Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Νταβούτογλου: "Σφάλμα" αλλά όχι γενοκτονία η εξόντωση των Αρμενίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νταβούτογλου: "Σφάλμα" αλλά όχι γενοκτονία η εξόντωση των Αρμενίων

Την αποκατάσταση της "δίκαιης μνήμης των γεγονότων" ζήτησε προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στη συστηματική εξόντωση και τις διώξεις των Αρμενίων την περίοδο 1915-17 από το καθεστώς των Νεότουρκων, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται ν' αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

Ο εκτοπισμός των Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν "απάνθρωπος", δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στο Ερεβάν, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας. "Θεωρώ ότι αυτό το κύμα εκτοπισμών από το καθεστώς των Νεοτούρκων ήταν απόλυτο σφάλμα. Αυτό που έκαναν ήταν σφάλμα και απάνθρωπη πράξη" είπε ο Τούρκος υπουργός στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του.

Η αρμενική κοινότητα της οθωμανικής Τουρκίας υπήρξε θύμα σφαγών και εκτοπισμών από το 1915 μέχρι το 1917. Η κυβέρνηση της Αρμενίας και μεγάλος αριθμός σύγχρονων ιστορικών υπολογίζουν σε 1,5 εκατομμύριο τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η δεξιά ισλαμική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και έχει υιοθετήσει μία περισσότερο συμφιλιωτική προσέγγιση στο θέμα, αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τον όρο "γενοκτονία".

"Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση τους εκτοπισμούς" των Αρμενίων δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλώντας την αρμενική πλευρά να επιδείξει "πολιτική ευελιξία" και να προχωρήσει στον δρόμο της συμφιλίωσης με την σύγχρονη Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL