Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός, μια δύσκολη εξίσωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός, μια δύσκολη εξίσωση

Τα σύνορά της ετοιμάζεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή  Ένωση, αλλά η πανδημία αφήνει έκθετα μέτρα και πολιτικές που πάρθηκαν και εφαρμόζονται για την άμβλυνση των συνεπειών της. Οι άνευ προηγουμένου αυστηροί περιορισμοί δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τιθασεύσουν την απειλή.

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 188 χώρες και πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς. Κρούσματα και θάνατοι παραμένουν σε ανοδική τροχιά σε Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Κολομβία, ενώ η Ευρώπη ζει υπό τον ορατό κίνδυνο ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Όμως, δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος που εντείνονται η αβεβαιότητα και η ανησυχία. Ο ιός επανακάμπτει σε πολλά σημεία της υφηλίου, ενώ παράλληλα οι πρωτοφανείς συνέπειες του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας τρομάζουν.

Όλο και μεγαλύτερο μέρος της παραδοσιακής οικονομίας εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά και οι εργαζόμενοι καθίστανται το «αναλώσιμο» στοιχείο του συστήματος, ενώ η πίεση για επανεκκίνηση της οικονομίας ωθεί επιχειρηματίες και κυβερνήσεις σε παλιές δοκιμασμένες “συνταγές".

Παλιές “συνταγές"

Ένας από τους κλάδους που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα ήταν οι αερομεταφορές. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κατέφυγαν στην ασφαλή λύση της κρατικής στήριξης και διάσωσης, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν θεωρείται αρκετό.

Μετά την British Airways, ο κύβος των μαζικών απολύσεων ερρίφθη χθες και για την Air France. Η εταιρεία θα «περικόψει» περισσότερες από 7.500 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022 (από ένα σύνολο περίπου 41.000), εκ των οποίων οι 6.560 θα αφορούν την ίδια και περισσότερες από 1.000 τη θυγατρική της, τη Hop! Στο πλάνο υπάρχουν η εθελούσια έξοδος, αλλά και οι «αναγκαστικές αποχωρήσεις»...

Στη Βρετανία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, βλέποντας να γκρεμίζεται το απατηλό όνειρο του Brexit που θα ανανέωνε την αίγλη της χώρας και θα αναβίωνε την πάλαι ποτέ βρετανική ισχύ, στρέφεται αναγκαστικά στην πολιτική του New Deal της δεκαετίας του 1930 για να σώσει την υπό κατάρρευση οικονομία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέπτυξε το όραμά του για την έξοδο από την ύφεση με ένα σχέδιο 5 δισεκατομμυρίων λιρών για επενδύσεις σε έργα υποδομών. «Δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά πιστεύω ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την οικονομία της αγοράς» είπε σε χθεσινή ομιλία του στο Ντάντλι της κεντρικής Αγγλίας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, στο οποίο περιλαμβάνεται μόνο μία εβδομάδα μέτρων του lockdown, το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, για πρώτη φορά από το 1979 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ιστορική κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας κατά 10% το 2020. Τη στιγμή που το χρέος της χώρας έχει πλέον ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ, το θέμα της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της οικονομίας γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ.

Επιστροφή μέτρων

Ούτε βέβαια στο θέμα του ελέγχου του επιδημικού κύματος τα πράγματα είναι καλύτερα για τη Βρετανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στο Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας λόγω έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ το ποσοστό νέων μολύνσεων στην πόλη είναι πολύ υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη και τα οποία επαναλειτούργησαν στα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να κλείσουν εκ νέου από σήμερα και τα σχολεία από αύριο.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά εκτός ελέγχου με τα 42.000 κρούσματα της προχθεσινής ημέρας να προστίθενται στα σχεδόν 2,6 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα. Η πλειονότητά τους εντοπίζεται στις νότιες και δυτικές πολιτείες. Το Λος  Άντζελες κατέγραψε προχθές «ανησυχητικό» ρεκόρ νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες με 2.903 νέες μολύνσεις.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία μπορεί σύντομα να κατακλυστούν από ασθενείς με Covid-19 ενώ αρκετές πολιτείες αναστέλλουν τα σχέδιά τους για επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Το Λος Άντζελες και οι γειτονικές κομητείες έχουν γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας καθώς τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία παρά την αυστηρή εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους.

Στην Αυστραλία οι αρχές έδωσαν εντολή χθες να επιβληθεί lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα θα αφορούν περίπου 320.000 ανθρώπους, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Νέα απειλή

Την ίδια ώρα, όπως πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, η τρέχουσα κρίση ίσως δεν είναι παρά η αρχή μιας εποχής μεγάλων κινδύνων για την δημόσια υγεία καθώς η εξάπλωση νέων παθογόνων στοιχείων μπορεί να απειλήσει στο άμεσο μέλλον μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι «θα διαβάσει προσεκτικά» την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας ακόμη πανδημίας. Ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η επιφυλακή για τη γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS, Κινέζοι ερευνητές εντόπισαν στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων στην Κίνα ο οποίος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι ικανά να προκαλέσουν πανδημία στο μέλλον.

Το στέλεχος ονομάσθηκε G4 και είναι γενετικός απόγονος του στελέχους H1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009. “Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα ως προς την ικανότητα προσβολής ανθρώπων» προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL