Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Βομβαρδισμοί, εκκενώσεις χωριών, ανύπαρκτες αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βομβαρδισμοί, εκκενώσεις χωριών, ανύπαρκτες αντιδράσεις

Το ενδεχόμενο εμπλοκής της τουρκικής πολεμικής μηχανής σε μια αδιέξοδη σύγκρουση η οποία διαιωνίζεται καθόσον παραμένει ανεπίλυτη η κουρδική υπόθεση -που μαζί με το Παλαιστινιακό αποτελούν τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες εθνικής ολοκλήρωσης στη Μέση Ανατολή μετά το τέλος της αποικιοκρατίας- βαραίνει σαν εφιάλτης στην Άγκυρα και στους διαδρόμους του μεγαλοπρεπούς «Ακ Σαράι» όπου διαβουλεύεται ο Ερντογάν με τους στρατηγούς του μέρα - νύχτα.

Η χερσαία επιχείρηση που εξαπέλυσε προχθές ο τουρκικός στρατός στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τους αντάρτες του PKK είναι εξαιρετικά απαιτητική από πλευράς επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού της, δηλαδή της εξάλειψης της απειλής των ανταρτών. Παρά την ανάθεση της αποστολής σε δυνάμεις καταδρομών, η εξουδετέρωση των ανταρτικών ομάδων, η οποία είναι πλέον ο ξεκάθαρος στόχος της Άγκυρας, προϋποθέτει κανόνες χερσαίας εμπλοκής με κατάληψη εδάφους, απόκρουση αντεπιθέσεων, μάχες εκ του συστάδην κ.λπ., γεγονός που μπορεί να αυξήσει δραματικά τις τουρκικές απώλειες και κατά συνέπεια την πολιτική πίεση προς τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη ανοιχτά άλλα μέτωπα.

Επιστροφή στους βομβαρδισμούς

Έτσι, για την ώρα επιλέγεται πάλι η «ασφαλής» τακτική των βομβαρδισμών από αέρος και με πυροβολικό, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τους άμαχους που ζουν στη ζώνη του πυρός. Σύμφωνα με το κουρδικό ενημερωτικό δίκτυο Rudaw, από τα 264 χωριά της περιοχής Σιντακάν όπου επικεντρώνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, αλλά και τα πυρά του ιρανικού πυροβολικού -που επίσης έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις κουρδικές ένοπλες ομάδες-, τα 118 έχουν εκκενωθεί, καθώς οι κάτοικοί τους αναζητούν έντρομοι ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές. Όπως μετέδωσε το ίδιο δίκτυο, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη το πρώτο θύμα μεταξύ των αμάχων, έναν τριαντάχρονο κτηνοτρόφο από το χωριό Χαρίρ, σε περιοχή της Σιντακάν που βομβαρδίστηκε από τα τουρκικά μαχητικά. Είναι ο πρώτος άμαχος νεκρός αυτής της τουρκικής επιχείρησης.

Ιδιαίτερες συνθήκες

«Κόντρα στο επίσημο αφήγημα περί επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας υπάρχουν πολλές αναφορές για νεκρούς αμάχους» υπογραμμίζει σε χθεσινό άρθρο του στην «Deutsche Welle» ο σχολιαστής Χάινριχ Ντάνιελ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βόρειο Ιράκ: Η Δύση σιωπά στην τουρκική επιθετικότητα».

«Η επίσημη γραμμή είναι η εξόντωση όλων των ένοπλων ομάδων. Η μάχη αυτή έχει φυσικά και παράπλευρες απώλειες τις οποίες πολλοί ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι θα ήθελαν να αποφύγουν. Όμως, η εναλλακτική σ’ αυτούς τους βομβαρδισμούς θα ήταν οι επώδυνες και αιματηρές μάχες σώμα με σώμα που αυξάνουν τον κίνδυνο απωλειών για τους Τούρκους στρατιώτες. Και έτσι δεν το κάνουν» υπογραμμίζει ο Γερμανός σχολιαστής. «Γερμανία, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν απάντηση στη γενικότερη τουρκική επιθετικότητα. Ακόμη και αρκετά 24ωρα μετά τις νέες τουρκικές επιδρομές, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση ούτε στο Βερολίνο ούτε στις Βρυξέλλες» γράφει χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ.

Ένας πόλεμος 25 ετών

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Τουρκία εξαπολύει χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στο Ιράκ. Πέραν του ότι υπάρχουν περίπου δέκα τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, η Άγκυρα έχει ήδη διεξαγάγει παρόμοιες επιχειρήσεις το 2007 και το 2018. Σήμερα ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Αντέλ Μπακαουάν, με το πολιτικό περιβάλλον να γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και τεταμένο για το κόμμα του Τούρκου Προέδρου, το Ιράκ είναι ένα από τα πεδία όπου η Άγκυρα μπορεί να προβεί σε ακόμα μία επίδειξη ισχύος. «Η Τουρκία έχει εμπλακεί σθεναρά στη Συρία και τη Λιβύη, θα ήθελε να είναι και στην Υεμένη. Έχει το σχέδιο να παρουσιάζεται ως αναπόδραστος παράγοντας για την επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ» τονίζει ο Μπακαουάν.

Παράλληλα, περισσότερο από ποτέ, η κυβέρνηση του Ερμπίλ, του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, τείνει να δεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό με την Τουρκία που της παρέχει τη μοναδική πρόσβαση στη θάλασσα για να εξάγει το πετρέλαιό της, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί γενναιόδωρη «υποστηρίκτριά» της δανείζοντάς της 5 δισ. δολάρια το 2014 για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Πανηγυρίζει η Άγκυρα

Για την ώρα, και καθώς οι τουρκικές απώλειες είναι ακόμη ανύπαρκτες, η Άγκυρα πανηγυρίζει. «Η επιχείρηση πηγαίνει πολύ καλά» είπε χθες στους Τούρκους διοικητές ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με «πηγές ασφαλείας» τις οποίες επικαλείται η «Hurriyet», κατά τις πρώτες 36 ώρες της επιχείρησης οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 500 στόχους του PKK με μαχητικά F-16 και πυρά πυροβολικού. Μετά τους βομβαρδισμούς, οι Τούρκοι καταδρομείς πραγματοποίησαν εφόδους στα κρησφύγετα των ανταρτών. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι επί τουρκικού εδάφους έχουν απομείνει λιγότεροι από 500 μαχητές του PKK, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν άλλη επιλογή από τη φυγή λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων και της χρήσης υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας για τον εντοπισμό τους.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL