Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Καλπάζει ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλπάζει ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων

Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και για τη διαρκή αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Η επανεμφάνιση των εστιών μόλυνσης και η αναγκαστική εκ νέου λήψη περιοριστικών μέτρων δοκιμάζουν τις αντοχές των κοινωνιών, των συστημάτων Υγείας και, φυσικά, των οικονομιών. Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ινδία, Ιράν, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Αργεντινή περιλαμβάνονται στις χειρότερα πληγείσες χώρες. Η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων είναι μονόδρομος σε πολλές από αυτές, παρά τη μερική άρση τους το προηγούμενο διάστημα με την ελπίδα ότι η εξάπλωση του φονικού ιού θα περιοριζόταν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, μέχρι τις 22.00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε προκαλέσει τουλάχιστον 535.025 θανάτους παγκοσμίως. Περισσότερα από 11.522.750 κρούσματα Covid-19 έχουν διαγνωστεί σε 196 χώρες και περιοχές του κόσμου από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη Γουχάν της Κίνας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά μόνον ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση των επαφών ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος, ενώ για τις φτωχές χώρες, δυστυχώς, η πρόσβαση σε τεστ και η χρήση τους είναι πολύ περιορισμένη.

Αμερικανική «πρωτιά»

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε προχθές το όριο των 130.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που ανήλθαν σε σχεδόν 55.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 2,93 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.

Η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα τόσο ως προς τους θανάτους όσο και ως προς τα κρούσματα γνωρίζει από τον Ιούνιο εκρηκτική αύξηση των νέων μολύνσεων. Αρκετές πολιτείες ανέστειλαν τη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων και ορισμένες έκαναν βήματα προς τα πίσω κλείνοντας εκ νέου επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ και γυμναστήρια. Ενώ το όριο των 100.000 νεκρών ξεπεράστηκε ήδη την 27η Μαΐου, ο Πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος διότι οι ημερήσιοι απολογισμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε πτώση, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν πως πιθανόν θα ακολουθήσουν την ίδια ανοδική τροχιά των νέων μολύνσεων σε μερικές εβδομάδες.

Επιμένοντας στην πολιτική εξασφάλισης ενός εμβολίου μόνον για τη χώρα του, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε 1,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax για το υπό ανάπτυξη εμβόλιό της, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό εξασφαλίζοντας 100 εκατομμύρια από τις πρώτες δόσεις του, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Warp Speed» προσπαθώντας να αποκτήσει 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Αμερικανοί πολίτες. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και με άλλες χώρες, οι ΗΠΑ ακολουθούν μοναχική πορεία στο θέμα του εμβολίου και δεν συμμετέχουν σε προγράμματα συγκέντρωσης πόρων σε διεθνές επίπεδο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξής του. «Η επιχείρηση Warp Speed έχει στόχο να αυξήσουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουμε τουλάχιστον ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Άζαρ.

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 130.080 θανάτους και 2.910.023 κρούσματα. Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 64.867 νεκρούς και 1.603.055 κρούσματα, η Βρετανία με 44.236 νεκρούς (285.768 κρούσματα), η Ιταλία με 34.869 νεκρούς (241.819 κρούσματα) και το Μεξικό με 30.639 νεκρούς (256.848 κρούσματα). Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα είναι το Βέλγιο, καθώς θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.00 κατοίκους.

Αυστηρό lockdown

Στο μεταξύ, μια τεράστια επιχείρηση στρατού και αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην Αυστραλία με σκοπό να κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της χώρας, της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτώρια, προκειμένου να ελεγχθεί η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Βικτώρια.

Το κλείσιμο των συνόρων ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μετά την λήψη έκτακτων μέτρων στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτώριας, όπου 30 συνοικίες τέθηκαν σε καραντίνα και εννέα πολυκατοικίες σε αυστηρό lockdown. Στη Βικτώρια καταγράφηκαν τα 191 από τα συνολικά 199 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στην Αυστραλία. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις αρχές Απριλίου.

Το κλείσιμο των συνόρων θα ισχύσει για έξι εβδομάδες. Οι συνέπειες για τους παραβάτες θα είναι βαρύτατες. Όσοι συλλαμβάνονται να μετακινούνται από την μια πολιτεία στην άλλη δίχως άδεια μέσω οποιασδήποτε από τις 55 οδικές αρτηρίες ή μέσω των ποταμών θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 6,8 χιλιάδων ευρώ και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Ο Κέβιν Μακ, δήμαρχος του Όλμπερι, μιας πόλης κοντά στη μεθόριο στην πλευρά της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι, καθώς γίνονται τουλάχιστον 50.000 διασυνοριακές μετακινήσεις με αυτοκίνητα την ημέρα, τα πράγματα θα είναι «εφιαλτικά για όλους». Την τελευταία φορά που είχαν κλείσει τα σύνορα των δύο πολιτειών ήταν πριν από εκατό χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, το 1919.

Την ίδια ώρα, στην Ινδία ξεπεράστηκε το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και πλησιάζει πλέον τα 720.000. Οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι αρχές αίρουν το lockdown αφού τα περιοριστικά μέτρα άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άνεργους και ανάγκασαν χιλιάδες εταιρείες να κλείσουν.

Στην Αργεντινή, οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 75 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, ένας αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η πανδημία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 1.582 ανθρώπους επί συνόλου 80.434 κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αργεντινή. Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και η μητροπολιτική περιφέρεια, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι και συγκεντρώνεται πάνω από το 90% των μολύνσεων, τέθηκε εκ νέου υπό αυστηρό περιορισμό από την 1η ώς τη 17η Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL