Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αλληλεγγύη στους πλούσιους, ρε παιδιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλληλεγγύη στους πλούσιους, ρε παιδιά...

Της Αναστασίας Γιάμαλη

"Υπάρχει μία μειονότητα για την οποία τρέφω μια καλοήθη σύγχυση. Πρόκειται για τους πολύ, πολύ πλούσιους. Εννοώ τους ανθρώπους που έχουν τόσα χρήματα ώστε μπορούν να ταξιδεύουν με ιδιωτικά τζετ και υπερπολυτελή γιοτ αγκυροβολημένα στο Puerto Banus, να αγοράζουν στα παιδιά τους υπερπολυτελή αυτοκίνητα της McLaren για τα 18α γενέθλιά τους και να ξεφυλλίζουν τις σελίδες των ένθετων των Financial Times για το 'πώς να τα ξοδέψετε' αγοράζοντας κολάρα Cartier με πολύτιμους λίθους για τα σκυλιά τους".

"Με βάση τα στοιχεία, θα πρέπει να τους ευχαριστούμε ταπεινά και από καρδιάς. Είναι μέσα από την ακούραστη ενέργειά τους και τον πλουτοπαραγωγικό δυναμισμό τους που πληρώνουμε για ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των δημόσιων υπηρεσιών".

"Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δίνουν ψωμί σε οικογένειες που -αν οι πλούσιοι δεν επένδυαν σε υπερπολυτελή αυτοκίνητα και σε αρώματα- θα βρίσκονταν δίχως μεροκάματο".

"Πρέπει να πάψουμε να λοιδορούμε ή να γκρινιάζουμε ή να ηθικολογούμε ή να ξεκατινιάζουμε και απλώς να ευχαριστούμε (τους πάμπλουτους) για τα τεράστια χρηματικά ποσά με τα οποία συμβάλλουν στα φορολογικά έσοδα αυτής της χώρας, διευκολύνοντάς μας να προσέξουμε τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους και να φτιάξουμε δρόμους, σιδηροδρόμους και σχολεία".

Όλα αυτά τα έγραψε σε άρθρο του στην Daily Telegraph, με τίτλο "Θα πρέπει να ευχαριστούμε με ταπεινότητα τους πάμπλουτους και όχι να τους λοιδορούμε", ο δήμαρχος του Λονδίνου -και εκατομμυριούχος ο ίδιος- Μπόρις Τζόνσον.

Στο άρθρο του αυτό, ο Μπ. Τζόνσον κατηγόρησε τους πάντες "από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι μέχρι τον Νικ Κλεγκ", ότι τρομοκρατούν τους πάμπλουτους και πρότεινε οι κροίσοι να χρίζονται αυτομάτως ιππότες για την προσφορά τους. Τους χαρακτήρισε "μειονότητα", όπως είναι "οι άστεγοι" ή οι "Ιρλανδοί ταξιδιώτες". Σύμφωνα με τα στοιχεία του, μάλιστα, το 1% (οι πλουσιότεροι των πλουσίων) πληρώνουν το 29,8% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Αυτό που δεν μας είπε ο Μπόρις Τζόνσον -ο οποίος προφανώς φαντασιώνεται ότι ζει στο Λονδίνο του Όλιβερ Τουίστ- είναι πως το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού λαμβάνει το 14% του συνολικού εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει πως, αν πλήρωνε και το 14% των φόρων, τότε ο άνεργος και ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι θα φορολογούνταν με τον ίδιο συντελεστή.

Κάποιος να εξηγήσει στον δήμαρχο την έννοια της υπεραξίας, αν και αμφιβάλλω πως θα καταλάβει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL