Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Υπογραμμίσεις / Ανεξάρτητοι αναλυτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογραμμίσεις / Ανεξάρτητοι αναλυτές

Του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Τον Αύγουστο, τις μέρες των πολεμικών προετοιμασιών, ο Στέφεν Χέντλεϊ πήγαινε από στούντιο σε στούντιο για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα μιας διεθνούς επέμβασης στη Συρία. Οι απόψεις του προβλήθηκαν από δίκτυα εθνικής λήψης στις ΗΠΑ, όπως τα CNN, MSNBC, Fox, Bloomberg ΤV, ενώ εντιτόριάλ του φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Washington Post.

Σε όλες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα κείμενά του ο Χέντλεϊ "υπέγραφε" με την ιδιότητα του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας. Μια άλλη ιδιότητά του περνούσε εντελώς απαρατήρητη. Και όμως, ο Χέντλεϊ ήταν και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Raytheon, μιας από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες της χώρας, που, μεταξύ άλλων, παράγει και τους πυραύλους Τόμαχοκ, το όπλο δηλαδή που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Εκτός από μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, ο Χέντλεϊ διαθέτει και 11.477 μετοχές της. Τις μέρες που όλος ο κόσμος περίμενε την επέμβαση στη Συρία, η τιμή της μετοχής της Raytheon εκτινάχθηκε στα ύψη με αποτέλεσμα το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του αναλυτή να ανέλθει στα 891.189 δολάρια. Παρόλη την άμεση εμπλοκή του και τα προσωπικά οφέλη που αποκόμισε από το πολεμικό κλίμα, ο Χέντλεϊ παρουσιαζόταν στο αμερικανικό κοινό σαν "ανεξάρτητος" αναλυτής θεμάτων ασφαλείας.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεσή της με τον τίτλο "Σύγκρουση συμφερόντων στη δημόσια συζήτηση για τη Συρία" η μη κερδοσκοπική οργάνωση Πρωτοβουλία για τη Δημόσια Λογοδοσία (Public Accountability Initiative) αποκαλύπτει πόσο πραγματικά ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι είναι οι ειδικοί αναλυτές που εμφανίζονται στα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση παρουσιάζει την περίπτωση επτά think tanks που κυριάρχησαν στην πρόσφατη συζήτηση για τη Συρία με τις αναλύσεις τους και προβλήθηκαν ως ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης παρά τις σχέσεις εξάρτησής τους με την πολεμική βιομηχανία. Ένα από αυτά, το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, χρηματοδοτείται κάθε χρόνο από μεγαθήρια όπως η Booz Allen Hamilton, η Boeing, η General Dynamics και η Lockheed Martin.

Επίσης οι απόψεις αναλυτών που εργάζονταν για το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου φιλοξενήθηκαν σε 22 δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για τη Συρία. Τις απόψεις αυτές επικαλέστηκαν στη συνέχεια για να δικαιολογήσουν μια επέμβαση στη Συρία τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όσο και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν. Όπως όμως αποκαλύπτει η έκθεση, οι δύο πολιτικοί μετέφεραν απλώς τις απόψεις της πολεμικής βιομηχανίας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του "ανεξάρτητου" think tank απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από εκπροσώπους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL