Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Η πανδημία βουλιάζει τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πανδημία βουλιάζει τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ιστορία της κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Τα μέγεθος όμως της καταστροφής στην οικονομία κάθε χώρας και ευρωπαϊκής περιφέρειας χωριστά είναι εντελώς διαφορετικό.

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019) συγκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές μεταξύ των δέκα χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η Eurostat ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και η τελική έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Αυγούστου.

Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ καταγράφεται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: την Ισπανία (18,5%), την Πορτογαλία (14,1%), τη Γαλλία (13,8%) και την Ιταλία (12,4%). Αντίθετα, στη Γερμανία η συρρίκνωση της οικονομίας περιορίστηκε στο 10,1%, ενώ οι χώρες της Βαλτικής υπέστησαν τη μικρότερη μείωση, με το χαμηλότερο ποσοστό να εμφανίζεται στη Λιθουανία (5,1%).

Ο πληθωρισμός συνέχισε, αντίθετα, την ανοδική του τάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνσή του. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο.

Η Amazon διπλασιάζει τα κέρδη της

Η ίδια εικόνα ακραίας ανισότητας υπάρχει όμως και για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τη στιγμή που άλλοι κλάδοι της βιομηχανίας βουλιάζουν από την κρίση, οι μεγιστάνες του Ίντερνετ και πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο κάνουν χρυσές δουλειές.

Η Amazon, για παράδειγμα, ανακοίνωσε χθες τα μεγαλύτερα κέρδη της, στην 26χρονη ιστορία της, καθώς οι διαδικτυακές πωλήσεις της αυξήθηκαν στη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας. Μετά την ανακοίνωση των κερδών μάλιστα, οι τιμές των μετοχών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 5%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της κατέγραψαν ετήσια αύξηση 40%, στα 88,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon εκτιμούσε ότι ενδεχομένως θα έχανε χρήματα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς ανέμενε να ξοδέψει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό της, αλλά και για άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την Covid-19. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία προχώρησε στις δαπάνες αυτές καταγράφοντας κέρδη 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εφιαλτικές προβλέψεις για τις ΗΠΑ

Οι νεκροί από την πανδημία στις ΗΠΑ ξεπερνούσαν, την ίδια στιγμή, τις 151.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Εκτιμάται ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε λεπτό της ημέρας από την Covid-19 στη χώρα όπου μέχρι τώρα έχει σημειωθεί το ένα τέταρτο των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που αναφέρει ότι οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τους 230.822 τον Νοέμβριο.

Οι θάνατοι από την επιδημία παρουσιάζουν αύξηση τις τρεις τελευταίες εβδομάδες με βάση στοιχεία του πρακτορείου Reuters. Την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνονταν σε 23 πολιτείες. Τα τελευταία στοιχεία αποκάλυψαν ότι τρεις ακόμη πολιτείες προστέθηκαν στη λίστα. Η μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας εμφανίζεται σήμερα στη Φλόριντα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια και το Τέξας.

Αλλά και στην Ευρώπη η διάδοση του ιού φαίνεται και πάλι να επιταχύνεται. Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 54% την τελευταία εβδομάδα. Όμως και στη γειτονική Ισπανία η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων ήταν χθες στο υψηλότερό της επίπεδο μετά τη χαλάρωση του lockdown τον Ιούνιο.

Πρώτος θάνατος στο Βιετνάμ

Το “δεύτερο κύμα” της πανδημίας φαίνεται όμως να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ασία, την ήπειρο που τον Μάιο έδειχνε να συνέρχεται πρώτη από την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Βιετνάμ, μία από τις χώρες που αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τη διάδοση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες τον πρώτο της θάνατο.

Ο "ασθενής 428", ένας 70χρονος, ο οποίος φαίνεται ότι μολύνθηκε με κορωνοϊό στην πόλη Ντανάνγκ, πέθανε σήμερα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ VNA.

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέγραψαν 45 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Ντανάνγκ, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε μια ημέρα ώς τώρα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε ακόμη περισσότερους ειδικούς στην πόλη, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περιορίσει την έξαρση. Με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ντανάνγκ, ο συνολικός αριθμός στη χώρα ανήλθε σε 509.

Ασύγκριτα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ινδία, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 55.078 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 1,64 εκατομμύρια, τη στιγμή που η κυβέρνηση χαλαρώνει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας. Η Ινδία βρίσκεται τώρα στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL