Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΗΠΑ: Αίμα στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Αίμα στους δρόμους

Διαδηλωτής επιδεικνύει το σημάδι από πλαστική σφαίρα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Κενόσα

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από πυρά κατά την τρίτη νύχτα των ταραχών που πυροδότησε ακόμα ένα κρούσμα ρατσιστικής βίας από την αστυνομία, τον σοβαρό τραυματισμό του 29χρονου Τζέικομπ Μπλέικ μπροστά στα παιδιά του.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας της πόλης Κενόσα αναφέρεται πως «αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και αρκετοί τραυματίες από πυρά» και πως το περιστατικό κατέληξε σε δύο νεκρούς και έναν τραυματία. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, αλλά τοπικά μέσα του Ουισκόνσιν ανέφεραν ότι τα πυρά προήλθαν από ομάδα ενόπλων που φρουρούσε βενζινάδικο.

Την εικόνα δεν αποσαφηνίζουν ιδιαίτερα και τα διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα περισσότερα από αυτά δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους της Κενόσα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και διακρίνονται τραυματίες στο έδαφος.

Ένα από τα βίντεο δείχνει ομάδα ατόμων να κυνηγά έναν άνδρα που τρέχει στον δρόμο κρατώντας ένα τουφέκι.  Ένας από τους διώκτες του φαίνεται να τον κλωτσάει με φόρα αφού αυτός πέφτει στο έδαφος και ένας άλλος προσπαθεί να αρπάξει το όπλο του. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει να έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και άνθρωποι να προσπαθούν να τον περιθάλψουν και ένα άλλο δείχνει έναν άνδρα που φέρει σοβαρό τραύμα στο χέρι.

Η Κενόσα συγκλονίζεται από διαμαρτυρίες από την Κυριακή, όταν δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν πολλές φορές στην πλάτη τον Τζέικομπ Μπλέικ, καθώς αυτός απομακρυνόταν απ’ αυτούς και άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου του. Τρία από τα μικρά παιδιά του βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο 29χρονος Μπλέικ έμεινε παράλυτος από τους πυροβολισμούς και «δίνει μάχη για τη ζωή του» σύμφωνα με την οικογένεια και τους δικηγόρους του.

«Με παίρνουν άνθρωποι να με συλλυπηθούν, αλλά τους λέω ότι δεν νιώθω λύπη. Νιώθω μόνο οργή επειδή αυτό συμβαίνει στην οικογένειά μου εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε χθες η αδελφή του θύματος Λετέτρα Ουάιλντμαν. Και παρέθεσε έναν κατάλογο με τα θύματα της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ ανατρέχοντας έως τον Έμετ Τιλ, τον 14χρονο μαύρο που λιντσαρίστηκε στο Μισισίπι το 1955.

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Κενόσα αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν. Παρότι δεν σημειώθηκαν εμπρησμοί σε κτήρια και αυτοκίνητα, όπως τις δύο προηγούμενες νύχτες, ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που άνοιξαν εναντίον τους πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης για διαλύσουν το πλήθος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL