Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Έξαρση του κορωνοϊού και τοπικά lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξαρση του κορωνοϊού και τοπικά lockdown

Δύο 24ωρα μετά τη δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού όχι μόνον δεν παρουσιάζει ύφεση αλλά, αντίθετα, επιταχύνεται, ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων εντείνεται σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνοντας την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Η εστία μόλυνσης που εντοπίστηκε τα περασμένα 24ωρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, αλλά και η πρόδηλη ανησυχία των υπευθύνων του ινστιτούτου μολυσματικών ασθενειών «Ρόμπερτ Κοχ», δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

Η εικόνα της πραγμάτων παγκοσμίως φαίνεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώνει την προειδοποίηση του ΠΟΥ. Γερμανία και Ιταλία κινδυνεύουν άμεσα από δεύτερο κύμα μολύνσεων, στη Σουηδία, τη χώρα όπου δεν επιβλήθηκε ποτέ lockdown, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 5.000, στη Ρωσία τα κρούσματα πλησιάζουν τις 600.000 (599.705), ενώ στην Ινδία καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο 312 θάνατοι από Covid-19 και 14.933 νέα κρούσματα.

Τοπικό lockdown

«Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί πρέπει να αρθούν» προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του ινστιτούτου "Ρόμπερτ Κοχ", Λόταρ Βίλερ. Η εστία μόλυνσης στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί την τελευταία μιας σειράς τοπικών εξάρσεων, εξαιτίας των οποίων ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει αυξηθεί στο 2,76.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας επέβαλε χθες εκ νέου, μέχρι και τις 30 Ιουνίου, τα περιοριστικά μέτρα του περασμένου Μαρτίου στην περιοχή Γκίτερσλοχ όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα διαπιστωθεί περισσότερα από 1.500 κρούσματα Covid-19.

Στο πλαίσιο του τοπικού lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Άρμιν Λάσετ, απαγορεύεται η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις. Οι κοινωνικές επαφές περιορίζονται στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Δεύτερο κύμα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο «Τένιες» όπου ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα. Κινητές μονάδες υγειονομικών υπαλλήλων συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας διενεργούν μαζικά τεστ και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στην Ιταλία, οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος μολύνσεων καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την κατάσταση επαγρύπνησης διαδέχθηκαν η χαλάρωση και η μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στη Λομβαρδία, επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφηκαν τη Δευτέρα 143 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών. Μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα έχουν πεθάνει 34.657 άνθρωποι από τον κορωνοϊό.

Σύντομα το εμβόλιο;

Πάντως, τα νέα από το μέτωπο των προσπαθειών για την ανάπτυξη και παραγωγή σε μαζική κλίμακα ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι καλά. Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA ανακοίνωσε ότι αναμένει την έγκριση των αρχών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει μαζί με τη βρετανική GlaxoSmithKline Plc από το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, συντομότερα, δηλαδή, από το αναμενόμενο.

Από την πλευρά της, η βρετανο-σουηδική πολυεθνική AstraZeneca ανακοίνωσε πως η δοκιμή σε χοίρους του δικού της πειραματικού εμβολίου έδειξε ότι δύο δόσεις προκαλούν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων απ' ό,τι μία. Η σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι η χορήγηση μιας αρχικής πρώτης δόσης την οποία ακολούθησε μια ενισχυτική δεύτερη δόση προκάλεσε ισχυρότερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απ' ό,τι μία μόνον δόση.

«Πανδημία» ανισοτήτων

Η πανδημία ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σχέση των πιο ευάλωτων ανθρώπων, των φτωχών, των κοριτσιών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με το εκπαιδευτικό σύστημα δυσκολεύοντας ή ακόμη και αποκλείοντας την πρόσβασή τους στο ανεκτίμητης αξίας αυτό κοινωνικό αγαθό, αναφέρεται στην ετήσια παγκόσμια έκθεσή της Unesco για την παιδεία που παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με το κείμενο, για κάθε 100 μαθητές από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής που εισέρχονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντιστοιχούν μόλις 18 από τις φτωχές και λιγότερο αναπτυγμένες που το κατορθώνουν αυτό. Σε τουλάχιστον 20 χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, ουσιαστικά κανένα φτωχό κορίτσι από την επαρχία δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL