Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Διπλωματική "Ιντιφάντα" κατά του "Σχεδίου Τραμπ" για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματική "Ιντιφάντα" κατά του "Σχεδίου Τραμπ" για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Με μια «διπλωματική Ιντιφάντα» η Παλαιστινιακή Αρχή εντείνει τις προσπάθειες διεθνοποίησης και αποτροπής της προσάρτησης του ενός τρίτου της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά την τηλεδιάσκεψή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., κατέστησε σαφή τη στήριξη των ΗΠΑ στο αποκαλούμενο «Σχέδιο Τραμπ» για την προσάρτηση της Δυτικής  Όχθης, πέρα από τις διαφωνίες με τους Ευρωπαίους στην αντιμετώπιση των σχέσεων με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, και των προβλημάτων από την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Casus belli η προσάρτηση

Την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε περίπτωση προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης ζήτησε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Ιστάγιε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Η προσάρτηση αποτελεί μια κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό και θανάσιμο χτύπημα στην προοπτική της ειρήνης θεμελιωμένης στη λύση των 'δύο κρατών'. Εάν η Ευρώπη δεν υιοθετήσει κυρώσεις κατά του Ισραήλ, θα σημαίνει ότι είναι συνένοχος αυτού του αισχρού σχεδίου» τόνισε χθες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Παλαιστινιακής Αρχής και γενικός γραμματέας της OLP Σάεμπ Ερεκάτ.

Χαμάς: Ξεσηκωθείτε!

«Είναι καθήκον κάθε ελεύθερου πολίτη της Παλαιστίνης να ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της κατάφωρης επίθεσης στη γη μας» προειδοποίησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαλάχ Αλ Μπαρναβίλ σε συνέντευξη Τύπου στη Λωρίδα της Γάζας καλώντας σε «ενότητα» και «αντίσταση» όλους τους Παλαιστινίους, ενώ λίγες ώρες αργότερα μια ρουκέτα έπληξε το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά από έναν τουλάχιστον μήνα.

Σκέψεις της Ε.Ε. για "αντίμετρα"

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν υπογράμμισε ότι η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίμετρο στην προσάρτηση εδαφών της Δυτικής  Όχθης εκτιμώντας ότι ένα πιθανό βέτο της Γερμανίας, δεδομένου ότι χρειάζεται ομόφωνη απόφαση, θα μπορούσε να παρακαμφθεί διότι ήδη η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, Σλοβακία, η Σουηδία και η Τσεχία έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

Ανησυχία από τον ΟΗΕ

«Η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των Συμβάσεων της Γενεύης και είναι αντίθετη στον θεμελιώδη κανόνα που έχουν επαναλάβει πολλές φορές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τον οποίο η απόκτηση περιοχών με τη βία ή μέσω πολέμου είναι απαράδεκτη» προειδοποίησαν χθες με κοινή ανακοίνωσή τους σχεδόν 50 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο «παράνομο» σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σύγκριναν την προσάρτηση τμήματος της Δυτικής  Όχθης με την πολιτική του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής προειδοποιώντας παράλληλα ότι «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (από το Ισραήλ) θα ενταθούν μετά τις προσαρτήσεις».

Αντιδράσεις από την ισραηλινή Αριστερά

Εναντίον της προσάρτησης των εδαφών των Παλαιστινίων έχει ταχθεί και η ισραηλινή Αριστερά, που έχει συγκεντρώσει στο J-Link όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές οργανώσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής, της Αυστραλίας και του Ισραήλ.

Οι περίπου 50 προοδευτικές ισραηλινές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες μεγάλες, όπως η J Street, η Jcall και η New Israel Found, ζήτησαν συναντήσεις με τους πρεσβευτές του Ισραήλ σε περίπου 30 κράτη για να ενημερώσουν την κυβέρνηση του Νετανιάχου για την αντίθεσή τους στην προσάρτηση, ενώ με κάλεσμά τους ζήτησαν την πιο ενεργή συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Ε.Ε. για να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο των «δυο κρατών», ζητώντας από την Ε.Ε. να υιοθετήσει σημαντικές πιέσεις προς το Ισραήλ, το οποίο καλούν να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL