Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μοντέλο κατάρρευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοντέλο κατάρρευσης

Του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Θα μπορούσε να αποτελεί υπόδειγμα πολιτικής ευθιξίας αν δεν υπερτερούσε η τραγωδία. Ο δεξιός πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπέβαλε χθες την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τον άδικο χαμό 54 ανθρώπων που καταπλακώθηκαν την Παρασκευή από την οροφή σουπερμάρκετ στην πρωτεύουσα Ρίγα.

Η παραίτηση έχει ξεχωριστή σημασία καθώς σημειώνεται μόλις ένα μήνα προτού η Λετονία -χώρα που συχνά προβάλλεται ως μοντέλο "δημοσιονομικής σύνεσης" από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.- ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Για τους υμνητές του συγκεκριμένου μοντέλου μικρή σημασία έχουν οι λεπτομέρειες. Ότι, δηλαδή, σε μια χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, μακριά από τον Τρίτο κόσμο και σεισμογενείς περιοχές, κτήρια -το συγκεκριμένο είχε προταθεί και για αρχιτεκτονικό βραβείο- καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα δύο μόλις χρόνια μετά την κατασκευή τους.

Τα "κατασκευαστικά λάθη" που διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων από τις αρχές της Λετονίας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτική. Τους πυροσβέστες που έσπευσαν στον τόπο της πρωτοφανούς καταστροφής αναγκάστηκαν να συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, καθώς η πυροσβεστική δύναμη της Λετονίας έχει αποδεκατιστεί από τις περικοπές της τελευταίας πενταετίας.

Μετά τον εντοπισμό επιζώντων έπρεπε να εντοπιστούν και νοσοκομεία για τη μεταφορά τους, αφού οι "γενναίες μεταρρυθμίσεις" της λετονικής κυβέρνησης οδήγησαν στο κλείσιμο των μισών νοσοκομείων της χώρας. Και φυσικά έπρεπε να εντοπιστούν σε αυτά γιατροί και νοσηλευτές, που πλέον έχουν απομείνει ελάχιστοι.

Αλλά δεν είναι μόνο οι γιατροί που λιγοστεύουν στη Λετονία. Η εξοντωτική λιτότητα της τελευταίας πενταετίας έχει προκαλέσει ένα χωρίς προηγούμενο κύμα μετανάστευσης, με 100.000 Λετονούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Υπολογίζεται ότι από την αρχή της κρίσης ο πληθυσμός της μικρής χώρας της Βαλτικής έχει μειωθεί κατά 10%.

Ολα αυτά αποτελούν απλή παρωνυχίδα μπροστά στα εκπληκτικά δημοσιονομικά επιτεύγματα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επισκέφτηκε τη χώρα για να την καλωσορίσει στην οικογένεια του ενιαίου νομίσματος. "Είμαι ευτυχής που η Λετονία ενισχύει τη θέση της στην καρδιά της Ευρώπης με την εισαγωγή του ευρώ. Ο λαός της έδειξε αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια", χαιρέτισε το success story. Τα "κατασκευαστικά λάθη" τα άφησε για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL