Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Σε πανικό ο Μακρόν μετά τις κάλπες της Κυριακής - Ο "βασιλιάς Πρόεδρος" με 15 δισ. και "οικολογικό δημοψήφισμα" ξεπλένει την ήττα * Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς Φιγιόν / Σάρωσαν στις δημοτικές εκλογές Πράσινοι, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε πανικό ο Μακρόν μετά τις κάλπες της Κυριακής - Ο "βασιλιάς Πρόεδρος" με 15 δισ. και "οικολογικό δημοψήφισμα" ξεπλένει την ήττα * Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς Φιγιόν / Σάρωσαν στις δημοτικές εκλογές Πράσινοι, Κομμουνιστές και Σοσιαλιστές

Ο «βασιλιάς Πρόεδρος» της Γαλλίας, λίγες ώρες μετά το ράπισμα που δέχθηκε από τους υπηκόους του, που εξέλεξαν έναν όχλο Πράσινων, Αριστερών, Σοσιαλιστών και κάθε λογής περίεργων για δημάρχους, από τις μεγάλες πόλεις έως τις πιο απρόσιτες γωνίες του... βασιλείου, αποφάσισε να ρίξει 15 δισ.... λουδοβίκεια στη μάχη για την οικολογική μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας ή καλύτερα για το εκλογικό του προφίλ.

Ο Εμ. Μακρόν υποσχέθηκε μάλιστα και δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος για θέματα που αφορούν το κλίμα, εάν το επιστρέψει το Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως θα υιοθετήσει πολλές από τις 149 προτάσεις του κληρωτού 150μελούς Συμβουλίου των Πολιτών για το Κλίμα (CCC), όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το CCC στο Προεδρικό Μέγαρο. Με πιο απλά λόγια, ο Μακρόν, υποσχόμενος δημοψήφισμα, θεσμό από τα ιερά και τα όσια της «επαναστατικής Γαλλίας», φαίνεται ότι ξεκίνησε ήδη την προεκλογική εκστρατεία για να κερδίσει τη δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι υποσχέσεις για το κλίμα δίνουν και παίρνουν, τα τελευταία χρόνια. Το ξέρει και ο Μακρόν, που απέρριψε το αίτημα του CCC για έναν «οικοκτόνο νόμο», που θα τιμωρούσε με φυλάκιση και πρόστιμα έως 10 εκατ. όποιον προκαλεί σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, και, ακόμη χειρότερα, απέρριψε την πρόταση για «οικολογικό φόρο» 4% στα μερίσματα για να βρεθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας πράσινης πολιτικής. «Θα αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις» αναφώνησε το πρώην golden boy και σήμερα ανώτατος άρχων της Γαλλίας, πριν αναχωρήσει για να συναντήσει στο Βερολίνο την καγκελάριο Μέρκελ για να συζητήσουν για τη γερμανική προεδρία, το κλίμα, το μεταναστευτικό και το σύγχρονο... εμπόριο την εποχή της πανδημίας.

Η καταδίκη του ζεύγους Φιγιόν

Η κίνηση του Γάλλου Προέδρου είχε χθες κάτι το γκροτέσκο, γιατί η οικολογική στροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έφτασε μόνο μετά την κατατρόπωσή του στις δημοτικές εκλογές, αλλά συνέπεσε και με την ανακοίνωση της καταδίκης σε πενταετή φυλάκιση του Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας του δεξιού Σαρκοζί και πρώην μεγάλου διεκδικητή των Ηλυσίων Πεδίων στις εκλογές του 2017.

Ο Φρ. Φιγιόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή, σε πρόστιμο 375.000 ευρώ και απώλεια του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μία δεκατία, ενώ η σύζυγός του καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή, πρόστιμο 375.000 ευρώ και δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενός τους, Μαρκ Ζουλό, πρώην αναπληρωματικός του Φιγιόν στην Περιφέρεια Σαρτ, καταδικάστηκαν να επιστρέψουν στο γαλλικό Κοινοβούλιο πάνω από 1 εκατ. Ο Φιγιόν καταδικάστηκε γιατί είχε καταβάλει στη γεννημένη στη Βρετανία σύζυγό του Πενέλοπι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την... πλασματική εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του.

Ο Εμ. Μακρόν, όμως, δέχτηκε και ένα δεύτερο ράπισμα με την πανηγυρική επανεκλογή του πρωθυπουργού Φιλίπ στη Χάβρη με 58,8%, που φαίνεται ότι ανέτρεψε τα σχέδια του Προέδρου για απομάκρυνσή του και άμεσο ανασχηματισμό. Κάτι που θα είναι αρκετά δύσκολο από τη στιγμή που το 55% των Γάλλων προτιμά να παραμείνει ο Φιλίπ στη θέση του.

Νίκη της Οικολογίας και της Αριστεράς

Οι γαλλικές προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις κατάφεραν μια μεγάλη νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε 4.820 δήμους, από τις οποίες όμως βγήκε τραυματισμένη η δημοκρατία γιατί ο κορωνοϊός... κέρδισε στις κάλπες, με την αποχή να φθάνει το 60%, από το 54,5% του πρώτου γύρου.

H Αν Ινταλγκό επανεξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος του Παρισιού με περίπου το 50%, ενώ η δεξιά Ντατί των Les Républicains περιορίστηκε στο 32% και η Μπιζόν, που στηρίχτηκε από τη La République en Marche του Μακρόν, πήρε μόλις το 16%. Η Σοσιαλίστρια Ινταλγκό, κόρη πολιτικών εξόριστων από την Ισπανία του Φράνκο, κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία έχοντας τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF).

Οι Πράσινοι, με την επωνυμία Ευρώπη - Οικολόγοι - Πράσινοι (EELV), κατάφεραν να κερδίσουν σειρά μεγάλων και μεσαίων δήμων, όπως της Λυών, του Στρασβούργου, του Μπορντό, της Μπριανσόν, του Ποτιέρς και του Ανεσί, έστω και για 27 ψήφους. Το γεγονός ότι οι Πράσινοι συμμάχησαν σχεδόν παντού με τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά στον δεύτερο γύρο τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στην πλειοψηφία πολλών περισσότερων δήμων από αυτούς όπου κατάφεραν να εκλέξουν τον δήμαρχο, ξεκινώντας από το Παρίσι που στήριξαν την Ινταλγκό.

Η Λυών, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας, θα έχει δήμαρχο τον Πράσινο Ντουκέτ, που κατάφερε να κερδίσει τον πρώην Σοσιαλιστή ιστορικό δήμαρχο Κολόμπ, του πρώην υπουργού Εσωτερικών του Μακρόν και από τους ιδρυτές του κόμματος του Γάλλου Προέδρου.

Στο Μπορντό, ο οικολόγος Ουμίκ κέρδισε με το 46,8% τον δεξιό απερχόμενο δήμαρχο Φλοριάν, που πήρε 43,2%, ενώ ο Νοτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) πήρε 10%.

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) κατάφερε να αναδειχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των εκλογών, με αποτέλεσμα να ελέγχει πάνω από 100 δήμους σε πόλεις με περισσότερους από 3.500 κατοίκους χάρις στα αναγνωρισμένα από τις τοπικές κοινωνίες στελέχη του και την ανοιχτή πολιτική των συμμαχιών του, ενώ είχε βάλει στόχο του την εκλογή 67 δήμων με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Ο γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ Φαμπιάν Ρουσέλ υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα μήνυμα για να συνεχιστεί η δυναμική συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικούς και πολλούς δήμους και στον δεύτερο γύρο. «Οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και οι πολίτες έχουν δημιουργήσει μια δυναμική» τόνισε ο Ρουσέλ από τις οθόνες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης France2. «Αποτελεί ένα μήνυμα για το μέλλον» τόνισε ικανοποιημένος, γιατί «είναι η πρώτη φορά από το 2001 που οι Κομμουνιστές σταμάτησαν τη μείωση της εκλογικής τους δύναμης στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Για τον Φ. Ρουσέλ, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Γαλλικού ΚΚ "καλούνται σήμερα να δώσουν τη μάχη για να διασφαλίσουν σε τοπικό επίπεδο τις δημόσιες υπηρεσίες, να δώσουν οικολογικές απαντήσεις, να σεβαστούν τη βιοποικιλότητα και να καταπολεμήσουν τις ανισότητες».

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση Rassemblement National της Μαρί Λεπέν κατάφερε μια σημαντική νίκη, με τον Αλιό, τον πρώην σύντροφο της Λεπέν, να εκλέγεται με το 52,7% στο Περπινιάν, δίπλα στα σύνορα με την Ισπανία, με αποτέλεσμα η γαλλική Ακροδεξιά να ελέγχει για πρώτη φορά έναν δήμο με περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους. Το κόμμα της Λεπέν κατάφερε πάντως να επανεκλέξει 7 από τους 12 δημάρχους που είχε στον πρώτο γύρο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL