Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Με διπλό συμβολισμό η επιλογή της Χάρις για την αντιπροεδρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διπλό συμβολισμό η επιλογή της Χάρις για την αντιπροεδρία

Με δεδομένο τον χυδαίο μισογυνισμό του Ντόναλντ Τραμπ και την απέχθεια που προκαλεί σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επέλεγε γυναίκα για την αντιπροεδρία. Η έκρηξη του αντιρατσιστικού κινήματος που προκάλεσε πρόσφατα η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ενίσχυε τις πιθανότητες η γυναίκα αυτή να ήταν μαύρη. Και το πολιτικό προφίλ του ίδιου του Μπάιντεν διασφάλιζε ότι θα επρόκειτο για την πιο συντηρητική επιλογή.

Μετριοπαθής επιλογή

Ο «αλγόριθμος» των Δημοκρατικών κατέληξε έτσι αναπόφευκτα στην 55χρονη Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέα της Καλιφόρνια. «Κεντρώα» και μετριοπαθής, και κυρίως αποδεκτή από το πολιτικό κατεστημένο των Δημοκρατικών που δεν βλέπει με την ίδια συμπάθεια Αφροαμερικανίδες πολιτικούς της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτές και η Ιλάν Ομάρ, η Χάρις απέφυγε τόσο τις έντονες αντιπαραθέσεις όσο διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών όσο και το να δεσμευτεί σε «ακραίες» θέσεις, όπως εκείνες του Μπέρνι Σάντερς για την υιοθέτηση ενός συστήματος ασφάλισης για όλους τους Αμερικανούς.

«Παρότι η τάση της να υιοθετεί θέσεις που αρέσουν στην τάξη των εταιρικών χορηγών προκαλεί ανησυχία για τη δέσμευσή της σε προοδευτικές αρχές, η συνήθειά της να ευθυγραμμίζει τη στάση της με την κατεύθυνση του ανέμου στην πολιτική μας δίνουν κάποιες ελπίδες» όπως συμπεραίνει με επιφύλαξη και η πολιτική πλατφόρμα Προοδευτικοί Δημοκρατικοί της Αμερικής.

Σημαντικός πολιτικός συμβολισμός

Και φυσικά, παρά τα όποια μειονεκτήματα, η επιλογή της δεν παύει να έχει σημαντικό πολιτικό συμβολισμό. Μόνο δύο γυναίκες είχαν επιλεγεί μέχρι σήμερα ως υποψήφιες αντιπρόεδροι, η αλήστου μνήμης Σάρα Πέιλιν στις εκλογές του 2008 για τους Ρεπουμπλικανούς και η Ζεραλντίν Φεράρο το 1984 για τους Δημοκρατικούς. Αμφότερες οι υποψηφιότητες ηττήθηκαν στις εκλογές.

Η Χάρις γίνεται τώρα η πρώτη Αφροαμερικανή που θα μπορούσε να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το φυλετικό της προφίλ είναι ικανό για να εξοργίσει το στενό εκλογικό ακροατήριο του Τραμπ. Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, η δικαστικός παντρεύτηκε στη συνέχεια έναν Εβραίο δικηγόρο.

Μηνύματα ενότητας

Ανακοινώνοντας την επιλογή του, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για μια πολιτικό που κατανοεί ότι «δίνουμε μια μάχη για την ψυχή του έθνους», κάποια που, όπως σημείωσε, «κατανοεί τα δεινά που υποφέρουν σήμερα πολλοί άνθρωποι» επειδή έχασαν τη δουλειά, την επιχείρησή τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο από τον κορωνοϊό. «Πρέπει να ενωθούμε για μια καλύτερη Αμερική» κατέληξε.

Το ίδιο μήνυμα φυλετικής ενότητας και συμφιλίωσης έξω από κάθε πολιτική και κοινωνική διάσταση έσπευσε να στείλει και η ίδια η Χάρις. «Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς διότι πέρασε όλη του τη ζωή δίνοντας μάχες για εμάς. Κι όταν θα γίνει Πρόεδρος, θα οικοδομήσει μια Αμερική που θα ανέρχεται στο ύψος των ιδανικών μας» έγραψε στο Twitter.

Φυσικά, είναι εύκολο να δείχνεις ότι δίνεις τη μάχη... στο πλευρό των αγγέλων όταν απέναντί σου έχεις κάποιον σαν τον Τραμπ. Η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ξεχείλιζε και πάλι από χυδαιότητα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως η επιλογή τής Χάρις αποτελεί «προσβολή προς τους άνδρες». «Περιορίστηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Fox Sports. «Ορισμένοι θα πουν ότι είναι μια προσβολή προς τους άνδρες και άλλοι θα πουν ότι είναι ok» σημείωσε.

Τραμπ: Πολύ, πολύ μοχθηρή

Ο Τραμπ προσπάθησε επίσης να δώσει στους υποστηρικτές του την εικόνα μιας ευκαιριακής συμμαχίας των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας πως στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές η Χάρις ήταν ιδιαίτερα «ασεβής» απέναντι στον Μπάιντεν.

Ήταν «πολύ, πολύ μοχθηρή... Ένας από τους λόγους που μου προκάλεσε έκπληξη ήταν πως πιθανόν να ήταν ακόμη μοχθηρότερη και από την ‘Ποκαχόντας’ απέναντι στον Τζο Μπάιντεν.  Ήταν πολύ ασεβής προς τον Τζο Μπάιντεν και είναι δύσκολο να επιλέξεις κάποιον που είναι ασεβής» πρόσθεσε, όπου με το όνομα «Ποκαχόντας» στην τραμπική ορολογία εννοεί τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε το θάψιμο, τονίζοντας ότι οι επιδόσεις τής Χάρις στην πολιτική ήταν πάντα «μέτριες», ενώ τα αποτελέσματά της στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών ήταν «άσχημα». Θυμήθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία για τον διορισμό του δικαστικού Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η Χάρις έδειξε την «πιο φρικτή», την «πιο αλαζονική» συμπεριφορά.

«Εξτρεμιστές της Αριστεράς»

H πολιτική καμπάνια για την επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία έσπευσε να προσθέσει αυτό που θα ήταν άκομψο να πει ο ίδιος ο Πρόεδρος, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον. Η επιλογή της Χάρις, σχολίασε, «είναι ένα άδειο κέλυφος που γεμίζει από την εξτρεμιστική ατζέντα των ριζοσπαστών της Αριστεράς».

Ο τέως Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα -από το πολιτικό περιβάλλον του οποίου προέρχονται και οι δύο υποψήφιοι- έσπευσε πάντως να δώσει την «ευλογία» του. «Είναι περισσότερο από ικανή για τη δουλειά. Πέρασε όλη της τη σταδιοδρομία υπερασπιζόμενη το σύνταγμά μας και δίνοντας μάχες για ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη» τόνισε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL