Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Πάγωσε" η παράνομη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάγωσε" η παράνομη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου βρέθηκε χθες μπροστά σε ένα διεθνές τείχος και δεν τόλμησε να ανακοινώσει την παράνομη προσάρτηση του 30% της Δυτικής  Όχθης, αφού φαίνεται ότι δεν πήρε το πράσινο φως από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες Παλαιστίνιοι με σημαίες πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων της Δυτικής  Όχθης, όπως της Ραμάλα και της Ιεριχούς, και αυτών της Λωρίδας της Γάζας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της επιθετικής πολιτικής του Νετανιάχου προειδοποιώντας ότι η προσάρτηση αποτελεί «κήρυξη πολέμου κατά της Παλαιστίνης». Η Χαμάς, από την πλευρά της, έριξε τουλάχιστον 20 ρουκέτες στη θάλασσα το βράδυ της Τρίτης για να κάνει μια προειδοποιητική επίδειξη δύναμης.

"Θερίζει" ο κορωνοϊός

Ο Μπ. Νετανιάχου θα πρέπει να λογαριαστεί παράλληλα και με τον κορωνοϊό, διότι, διατηρώντας την πολιτική ένταση στα ύψη, η διασπορά του κορωνοϊού έχει φθάσει σε επίπεδα - ρεκόρ και στις δύο πλευρές, με το Ισραήλ να καταγράφει 859 κρούσματα σε μια ημέρα, ενώ η παρουσία 280 κρουσμάτων σε μία ημέρα ανάγκασε την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσει σε πενθήμερο lockdown της Δ.  Όχθης.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπογράμμισε χθες το απόγευμα ότι ο Μπ. Νετανιάχου συνεχίζει τις συζητήσεις του με την αμερικανική κυβέρνηση για την πιθανή προσάρτηση τμήματος της Δ.  Όχθης, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζήτησε το θέμα της προσάρτησης με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μ.-Μπ. Σαμπάτ.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επιπλέον συζητήσεις» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι παραμένουν ισχυρές οι διενέξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής με το κόμμα Μπλε - Άσπρο.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ο Μπ. Νετανιάχου ξέρει ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζ. Μπάιντεν είναι αντίθετος στην προσάρτηση, γεγονός που ενδέχεται να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση που ο Τραμπ αποδειχθεί Πρόεδρος μιας… θητείας, ενώ η «διπλωματική Ιντιφάντα» των Παλαιστινίων οδήγησε τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τις αδέσμευτες χώρες, πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες να ταχθούν κατά της προσάρτησης.

Τέσσερις εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή ζήτησαν με επιστολή τους από τον Πρόεδρο Τραμπ όχι μόνο να αποτρέψει την προσάρτηση, αλλά και να υιοθετήσει μέτρα κατά του Ισραήλ ακυρώνοντας τη χρηματοδότηση σχεδίων 3,8 δισ. δολαρίων για διάφορους τομείς, από τον στρατιωτικό έως τον ανθρωπιστικό.

Αντίθετος ο Μπ. Τζόνσον

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής  Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και θα ήταν ακόμη και «αντίθετη» με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της ισραηλινής εφημερίδας "Yediot Ahronot".

Οι απεσταλμένοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι η προσάρτηση θα έχει «αρνητική επίδραση για τη θέση του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα». Κατά της προσάρτησης τάχθηκε χθες και το γερμανικό Κοινοβούλιο, που απέφυγε όμως να ζητήσει από την κυβέρνηση Μέρκελ μέτρα κατά του Ισραήλ.

Διεθνής Αμνηστία: Σεβασμός στους Παλαιστίνιους

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η «παράνομη προσάρτηση» προωθεί τον «νόμο της ζούγκλας» και πρέπει να σταματήσει καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων».

Περίπου 40 γυναίκες της διεθνούς πολιτικής σκηνής υπογράμμισαν ότι η προσάρτηση «δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση». Το κείμενο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων η πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κρισιάν Τομπιρά, η Ιρανή δικηγόρος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί και η πρώην υπουργός της Νότιας Αφρικής Μπάρμπαρα Χόγκαν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL