Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Της εβδομάδας / Πολίτες και Αριστερά κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Πολίτες και Αριστερά κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού

Τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς οργανώνονται απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία καθώς και στα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού από την πλευρά των οργάνων της τάξης. Γιατί μπορεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ να αποκλείει την ύπαρξη ρατσισμού στην αστυνομία, οι πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά στους δρόμους, όμως, συχνά έχουν άλλη άποψη. «Ρατσιστική βία της αστυνομίας δεν υπάρχει»: αυτή είναι η επίσημη γραμμή τού υπουργού. Η παρέμβαση αυτή έγινε μία ημέρα πριν από τη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε στο Παρίσι την Τρίτη, ημέρα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, και η οποία δεν απαγορεύτηκε για υγειονομικούς λόγους. Παρόντες στη συγκέντρωση πολλοί ηγέτες της Αριστεράς, από τον Ζαν Λικ Μελανσόν (Ανυπότακτη Γαλλία), τον Γιανίκ Ζαντό (Πράσινοι) έως τον Ολιβιέ Φορ (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και τον Φαμπιέν Ρουσέλ (ΚΚΓ), που κατήγγειλαν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας Ντιντιέ Λαλμόν απαγορεύει συστηματικά τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Μάλιστα, στις 2 Ιουνίου, σε μήνυμα υποστήριξης προς τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για επίδειξη βίαιης συμπεριφοράς, τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «γνωρίζω τον πόνο σας απέναντι στις κατηγορίες για βία και ρατσισμό που επαναλαμβάνουν διαρκώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ορισμένες ομάδες ακτιβιστών. Η αστυνομία του Παρισιού δεν είναι ούτε βίαιη, ούτε ρατσιστική. Ενεργεί στο πλαίσιο του δικαίου για την ελευθερία όλων»...

Τα κόμματα της Αριστεράς, πάντως, επειδή ακριβώς δεν έχουν πειστεί από τα λόγια αυτά, εξαιτίας των... έργων των αστυνομικών, διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για μια δημοκρατική αστυνομία που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις καταγγελίας της σημερινής λειτουργίας της αστυνομίας.

Χάρη ακριβώς σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις των πολιτών με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Αριστεράς, το θέμα της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στη Γαλλία. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την υπόθεση του Ανταμά Τραορέ, που ξεψύχησε τον Ιούλιο του 2016 σε αστυνομικό τμήμα στο πλαίσιο «εξακρίβωσης στοιχείων» - περίπτωση που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ (βία, ρατσισμός, το θύμα είπε στους αστυνομικούς κατά την προσαγωγή του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει) και για την οποία ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Και πολλοί νέοι έχουν υποστεί τους αυθαίρετους ελέγχους στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΓ επανέφερε ένα παλιό αίτημα - προεκλογική υπόσχεση του Ολάντ: σε κάθε έλεγχο ταυτότητας να δίνεται μια απόδειξη έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικοί έλεγχοι. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ιάν Μπροσά, επικαλούμενος στοιχεία του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων που δείχνουν ότι το 80% των μαύρων νέων λένε ότι γίνονται αντικείμενο ελέγχων στοιχείων, τόνισε ότι «ο έλεγχος λόγω εξωτερικής εμφάνισης είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα και πρέπει να καταπολεμηθεί». Στη βάση μάλιστα της εμπειρίας του ως πρώην καθηγητή, παρατήρησε ότι «οι μαθητές μου ελέγχονταν συνέχεια στα λεωφορεία, ενώ εμένα δεν με έλεγξαν ποτέ»... «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι νέοι ελέγχονται διαρκώς, τους βρίζουν, τους ταπεινώνουν, τους στιγματίζουν, τους ακρωτηριάζουν ή τους σκοτώνουν λόγω της πραγματικής ή της υποτιθέμενης καταγωγής τους, των ρούχων τους, του τόπου κατοικίας τους» δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η γερουσιαστής του ΚΚΓ Λοράνς Κοέν, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Για την Ιστορία: η υπόσχεση Ολάντ «θάφτηκε» ήδη από τον Αύγουστο του 2012, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Εμανουέλ Βαλς επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες, ενώ ήταν γνωστή η κατηγορηματική αντίθεση των συνδικάτων της αστυνομίας...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL