Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Ψησταριά για πιστολέρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΟΣΜΟΣ / Ψησταριά για πιστολέρο

Η πόλη ονομάζεται Rifle (Τουφέκι). Το εστιατόριο Shooters Grill (Ψησταριά των Πιστολάδων). Το κατάστημα σερβίρει μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλες λιχουδιές της Άγριας Δύσης, με μπόλικο πατριωτισμό και σάλτσες... ελευθερίας. Αφεντικό είναι η Λόρεν Μπόμπερτ, μητέρα τεσσάρων παιδιών. Έχει μονίμως δεμένο στον μηρό της ένα πιστόλι. Επιδεικτικά, όπως και όλες οι καλλίγραμμες σερβιτόρες του μαγαζιού.

Γεννημένη στη Φλόριντα το 1986, η Λόρεν εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στο Κολοράντο όταν ήταν 12 ετών. Λέει ότι μεγάλωσε στη φτώχεια, ότι οι γονείς της ζούσαν με επιδόματα και ψήφιζαν Δημοκρατικούς. Δούλεψε σε φαστ φουντ, παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια και δηλώνει «αυτοδίδακτη συντηρητική Ρεπουμπλικανή» που θέλει «λιγότερο κράτος».

Όταν απολύθηκε ο άντρας της πριν από επτά χρόνια, άνοιξαν αυτό το εστιατόριο και από τότε τα πράγματα πάνε καλά, πολύ καλά. Και πάνε ακόμα καλύτερα από τότε που η Λόρεν αποφάσισε να μπει στην πολιτική αντλώντας διδάγματα από το Κόμμα του Τσαγιού, που σηματοδότησε την ακροδεξιά στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άνοιξε τον δρόμο για τον τραμπισμό.

Η Λόρεν Μπόμπερτ έφτιαξε... όνομα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τα έβαλε με τον τότε υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’Ρουρκ, ο οποίος προηγουμένως τα είχε βάλει με το λόμπι της οπλοκατοχής και ήθελε λιγότερο βαρύ οπλισμό στα σπίτια των Αμερικανών μέσω ενός προγράμματος για την επαναγορά τουφεκιών στρατιωτικού τύπου. «Διάβολε, όχι, δεν πρόκειται να πάρεις τα όπλα μας» του φώναξε η Μπόμπερτ σε μια συγκέντρωση στο Ντένβερ και αυτό ήταν. Μέσα σε λίγες ώρες εξασφάλισε εμφανίσεις στο κανάλι Fox News και άλλα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης.

Και ενώ ο Ο’Ρουρκ έβγαινε από την κούρσα των Δημοκρατικών, έμπαινε η Μπόμπερτ στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τη βουλευτική έδρα στην τρίτη Περιφέρεια του Κολοράντο με ισχυρά ακροδεξιά διαπιστευτήρια. Επανήλθε δυναμικά στη δημοσιότητα τον Μάιο, όταν άνοιξε το εστιατόριό της αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία που είχε αποφασίσει ο κυβερνήτης της πολιτείας. Ήταν τότε που ο Τραμπ έδινε το σύνθημα στους Αμερικανούς να αψηφήσουν την καραντίνα και να πολεμήσουν την «τυραννία» των κυβερνητών που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η νεοφώτιστη πολιτικός θριάμβευσε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών που έγιναν αυτή την εβδομάδα. Η Μπόμπερτ με 54,6% (58.169 ψήφοι) κέρδισε τον βετεράνο, πέντε φορές εκλεγμένο βουλευτή Σκοτ Τίπτον (45,4% και 48.408 ψήφοι). Από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ πανηγύρισε για τη «μεγάλη νίκη» αναπαράγοντας το προεκλογικό μήνυμα της Μπόμπερτ, που φορώντας το πιστόλι διατυμπανίζει: «Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να γίνουν δυνατοί άντρες! Αρνούμαι να στείλω τα παιδιά μου σε ένα σοσιαλιστικό έθνος. Κίνητρό μου η ελευθερία τους! Όποιος απειλήσει την ελευθερία των Αμερικανών θα λογοδοτήσει σε εμένα!».

Δεν πρόκειται για κλασικές προεκλογικές υπερβολές προς άγραν ψήφων. Πρόκειται για ανοιχτές απειλές. Στις εσωκομματικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικάνων χάνουν διαρκώς έδαφος οι μετριοπαθείς και κερδίζουν οι κήρυκες του τραμπισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Στην επινίκια ομιλία της η πιστολέρο υποψήφια δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «όλους τους παλαβούς αριστερούς που προσπαθούν τόσο σκληρά να καταστρέψουν τη χώρα μας». Στις εκλογές για το Κογκρέσο η 34χρονη Μπόμπερτ θα αναμετρηθεί με την 70χρονη υποψήφια των Δημοκρατικών, την κοινωνιολόγο Νταϊάν Μιτς Μπους, που υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη δημόσια Παιδεία.

Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν -μέσα στην ευφορία των μαζικών αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τους λευκούς αστυνομικούς- ότι θα είναι εύκολη υπόθεση η κατανίκηση του τραμπισμού. Όσοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερη Αμερική από την Αμερική του Τραμπ ενδέχεται να διαψευστούν οικτρά. Η ακροδεξιά ψησταριά δουλεύει υπερωρίες...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL