Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Η "άνοιξη της Μασσαλίας" και όχι μόνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Η "άνοιξη της Μασσαλίας" και όχι μόνο...

Δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, εξ αναβολής λόγω της πανδημίας, και όλα δείχνουν ότι η βραδιά κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι για την προεδρική πλειοψηφία, ενώ αναμένονται καλά αποτελέσματα για τα κόμματα της Αριστεράς και τους Οικολόγους. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, για το Παρίσι, ήδη η υποψήφια του Προέδρου Μακρόν, πρώην υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζέν δηλώνει από τώρα ότι σκέφτεται τις εκλογές του... 2026! Τόσο σίγουρη φαίνεται η επανεκλογή της νυν δημάρχου, σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Μισέλ Ριμπιρολά, της 63χρονης οικολόγου, γιατρού, υποψήφιας της Αριστεράς, που έχει πολλές πιθανότητες να σπάσει την 25χρονη μονοκρατορία της Δεξιάς στη Μασσαλία, τη δεύτερη πόλη της χώρας. Ο συνδυασμός της, “Άνοιξη της Μασσαλίας”, ήλθε πρώτος με μικρή διαφορά (23,44% έναντι 22,32% του δεξιού υποψηφίου) και έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει, καθώς έχουν σπεύσει να τη στηρίξουν σοσιαλιστές, οικολόγοι και κομμουνιστές, και μάλιστα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο επικεφαλής των κομμάτων, καθώς το διακύβευμα είναι υπερτοπικό. Αν η Ριμπιρολά επικρατήσει, θα καταγράψει μια εμβληματική νίκη σε μια πόλη που η δεξιά διαχείριση αφήνει καταχρεωμένη (2 δισ. χρέος), με τεράστια κρίση στέγης και βουνό προβλημάτων...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στη Λιλ, η περίπτωση της, από το 2001 δημάρχου και πρώην υπουργού, Μαρτίν Ομπρί (κόρης του Ζακ Ντελόρ), η οποία αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη απέναντι στον εκπρόσωπο των Πρασίνων Στεφάν Μπαλί - και αυτό παρά το γεγονός ότι οι οικολόγοι τη στηρίζουν στον δημαρχιακό θώκο εδώ και είκοσι χρόνια! Αν τελικά επικρατήσει ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Μπαλί, θα πρόκειται για έκπληξη πρώτου μεγέθους. Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, σήμερα το βράδυ στη Λιλ θα υπάρξει θρίλερ...

Στο Στρασβούργο, η Ζαν Μπαρσετζιάν, επικεφαλής της παράταξης “Το Στρασβούργο της οικολογίας και των πολιτών”, που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο, με σχεδόν 28%, αντιμετωπίζει την παλαίμαχο Κατρίν Τροτμάν, που πήρε περίπου 20%. Η αποτυχία συνεννόησης των δύο υποψηφίων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στον υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας Αλέν Φοντανέλ, καθώς στο δεξιό στρατόπεδο υπήρξαν τελικά συμμαχίες. Ο Φοντανέλ (20% στον πρώτο γύρο) τα βρήκε τελικά με τον υποψήφιο των δεξιών Ρεπουμπλικανών, που πήρε 18%, ανατρέποντας έτσι τα δεδομένα του δεύτερου γύρου, σε μια αμφίρροπη αντιπαράθεση Δεξιάς - Αριστεράς για την πόλη που φιλοξενεί την Ευρωβουλή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και σειρά διεθνών οργανισμών.

Καλό νέο είναι επίσης και το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, παρά το κύμα λαϊκισμού, δεν θα σαρώσει η Ακροδεξιά της Λεπέν στις κοινότητες. Το κόμμα της γενικά, αν και διατήρησε τις θέσεις του στον πρώτο γύρο στους δήμους, υποχώρησε, σε επίπεδο ποσοστών, σε σχέση με το 2014, με αποτέλεσμα την απώλεια δημοτικών συμβούλων και τον περιορισμό της παρουσίας του σε δήμους και κοινότητες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL