Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Μια διαφορετική τουριστική σεζόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια διαφορετική τουριστική σεζόν

Όποιος είχε τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Ιουνίου να ανέβει στην Ακρόπολη ή να περιπλανηθεί στην Κνωσό και δεν το έκανε έχασε μια μοναδική ευκαιρία. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά ποτέ δεν ήταν τόσο άδειοι από επισκέπτες και τόσο μαγικοί οι αρχαιολογικοί χώροι. Όταν ανέβηκα μια Κυριακή μέσα στον Μάιο στον Ιερό Βράχο νόμισα πως ότι οι μόνες που μου έκαναν παρέα ήταν η θεά Αθηνά και οι ιέρειες της. Ακριβώς την ίδια μαγική αίσθηση μου περιέγραψε μια συνάδελφος που πήγε τις προάλλες στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, ενώ κάτι ανάλογο απέπνεαν και τα βίντεο που είδα από την Πομπηία και την Αλάμπρα.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα τα σύνορα στην Ευρώπη ήταν κλειστά και οι δυνάμει τουρίστες στα σπίτια τους. Στην καταστροφή που υπέστησαν πανευρωπαϊκά οι επαγγελματίες του τουρισμού, αυτοί οι υπέροχα άδειοι αρχαιολογικοί χώροι για τους ντόπιους ήταν μία από τις λίγες παράπλευρες ωφέλειες.

Και μετά βγήκε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να άρει την ταξιδιωτική οδηγία του για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Μια σεζόν που δεν θα μοιάζει καθόλου με την περσινή, καθώς στην καλύτερη περίπτωση ο τζίρος του διεθνούς τουρισμού αναμένεται να φτάσει φέτος στο 30% του 2019. Υπάρχουν και τα χειρότερα σενάρια στην περίπτωση που έρθει γρήγορα το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού - και πιο επικίνδυνο από το πρώτο. Οι ρεαλιστές του κλάδου υπολογίζουν ότι ο διεθνής τουρισμός θα επανέλθει στα περσινά επίπεδα την άνοιξη του 2023. Κι όποιος αντέξει.

Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός για το ποια χώρα θα καταφέρει να κερδίσει εκείνους τους τολμηρούς που θα αποφασίσουν να κάνουν φέτος διακοπές εκτός συνόρων. Εκτός αυτού του ανταγωνισμού μένει η Τουρκία, για την οποία οι Γερμανοί παρέτειναν την ταξιδιωτική οδηγία μέχρι τις 31 Αυγούστου. Στέλνοντας το σήμα και στους άλλους Ευρωπαίους ότι το Μπόντρουμ και η Αττάλεια δεν είναι και τόσο ασφαλείς πόλεις υγειονομικά. Οπότε, μόνο οι πολύ τολμηροί θα έχουν φέτος την ευκαιρία να δουν πριβέ την Έφεσο. Χαλάλι τους. Κι αλίμονο στους Τούρκους εργαζόμενους στον τουρισμό, που φαίνεται ότι θα κλάψουν περισσότερο από τους άλλους.

Το «πείραμα» της Μαγιόρκας

Τα καλοκαίρια στη Μαγιόρκα δύσκολα ακούς ισπανικά. Το νησί πλημμυρίζει Άγγλους και Γερμανούς. Ωστόσο, φέτος οι ντόπιοι είναι μουδιασμένοι. Φοβούνται την εισαγωγή κρουσμάτων, φοβούνται και την οικονομική ασφυξία. Ξεκίνησαν, λοιπόν, τη Δευτέρα ένα πείραμα. Άνοιξαν τη Μαγιόρκα σε 12.000 Γερμανούς τουρίστες για να ελέγξουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Κι αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξει όλη η Ισπανία.

Το δράμα των νήσων Πι Πι

Αυτά τα έξι μαγικά νησάκια στη θάλασσα του Ανταμάν στη νότια Ταϊλάνδη ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό εδώ και τριάντα χρόνια. Προσφέρουν παρθένα φύση και κλάμπινγκ, πολυτελείς διακοπές ή αγαπημένα σκηνικά για ξεχασμένους χίπιδες. Φέτος, η σεζόν τους τελείωσε απότομα εξαιτίας του κορωνοϊού - και είναι αμφίβολο εάν τον χειμώνα θα ξεκινήσει. Όπως και όλοι οι... εξωτικοί τουριστικοί προορισμοί.

Η Αλάμπρα πριβέ

Από την περασμένη Τετάρτη και για ακόμα δέκα μέρες οι Ισπανοί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Αλάμπρα, το κόσμημα της αραβικής αρχιτεκτονικής στη Γρανάδα, χωρίς να γίνεται «πατείς με πατώ σε». Τρεις μήνες ήταν το κάστρο κλειστό και για τους ντόπιους, ενώ η χώρα παραμένει και τον Ιούνιο κλειστή για τον έξω κόσμο.

Στις θίνες της Βαλτικής

Υπάρχουν και κάποιες περιοχές στην Ευρώπη όπου δεν βρίσκεις δωμάτιο ούτε με το κιάλι. Πολωνοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί, Γάλλοι κ.λπ. θα κάνουν φέτος τα μπάνια τους στις παραλίες της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας. Και στις λίμνες. Στις ακτές που μπορούν να φτάσουν οδικώς, χωρίς να μπουν σε αεροπλάνο ή πλοίο, όπου είναι δύσκολο να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL