Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Kι αν είσαι και βασιλιάς, με την αράδα σου θα πας...

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες με βίους -εν πολλοίς- παράλληλους: εμφύλιοι, δικτατορίες, φούσκα ακινήτων, Μνημόνια και βέβαια διαφθορά. Με μία διαφορά: Στην Ισπανία, το πολιτικό σύστημα τηρεί τα προσχήματα ως προς την επιταγή "όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο".

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες με βίους -εν πολλοίς- παράλληλους: εμφύλιοι, δικτατορίες, φούσκα ακινήτων, Μνημόνια και βέβαια διαφθορά. Με μία διαφορά: Στην Ισπανία, το πολιτικό σύστημα τηρεί τα προσχήματα ως προς την επιταγή "όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο". Όταν οι καταγγελίες για την ενδημική -όπως κι εδώ- διαφθορά ακούμπησαν το Λαϊκό Κόμμα και έφτασαν μέχρι τον Μαριάνο Ραχόι, ο ίδιος βγήκε, έκανε δηλώσεις με τις οποίες υπερασπίστηκε το όνομά του και η υπόθεση τραβάει τον δρόμο της. Και αν ο Ραχόι είναι αναλώσιμος, το ίδιο δεν θα μπορούσε να ισχύει για τη βασιλική οικογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν περάσει κανονικότατα την πόρτα του ανακριτικού γραφείου.

Η δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κριστίνα Φεντερίκα Βικτόρια Αντόνια ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ των Βουρβώνων και της Ελλάδος, κόρη του Χουάν Κάρλος, παραπέμπεται κανονικότατα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος και θα καταθέσει σχετικά στις 8 Φερβουαρίου, ένα μήνα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Στην πριγκίπισσα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται κατά του συζύγου της Ολυμπιονίκη και κατόπιν προέδρου ΜΚΟ, Ινιάκι Ουρδάνγκαριν, ο οποίος είναι ύποπτος για την υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος.

Μολονότι η κατάθεση της πριγκίπισσας Κριστίνα στο δικαστήριο δεν προδικάζει δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, το σκάνδαλο που ξέσπασε με την απαγγελία κατηγοριών στον Ουρδάνγκαριν στις 29 Δεκεμβρίου του 2011 έχει ήδη πλήξει σοβαρά την εικόνα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Σχεδόν όσο το σαφάρι ελεφάντων του μπαμπά της, την περίοδο που η Ισπανία έμπαινε σε πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα των σκανδάλων τα οποία έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, το να κληθεί ένας πρώην -ούτε καν ο νυν- πρωθυπουργός να καταθέσει εξακολουθεί και θεωρείται αδιανόητο. Βέβαια, είναι τόσο κατακλυσμική η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης των σκανδάλων πλέον και τόσο προκλητικό το πάρτι των δισεκατομμυρίων που δύσκολα θα συνεχιστεί αυτή η "ομερτά".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις