Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι παπούδες του Σνόουντεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι παπούδες του Σνόουντεν

Πριν από 43 χρόνια και την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούσαν καθηλωμένοι από τις τηλεοράσεις τους τη θρυλική αναμέτρηση του Μοχάμεντ Αλι με τον Τζο Φρέιζερ στο ρινγκ, μια ομάδα διαρρηκτών έμπαινε στα γραφεία του FBI στη Φιλαδέλφεια παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Δεν συνελήφθησαν ποτέ και τα έγγραφα που στη συνέχεια στάλθηκαν ανώνυμα στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες οδήγησαν σε σημαντικές αποκαλύψεις για την έκταση της κατασκοπείας και τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούσε το FBI για να συντρίψει το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

"Όταν έλεγες στους ανθρώπους έξω από το κίνημα για αυτά που κάνει το FBI, κανείς δεν σε πίστευε" δηλώνει σήμερα, στη New York Times, ο Κιθ Φορσάιθ, ένας από τους διαρρήκτες. "Υπήρχε μόνο ένας τρόπος να πείσουμε τους ανθρώπους ότι λέγαμε την αλήθεια και αυτός ήταν να παρουσιάσουμε επίσημα ντοκουμέντα". Ο Φορσάιθ και οι επτά συνεργάτες του δεν μπορούν πλέον να διωχθούν και αυτή την εβδομάδα αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους με μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σε αντίθεση με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, που κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία της NSA σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών, οι οκτώ διαρρήκτες της 8ης Μαρτίου 1971 περιορίστηκαν αποκλειστικά σε μέσα του προηγούμενου αιώνα. Λοστούς για να παραβιάσουν τις πόρτες και γάντια για να μην αφήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στα έγγραφα που έβαλαν σε βαλίτσες και φόρτωσαν στα αυτοκίνητά τους. Όταν η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, ορισμένοι παρέμειναν ενεργοί στο αντιπολεμικό κίνημα και κάποιοι άλλοι αποσύρθηκαν.

"Δεν είχαμε ανάγκη από προσοχή επειδή κάναμε αυτό που έπρεπε" σημειώνει ο 80χρονος Τζον Ρέινς. Η διάρρηξη στα γραφεία του FBI ήταν ιδέα του Γουίλιαμ Ντέιβιντον, καθηγητή Φυσικής τότε στο Κολέγιο Χάρτφορντ. Όταν ο πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε την αμερικανική εισβολή στην Καμπότζη, το καλοκαίρι του '70, ο ακτιβιστής καθηγητής άρχισε να στρατολογεί άτομα από το στενό του περιβάλλον για την επιχείρηση.

Η ομάδα πέρασε μήνες παρακολουθώντας το κτήριο και απομνημονεύοντας την καθημερινή ρουτίνα κάθε πράκτορα του FBI που εργαζόταν εκεί. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και η ομάδα διαπίστωσε με ενθουσιασμό ότι είχε στα χέρια της έγγραφα που ενοχοποιούσαν την υπηρεσία για κραυγαλέες παραβιάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Στα "διαμάντια" της συλλογής περιλαμβανόταν μια εγκύκλιος με την οποία ο διευθυντής τότε του FBI, Τζ. Εντγκαρ Χούβερ, καλούσε τους υφισταμένους του να διαβρώσουν κάθε οργάνωση αριστερών, φιλειρηνιστών ή μαύρων στα αμερικανικά πανεπιστήμια. "Αυτό θα ενισχύσει την παράνοια που είναι ενδημική σε αυτούς τους κύκλους και θα στείλει το μήνυμα ότι έχουμε πράκτορες παντού", σημείωνε.

Το έγγραφο όμως που αποδείχτηκε πιο πολύτιμο από όλα ήταν ένα που περιείχε τη μυστηριώδη λέξη Cointelpro. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας για να αποδειχτεί ότι ο κωδικός αναφερόταν σε μυστικό πρόγραμμα του FBI με στόχο αριστερές οργανώσεις και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πράκτορες της υπηρεσίας έστειλαν ανώνυμη αποστολή στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ απειλώντας τον ότι θα απεκάλυπταν τις εξωσυζυγικές σχέσεις του αν δεν αυτοκτονούσε.

Στη συνέντευξη Τύπου, η παρέα των ηλικιωμένων διαρρηκτών δεν παρέλειψε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τον διωκόμενο Σνόουντεν, τον οποίο θεωρούν κατά κάποιο τρόπο συνεχιστή του αγώνα τους. "Μπορεί να φαινόμαστε τρομερά απερίσκεπτοι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέινς. "Όμως δεν υπήρχε κανείς στην Ουάσιγκτον που να τολμούσε να κάνει τον Χούβερ να λογοδοτήσει. Ήταν επομένως σαφές ότι αν δεν το κάναμε εμείς, δεν θα το έκανε κανείς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL