερ.

Ο Μάρκους Πίπερ θέλει η Κομισιόν να παρακάμπτει τις εθνικές ελεγκτικές αρχές των οκτώ κρατών - μελών συνολικά και να ασχολείται άμεσα με εκείνους που λαμβάνουν τα κονδύλια. Εάν οι επερχόμενοι υποψήφιοι επίτροποι διαφωνούν, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την υποστήριξη της συνέλευσης, σημειώνει.

Από την πλευρά της η Κομισιόν λέει πως ψάχνει τρόπους με τους οποίος θα επεκτείνει τις εποπτικές της εξουσίες.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσουν την εκτίμησή τους για το πώς η Επιτροπή διέθεσε τον προϋπολογισμό του 2012 στα μέσα του Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL