Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ρεκόρ ύφεσης στη Νότια Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ ύφεσης στη Νότια Ευρώπη

Η πανδημία οδηγεί τη Νότια Ευρώπη στη μεγαλύτερη ύφεση της Ιστορίας της, με την κατάρρευση του τουριστικού τομέα να οδηγεί τη δραματική συρρίκνωση των οικονομιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ οι πρωθυπουργοί των τριών αυτών χωρών, Τζιουζέπε Κόντε, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, ενισχύουν τις πιέσεις για άμεση απόφαση δημιουργίας του ταμείου ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο.

«Πρέπει να αποφασίσουμε άμεσα για το ταμείο ανάκαμψης» τόνισε χθες ο Τζιουζέπε Κόντε. «Η κρίση χρειάζεται μια άμεση απάντηση» τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα στη Λισσαβώνα. «Ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος μήνας για μια συμφωνία στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Π. Σάντσεθ, θέτοντας τρεις κοινούς στόχος με τον Αντ. Κόστα: να μη μειωθεί το ποσό των 750 δισ. που έχουν ανακοινωθεί για το ταμείο ανάκαμψης, ότι τα μεγαλύτερο τμήμα του θα αφορά χορηγήσεις και ότι ο χρόνος για την απορρόφηση των πόρων θα είναι άφθονος.

Ιταλία: «Διάταγμα απλοποιήσεων» και «σχέδιο μεταρρυθμίσεων»

Πρωταθλήτρια της ύφεσης στην εποχή της πανδημίας, με 11,2%, ανακήρυξε την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε, ύστερα από ένα υπουργικό συμβούλιο που ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του «διατάγματος απλοποιήσεων», που ενδέχεται να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή σαράντα με πενήντα «μεγάλων έργων», αλλά με το καθεστώς των επιτρόπων και χωρίς το υποχρεωτικό καθεστώς των διαγωνισμών και της διαφάνειας, ενώ οι υπουργοί της «Ζωντανής Ιταλίας» του Ματέο Ρέντζι ζήτησαν να μπουν στα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου οι «επιφυλάξεις» τους για τη μεταρρύθμιση των κανονισμών για την «κατάχρηση εξουσίας», που προβλέπει ποινικές και οικονομικές διώξεις, στις τελευταίες εάν υπάρξει δόλος, για τους παραβάτες υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που... διευκολύνουν προμηθευτές και επιχειρηματίες.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε και το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», που για τον Κόντε αποτελεί τη μάχη των μαχών για το «σχέδιο ανάκαμψης», την πλατφόρμα βάσει της οποίας θα ζητηθούν οι οικονομικοί πόροι στήριξης από την Ευρώπη.

Η ύφεση στην Ιταλία θα φθάσει στο 11,2% του ΑΕΠ το 2020, προειδοποίησε ο επίτροπος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι, δείχνοντας στην κυβέρνηση Κόντε τον δρόμο του ESM, από τον οποίο έχουν «εξαλειφθεί όλες οι προϋποθέσεις» των Μνημονίων.

Στις εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν περίμενε ύφεση «μόλις» 9,5% για το 2020 και ανάκαμψη 6,5% για το 2021, ενώ τώρα μείωσε και τις προβλέψεις της, αναμένοντας ανάκαμψη 6,1%. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι «ο αντίκτυπος του lockdown ήταν σοβαρότερος από τις αρχικές προβλέψεις», εκτιμώντας πως «οι προβλέψεις αυτές αποτελούν μια ισχυρή φωτογραφία τού γιατί χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης, Next Generetion Eu, για να βοηθήσουμε την οικονομία». Η Ιταλία κατέγραψε ήδη ύφεση 5,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται ακόμη και ο διπλασιασμός της ύφεσης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας Bankitalia προειδοποίησε ότι «πάνω από το εν τρίτον των ιταλικών νοικοκυριών έχουν αποταμιευτικά αποθέματα που δεν φτάνουν τους τρεις μήνες για να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς άλλα έσοδα». Το 40% καταφέρνει με δυσκολία να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο, το 30% δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές.

Ισπανία: Επέκταση της «κοινωνικής ασπίδας»

Η Ισπανία θα καταγράψει φέτος τη δεύτερη υψηλότερη ύφεση στην Ευρώπη, που θα φτάσει στο 10,6%, για να την ξεπεράσει μόνο η Ιταλία, που θα καταρρεύσει με βουτιά 11,2%, και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την ύφεση στη Γαλλία, στο 10,6%, ύφεση κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν (για 8,7%). Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ύφεση στην Ισπανία θα φτάσει φέτος στο 12,8% και ο ΟΟΣΑ στο 11,1%, που αποτελούν τις χειρότερες εκτιμήσεις για την πορεία της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ συμφωνούν ότι η πορεία του τουρισμού θα είναι χειρότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις εξαιτίας των λίγων πτήσεων.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε με τη διεύρυνση της «κοινωνικής ασπίδας» προστασίας των ευάλωτων στρωμάτων στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν, διευρύνοντας έως τον Σεπτέμβριο την απαγόρευση διακοπής των κοινωφελών υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η παράταση της ισχύος των συμβολαίων ενοικίασης και το πάγωμα των υπαρχόντων συμβολαίων ενοικίασης για άλλο ένα εξάμηνο, για να αποφευχθούν αυθαίρετες αυξήσεις ενοικίων, όπως και η απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας και των κατασχέσεων για άλλα δάνεια. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, η «κοινωνική ασπίδα» προστάτευσε άμεσα από τις τράπεζες σχεδόν 227.000 νοικοκυριά.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και οι υπουργοί τού Unidas Podemos έχουν ζητήσει από τον Σάντσεθ και την κυβέρνηση την παράταση όλων των μέτρων της «κοινωνικής ασπίδας» έως τις αρχές του 2021.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πολιτική αντιπαράθεση εξαιτίας των επικείμενων εκλογών την Κυριακή στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων, με το Λαϊκό Κόμμα να μειώνει την επιρροή του στη δεξιοκρατούμενη Γαλικία και την Αριστερά του Unidas Podemos και του ΕΗ Bildu με τους Σοσιαλιστές του PSE να μπορούν να διασφαλίσουν την πρώτη προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία στη Χώρα των Βάσκων, παρ' όλο που οι Βάσκοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τη δεξιά κυβέρνηση του PNV.

Πορτογαλία: Ύφεση 9,8%, βουτιά του τουρισμού

Η Πορτογαλία θα οδηγηθεί σε ύφεση 9,8% του ΑΕΠ το 2020, προειδοποίησε η Κομισιόν, μειώνοντας τις εαρινές εκτιμήσεις της για ύφεση 6,8% και αυτές της κυβέρνησης της Λισσαβώνας για ύφεση 6,9% για το ίδιο διάστημα. Αίσθηση προκάλεσε στη Λισσαβώνα το γεγονός ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επί το χείριστον πρόβλεψη στην Ευρώπη για την πορτογαλική οικονομία. Η Κομισιόν αναμένει ανάκαμψη 6% για το 2021, οριακά πάνω από το 5,8% των εαρινών προβλέψεων και πάνω από το 4,3% των προβλέψεων της κυβέρνησης της Λισσαβώνας.

Η επιδείνωση των προβλέψεων της Κομισιόν οφείλεται κυρίως στη μεγάλη κρίση των αερομεταφορών και του ξενοδοχειακού και τουριστικού τομέα, που θα ανακάμψουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση από τις προηγούμενες προβλέψεις. Για την Κομισιόν, το γεγονός ότι «η Βρετανία απέκλεισε την Πορτογαλία από τη λίστα των τουριστικών τοποθεσιών» θέτοντας καραντίνα 14 ημερών στους πολίτες της μετά την επιστροφή τους από την Πορτογαλία αποτέλεσε «στρατηγικά αρνητική συνέπεια» για τον πορτογαλικό τουριστικό τομέα. Το προηγούμενο έτος επισκέφθηκαν την Πορτογαλία περισσότεροι από 9 εκατ. Βρετανοί τουρίστες. «Το ότι η Πορτογαλία έμεινε έξω (από τους τουριστικούς προορισμούς ορισμένων χωρών) αποτέλεσε ατομική βόμβα για την οικονομία του Αλγκάρβε» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων του γνωστού θέρετρου, στο οποίο η ανεργία έχει εκτιναχθεί ήδη κατά 200%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL