Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Η κάμαρα με τα μυστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Η κάμαρα με τα μυστικά

«Το δωμάτιο όπου συνέβη» είναι ο τίτλος του αυτοαναφορικού και άκρως αποκαλυπτικού συγγραφικού πονήματος του άλλοτε πρωθιέρακα στην υπηρεσία του Προέδρου -και μέντορά του στη διεθνή διπλωματία- 70χρονου πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Αν μη τι άλλο, το βιβλίο έκανε ντόρο πριν ακόμη φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Οι άνθρωποι του Προέδρου προσπάθησαν να εμποδίσουν την κυκλοφορία του και ο ίδιος έγινε πυρ και μανία (για άλλη μια φορά). Όλα είναι ψέματα και «φέικ» ιστορίες, ισχυρίστηκε.

Με βάση την παλιά δημοσιογραφική ορολογία, το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «γαργαλιστικό». Τα όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας μοιάζουν με ό,τι θα μπορούσε να δει κανείς μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Την κλειδαρότρυπα του οβάλ γραφείου.

Η αλήθεια που σοκάρει

Ωστόσο οι αποκαλύψεις -εφόσον αληθεύουν- είναι σοκαριστικές. Είδαν το φως της δημοσιότητας παρά την αγωγή των ιθυνόντων του Λευκού Οίκου, που προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσίευσή τους. Με την κυκλοφορία του να έχει προγραμματιστεί γι’ αυτήν την εβδομάδα, αποσπάσματα του «Δωματίου» διέρρευσαν ήδη στους “New York Times”, την “Washington Post” και την «Wall Street Journal».

Δεν είναι τυχαίο ότι το κεφάλαιο «Κίνα» είναι από τα πρώτα που βγήκαν στη φόρα. Καθώς ο Τραμπ ξαναπαίζει τον ρόλο του σκληρού καρυδιού με τους Κινέζους προσπαθώντας να επανεκλεγεί, ο Μπόλτον βρίσκει ευκαιρία να του χαλάσει το σχέδιο. Το τι ακριβώς συζητά με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους δεν είναι πια μυστικό...

Σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσίευσε η «Wall Street Journal», σε μια από αυτές τις συναντήσεις ο Κινέζος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον Τραμπ για άλλα έξι χρόνια. Και ο Τραμπ του απάντησε -σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μπόλτον- ότι “ο κόσμος λέει πως το συνταγματικό όριο των δύο θητειών θα πρέπει να καταργηθεί”. Ο Σι είπε με τη σειρά του ότι δεν θα ήθελε να αλλάξει συνομιλητή, καθώς «στις ΗΠΑ γίνονται πολλές εκλογές» και «ο Τραμπ κούνησε το κεφάλι του καταφατικά»...

Μπορεί βέβαια ο Πρόεδρος να εξόργισε πάλι τους Κινέζους επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον προσώπων στο κινεζικό σύστημα εξουσίας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην καταστολή των Ουιγούρων (της μουσουλμανικής κοινότητας της Κίνας), ωστόσο ο σκληροπυρηνικός πρώην σύμβουλος του Προέδρου δίνει μια άλλη διάσταση των πραγμάτων.

Ο Μπόλτον ισχυρίζεται πως ο Τραμπ όχι μόνον δεν επέκρινε την κινεζική τακτική απέναντι στους Ουιγούρους στις συναντήσεις του με τον Σι, αλλά αντίθετα εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτήν! «Σύμφωνα με τον διερμηνέα μας, ο Τραμπ είπε στον Σι ότι πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή των κέντρων κράτησης για τους Ουιγούρους και πως αυτό ακριβώς ήταν που έπρεπε να κάνει» γράφει ο Μπόλτον.

Από την Ιβάνκα στον Κασόγκι

Ένα άλλο προεδρικό τρικ, ενώ ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στη βάρβαρη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν και η πρωτοφανής δήλωσή του Τραμπ ότι «ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος». Η συνέχεια της δήλωσης ήταν ακόμη πιο εξωφρενική: «Μπορεί να το έκανε, μπορεί και να μην το έκανε» είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάμειξης του πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην αποτρόπαια δολοφονία.

Κατά τον πρώην σύμβουλο, ο μοναδικός στόχος των ανήκουστων αυτών δηλώσεων του Προέδρου ήταν να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από μια εκρηκτική αποκάλυψη για την κόρη του Ιβάνκα που μόλις είχε δει τότε το φως της δημοσιότητας. Η Ιβάνκα, που είναι προεδρική σύμβουλός, είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό μέιλ της για κυβερνητικές υποθέσεις.

Φοβούμενος ότι τα ΜΜΕ θα τον κατασπάρασσαν καθώς η κόρη του έκανε ακριβώς το ίδιο για το οποίο κατηγορούσε τη Χίλαρι στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ επιζητούσε με κάθε τρόπο μια κίνηση περισπασμού. «Αυτό (η δήλωση για τον Κασόγκι) θα αποσπάσει την προσοχή από την Ιβάνκα. Αν τη διαβάσω εγώ ο ίδιος, θα σκεπάσει το θέμα της Ιβάνκα» φέρεται να είπε κατά την περιγραφή του πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου του.

Σύμφωνα με τον “Guardian”, το βιβλίο του Μπόλτον προσφέρει μια εκ των έσω ξεκάθαρη εικόνα της απόγνωσης που εξέφραζαν παρασκηνιακά οι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από τον Τραμπ, αλλά και για τις προσωπικές διπλωματικές πρωτοβουλίες του.

Ο Μπόλτον ισχυρίζεται ότι έλαβε ένα προσωπικό μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντηση κορυφής του Προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018, στο οποίο ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραφε κυνικά για τον Τραμπ: «Είναι γεμάτος παντού με σκατά». Ένα μήνα αργότερα ο Πομπέο «ξαναχτύπησε» λέγοντας στον στενό κύκλο των ανθρώπων του ότι οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου για προσέγγιση με την Βόρεια Κορέα έχουν «μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας»...

Ο εντυπωσιακά απληροφόρητος Πρόεδρος

Εν μέσω του θορύβου και της έκπληξης που προκαλούν οι αποκαλύψεις αυτές είναι αντικειμενικά δύσκολο να ανιχνευθούν οι πραγματικές προθέσεις του συγγραφέα και μέχρι πρότινος ιδεολογικού συνοδοιπόρου του Τραμπ, τουλάχιστον στο κομμάτι «να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική». Το κατά πόσο «Το δωμάτιο όπου συνέβη» προετοιμάζει ή προαναγγέλλει ανακατατάξεις στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου είναι επίσης ένα ερώτημα.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το «άστρο» Τραμπ να τρεμοσβήνει. Σύμφωνα με μέτρηση των Reuters / Ipsos, ο Πρόεδρος εμφανίζεται πολύ λιγότερο δημοφιλής έναντι του Μπάιντεν στα ζητήματα που αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί θεωρούν σημαντικότερα: την πανδημία του κορωνοϊού και την αστυνομική βία.

Ο Τραμπ χάνει ψήφους ακόμη και από εκείνους που υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του, όπως οι κάτοικοι της υπαίθρου και οι λευκοί Ευαγγελιστές. Αλλά και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών -άνδρες, λευκές γυναίκες των προαστίων και ψηφοφόροι άνω των 55 ετών- φαίνεται ν’ αλλάζουν στρατόπεδο υπέρ του Μπάιντεν, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης.

Ίσως σ’ αυτούς προστεθούν κι άλλοι αν το βιβλίο του Μπόλτον γίνει μπεστ σέλερ. Έχει σαφώς τα προσόντα για κάτι τέτοιο. Οι αποκαλύψεις για τις τεράστιες και ασυγχώρητες τρύπες άγνοιας του Προέδρου και η ελαφρότητα της προσέγγισής του σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητα από τα ΜΜΕ και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Κατά τον συγγραφέα, ο Τραμπ εμφανίστηκε «εντυπωσιακά απληροφόρητος» για τις στρατιωτικές ικανότητες της Βρετανίας, και μάλιστα μπροστά στην πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι, όταν σε μια συνάντησή τους το 2018 τη ρώτησε αφοπλιστικά: «Ω, είστε πυρηνική δύναμη;». Ο Μπόλτον δηλώνει βέβαιος πως δεν επρόκειτο για αστείο.

Ο Πρόεδρος είχε ρωτήσει κάποτε εάν η Φινλανδία ήταν μέρος της Ρωσίας, ενώ επανειλημμένα είχε μπερδέψει τον νυν με τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν. Κατά τον πρώην σύμβουλο ο Τραμπ θεωρούσε πως μια αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα θα ήταν... «κουλ» και πως η λατινοαμερικανική χώρα «αποτελεί πράγματι τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών»...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL